SPESIELL STIL: Doug Block håper noen vil kjenne igjen håndskriften i dette brevet.
SPESIELL STIL: Doug Block håper noen vil kjenne igjen håndskriften i dette brevet. Foto: Doug Block

Et kjærlighetsbrev ramlet ut av guideboken – nå forsøker filmskaperen å løse mysteriet

Hvem var Betty og Henri, og hvordan havnet et av deres brev i en reiseguide om Paris? Og hva har dette med Claude Monet å gjøre? Det håper filmskaper Doug Block å komme til bunns i.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2015 var Doug Block på ferie i Paris sammen med sin kone. Turen skulle bli starten på en to år lang søken etter et ukjent kjærestepar og inspirasjonen til en ny film.

På feriens siste dag fant Block ifølge CNN frem en gammel guidebok over byen.

Ut av boken falt en konvolutt, hvor ett ord stod skrevet: «Betty».

Konvolutten inneholdt et brev dekorert med et Monet-maleri, sammen med en rørende kjærlighetserklæring.

«Min kjære, Vil du se etter meg på Musee D'Orsay? Jeg vil være der i sjel og ånd, men ikke fysisk. Det er der du vil finne min kjærlighet til Monet. Det er der, min kjære, at jeg håper du finner meg,» står det i starten av brevet.

Etter å ha vært på museet vil avsenderen at Betty skal gå på en spesifikk kafé for å drikke kaffe, før han fortsetter:

«Jeg elsker deg mer enn ord kan beskrive, min engel. Du er kilden til min største glede. Å ikke dra til Paris med deg er så vanskelig. Den er ment for to, det er en kjærlighetsby. Vær så snill å holde meg nær hjertet ditt for hvert skritt.»

Brevet avsluttes «Avec Amor, Henri».

Et minne om kjærlighet

Hvem var Betty og Henri, og hva var deres historie? Hvordan hadde brevet endt opp i akkurat denne boken?

Tilbake i New York klarte ikke Block å glemme kjærlighetsbrevet, og ett år senere begynte arbeidet med en film om hans søken etter paret fra Paris.

– Jeg tror jeg trengte å gjøre noe som var drevet av kjærlighet og romantikk, sier han til CNN.

På grunn av stavefeil i noen av de franske ordene, regnet filmskaperen med at Henri snarere var Henry. Han kunne være en amerikaner som var velbevandret i Paris og som hadde kjøpt guideboken som en gave til sin Betty.

Block tok, ifølge Washington Post, også kontakt med en synsk person som mente at kjærlighetsbrevet var skrevet tidlig i forholdet mellom paret, som gjerne ville være sammen, men som måtte gå tilbake til sine respektive ekteskap.

Block har også vært i kontakt med forfatteren bak en bok om Monet. Kanskje kan malerens eget stormende kjærlighetsliv være koblet til forholdet mellom Betty og Henri?

Leter fortsatt

I skrivende stund har Block fortsatt ikke kommet til bunns i hvem paret fra Paris er, ei heller hvordan brevet havnet i boken.

– Det har blitt klart for meg at å finne Henri og Betty blir som å finne nåla i høystakken, men det er egentlig jakten som er hjertet av filmen, sier han til CNN.

Allikevel har han et håp om at det fortsatt er mulig å løse mysteriet. Nå har han delt bildet av brevet i håp om at noen kjenner igjen håndskriften.

Han synes også det er fint å se at arbeidet med filmen vekker følelser hos de han møter underveis.

– Historien ser ut til å treffe alle. Det er noe med idéen om hvem de er. Det som er fascinerende er at alle jeg har snakket med har sin egen tanke om hvem Betty og Henri er, sier han.

Samtidig er det en fare for at kjærlighetsbrevet var et produkt av en affære, slik den synske mente, eller at sannheten om Betty og Henri er kjedeligere enn man håper.

– Jeg tror at å finne ut at de bare var normale mennesker, kan bli skuffende.