Farmen-Halvor (47) raser mot Tines nye julekartong: – Totalt skivebom!

RASER: Halvor Sveen liker ikke at en ulv pryder julekartongen til Tine.
RASER: Halvor Sveen liker ikke at en ulv pryder julekartongen til Tine. Foto: Halvor Sveen / TV 2
Tines julekartonger er i butikken. For Halvor Sveen fra Farmen er motivet provoserende.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en kompis som ringte Halvor Sveen (47) og gjorde ham oppmerksom på at de nye julekartongene til Tine var kommet i butikkene – og at han neppe kom til å like motivet.

På kartongene er det nemlig bilde av ulv, et dyr som skaper store problemer både for ham som driver med kjøttproduksjon og hans kolleger som driver med melkeproduksjon.

– For to år siden måtte jeg skyte en kalv, og to andre ble borte på grunn av ulv. Fem andre kalver ble bitt av ulv. Og nå skal Tine bruke ulv som pynt på melkekartongen til jul. Det er totalt skivebom, sier Sveen til TV 2.

MELKEKARTONG: Slik ser melkekartongen ut i sin helhet. Foto: Tine
MELKEKARTONG: Slik ser melkekartongen ut i sin helhet. Foto: Tine

TV 2 har onsdag fått en rekke henvendelser fra bønder og lesere som reagerer på at det er bilde av rovdyr på melkekartongen.

Skapt engasjement

Sveen, som er fra Rendalen i Hedmark, uttrykte onsdag sin frustrasjon i et Facebook-innlegg. Innlegget er delt over 1250 ganger og har skapt enormt engasjement på det sosiale mediet.

– Dette er en provokasjon fra Tine, sier han.

I innlegget la han også med bilder av kalven han måtte avlive etter et ulveangrep for to år siden.

Flere skriver under innlegget hans at de fra nå av skal boikotte Tine og bare kjøpe melk fra Q-melk.

Også på Tines Facebook-gruppe har ulven på kartongen skapt stor debatt. Flere mener det er usmakelig, og Tines slagord «På lag med bonden» får gjennomgå.

MÅTTE AVLIVES: Denne kalven måtte avlives etter et ulveangrep. Halvor Sveen har tatt dette bildet, og delte det på sin Facebook-profil onsdag. Foto: Halvor Sveen / Privat
MÅTTE AVLIVES: Denne kalven måtte avlives etter et ulveangrep. Halvor Sveen har tatt dette bildet, og delte det på sin Facebook-profil onsdag. Foto: Halvor Sveen / Privat

Sveen reagerer særlig på at dette kommer en dag etter at Oslo tingrett besluttet at ulvejakten utenfor ulvesonen i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark stanses inntil retten får avgjort om norsk ulveforvaltning strider med loven.

– Vi på grasrota skjønner ingenting. Ulven ødelegger så mye, og det tror jeg ikke de som ikke kjenner det på kroppen forstår, sier han.

– Ikke ment som debattinnlegg

Tine selv omtaler de nye julekartongene, som hovedsaklig prydes av fjøsnisser, slik i en pressemelding sendt ut tidligere i november:

«Illustrasjonene understøttes av små historier som setter fjøsnissene inn i en eventyrkontekst. Hver kartong har sin egen historie som fortelles både i billedlig og tekstlig form, og handlingene utspiller seg på en TINE-gård. Illustrasjonene er detaljrike som gjør at du kan oppdage nye elementer jo mer du ser på designet».

I en e-post til TV 2 skriver selskapet at illustrasjonene ikke må oppfattes som en ytring i rovdyrdebatten.

– Vi forstår frustrasjonen hvis man tolker det som et argument i rovdyrdebatten, men det er det altså ikke. Dette er en julefortelling om norske fjøsnisser som forbereder seg til julefeiring. Ulven er ett historieelement i en av fire unike historier på melkekartongene. I eventyr er som kjent det meste lov og her er både fjøsnisser og ulv, ørn og andre villdyr. I den virkelige verden er geit og ku våre fremste sjefer det og det er fjøsnissen helt enig i, skriver direktør kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung.

Tine har ingen planer om å endre kartongene. Ulven vil pryde melka fram til årsskiftet.

– Vi får også mange positive tilbakemeldinger fra forbrukere på design og de fire historiene, men vi skal også ta inn over oss at en av kartongene kan tolkes som et argument for verne ulv i forhold til husdyr. Det var ikke vårt mål og det må vi ta med oss til neste jul. Vi viser hva fjøsnissen må forholde seg til i sin hverdag, men muligens slipper han å treffe på ulv neste år, skriver Galtung.

– Er dere overrasket over kritikken, eller tenkte dere at dette ville skape debatt?

– Vi forteller et eventyr. At folk tar dette til inntekt for ulike syn er noe vi må leve med og forklare på best mulig måte. For å få ost, melk og youghurt må vi ha husdyr som geit, sau og kyr - det kan ikke en ulv bringe oss.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook