HAT-TRICK-HELT: Ryan Sessegnon (17) jubler etter å ha scoret Fulhams femte og sitt tredje i 5-4-seieren mot Sheffield United.
HAT-TRICK-HELT: Ryan Sessegnon (17) jubler etter å ha scoret Fulhams femte og sitt tredje i 5-4-seieren mot Sheffield United. Foto: Lee Smith

Supertalentet (17) «alle» vil ha: – Han kommer til å bli vanvittig dyr

Tirsdag scoret Ryan Sessegnon sitt første hat-trick da han spilte sin 50. kamp for Fulham.

Fulham-supertalentet Ryan Sessegnon (17) spilte sin 50. kamp i karrieren da Sheffield United ble slått 5-4 i et ellevilt oppgjør tirsdag kveld.

Det markerte 17-åringen med å score karrierens aller første hat-trick.

– Wow! For en måte å markere min 50. kamp for Fulham, med mitt første hat-trick som proff. En god seier, skriver Fulham-spilleren på Twitter.

– Han er definitivt en av de mer spennende spillerne i England for tiden, mener TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

– Har alle kvaliteter
Fulham-spilleren kan bekle flere roller.

– Han kan spille både kant og back. Han er en typisk moderne back. Rask, teknisk, godt skudd og god fot. Han har alle kvaliteter og har hatt det siden han debuterte. Da var det få som hadde hørt om ham, men han tok nivået med en gang. Dessuten scorer han ofte flotte mål, det er ikke bare tap-ins, sier TV 2-kommentatoren.

Sessegnon ble født 18. mai 2000, og ble Fulham-spiller allerede i 2008. Etter å ha gått gradene i klubben, fikk han debuten sin i et ligacupoppgjør mot Leyton Orient den 9. august 2016. Han var 16 år og 81 dager gammel.

En uke senere fikk han også sin Championship-debut, og han har ikke sett seg tilbake siden. Supertalentet står nå med elleve mål på 50 kamper for Fulham.

I tillegg var han en av turneringens toppscorere da England vant U19-EM tidligere i år.

– Han hadde et fantastisk EM da England vant, sier Wikestad.

– Kommer til å bli vanvittig dyr
Premier League-kommentatoren følger også Championship tett, og har latt seg imponere av det Sessegnon har gjort for Fulham.

– Han er et vanvittig talent, og har vært i storklubbenes kikkert i lang tid. Han kommer til å bli vanvittig dyr også. Han har allerede passert 50 kamper. Det er ganske sykt, sier han.

Og det finnes også en annen grunn til at stortalentet kommer til å koste skjorta.

– Man betaler veldig mye for engelske spillere, og siden han bare er 17 år vil ha kunne bli en spiller som registreres som «homegrown» i egen klubb. Det vil legge enda mer på prisen, påpeker Wikestad.

Det europeiske fotballforbundets (UEFA) regler for registrering av egenproduserte spillere fra egen klubb og eget land, gjør det nemlig attraktivt for de største klubbene å sikre seg Sessegnon i nær fremtid.

UEFA definerer egenproduserte spillere som de som, uavhengig av nasjonalitet, har blitt trent av en klubb eller en annen klubb i samme nasjonale forbund i minst tre år mens de var i alderen 15 til 21 år.

I UEFAs klubbturneringer kreves det åtte egenproduserte spillere, og halvparten av disse må være fra egen klubb.

Sessegnon regnes allerede som egenprodusert fra England, men kan også regnes som egenprodusert i klubben han går til dersom han melder overgang i tide.

Derfor er det stor rift om de største talentene, slik at man i størst mulig grad får en tropp pakket med kvalitetsspillere.

Sessegnon har kontrakt med Fulham frem til 2020, men Championship-klubben må sannsynligvis stålsette seg for bud allerede i januar.

– For alderen har han kommet fryktelig langt, man skulle tro han var mye mer enn 17 år. Det var mange som trodde han skulle gå forrige sesong, sier Wikestad.

– Tottenham det ideelle valget
Nå tror han det kan bli en løsning som da Tottenham hentet Dele Alli fra Milton Keynes i 2015. Den gangen ble Alli værende på lån hos MK Dons ut sesongen, før han tok Premier League med storm i den neste.

– Jeg vil tro den som kjøper han kanskje låner han tilbake til Fulham. Det er viktig for ham å spille på A-lagsnivå. Det er sjelden 17-åringer får spille så mye med de voksne, påpeker Wikestad.

«Alle» toppklubbene er blitt koblet til Sessegnon, men TV 2-kommentatoren er ikke i tvil om hvilken klubb han tror vil passe 17-åringen best.

– Tottenham vil kanskje være det ideelle valget. De har en kjerne med engelske spillere, en manager som er god til å utvikle unge spillere og gi dem tillit, og som kanskje også vil trenge ham dersom Danny Rose skulle forlate klubben. Da kan han komme inn som cover for Ben Davies, uten at det vil være for mye press. I tillegg har du den geografiske nærheten. Det virker som den mest åpenbare overgangen, mener Wikestad.