UTSATT: Kranfører Bjørn Sverre Steffensen (53) og hans kolleger på havna står i fare for å bli erstattet av roboter.
UTSATT: Kranfører Bjørn Sverre Steffensen (53) og hans kolleger på havna står i fare for å bli erstattet av roboter. Foto: Roy Ervin Solstad, Transportarbeideren

Forsker:

– Dette er jobbene robotene vil overta

Roboter med kunstig intelligens truer arbeidsplasser i flere bransjer. Forsker Morten Goodwin tror det vil bli færre tilgjengelige jobber i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være en skummel tanke med roboter som selv klarer å lære seg nye egenskaper. Enkelte forskere har kommet med dystre spådommer om maskiner som til slutt overtar verdensherredømmet, etter å ha blitt smartere enn mennesker.

Hvorvidt det kommer til å skje er det ingen som vet, men at roboter med kunstig intelligens nå truer ulike yrkesgrupper, er mer sikkert.

– For mange jobber er det slik at ulike arbeidsoppgaver vil automatiseres og forsvinne. Noen yrker vil helt klart bli fullstendig borte, mener førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Morten Goodwin.

– Kan hende alle får mer fritid

Et kjent eksempel på hvordan kunstig intelligens kan jobbe sammen med et eksisterende yrke, er om en robot trenes opp til å oppdage føflekkreft for å hjelpe leger. I det tilfellet vil legeyrket fortsatt ikke være overflødig.

Samtidig finnes det yrker som er i fare for å bli helt overtatt av smarte maskiner. Et oppløftende argument som gjerne kommer er at disse yrkene vil erstattes av nye yrker, noe Goodwin også er helt klar på. Likevel tror han ikke regnestykket vil gå helt opp.

– Det har alltid vært slik at noen jobber forsvinner og andre oppstår ved teknologiske fremskritt. Jeg tror derimot at antallet jobber som kommer til å forsvinne er mye høyere enn antall nye jobber som dukker opp, sier forskeren, og fortsetter:

– Hvordan vi som samfunn skal håndtere et slikt skifte er et vanskelig spørsmål, men en mulighet er at vi alle får mer fritid.

– Like attraktiv som en skrukkete appelsin

En av bransjene som er mest utsatt med tanke på utviklingen av kunstig intelligens, er transportbransjen. Selvkjørende busser er ikke langt unna, og det jobbes også med hvordan man kan erstatte sjåfører av godstrafikk med roboter.

Hva er kunstig intelligens?

Forsker Morten Goodwin forklarer kunstig intelligens (KI) slik:

«KI er et fagfelt hvor hensikten er at programmene vi lager skal lære seg selv hvordan de skal oppføre seg. Hvis vi skal programmere noe uten kunstig intelligens, må vi bestemme alt som skal skje inne i programmet. Når vi bruker KI er det heller sånn at vi gir programmet eksempler, også er det programmet selv som skal lære seg hva dette betyr.

Kunstig intelligens må trenes opp med data, ofte store mengder data. Basert på historisk data kan en kunstig intelligens kan se og forstå hvilke handlinger den skal ta».

En annen del av transportbransjen befinner seg på havna, hvor tusenvis av containere skal flyttes hver dag.

– Vi vet at det jobbes med helautomatisering også på vårt felt. Dette vil ramme oss også, sier kranfører og daglig leder i Norsk Havnearbeiderforening, Bjørn Sverre Steffensen (53), til TV 2.

Steffensen sitter ikke lenger i kran, og jobber i stedet med å fordele arbeidet rundt om på havnen. Han forteller om en voldsom utvikling i teknologien de siste tiårene ved havna allerede, hvor man laster ti ganger så fort med halvparten så stort mannskap. I løpet av årene fremover kan det bli enda mer nedbemanning.

– Allerede har mange mistet jobben de siste årene, og det er et vanskelig marked. Om jeg skulle miste jobben nå, vil jeg jo være like attraktiv på arbeidsmarkedet som en skrukkete appelsin, sier Steffensen.

Vil være en del av utviklingen

Nøyaktig når robotene vil overta jobbene på havna er det ingen som vet, ifølge Steffensen. Han er likevel rimelig sikker på at endringer vil ta tid.

Dette er jobber som vil forsvinne

Morten Goodwin forklarer hvilke jobber forskere er ganske sikre på vil forsvinne helt, eller som vil bli forandret til det ugjenkjennelige:

«Mange yrker knyttet til transport, slik som taxisjåfør, truckfører, lastebilsjåfør. Dette på grunn av selvkjørende biler som er gjennomsyret av kunstig intelligens».

«Yrker knyttet til knyttet til kontroll og etterprøving, slik som regnskapsfører. Det å sette opp regnskap og budsjetter er akkurat det kunstig intelligens er god til».

«Ulike jobber i offentlig sektor knyttet til saksbehandling. Kunstig intelligens kan antagelig snart trenes opp med historisk data og gjør den samme type behandlingen»

«Yrker knyttet til rådgivning og veiledning basert på data, f. eks. når det gjelder forsikring, skatt eller yrkesveiledning».

– Verden går framover, og det vil gå utover arbeidsplasser. Men vi er flinke til å omstille oss. Og det er snakk om ufattelig mange containere, så å begynne med å gjøre om i stor skala blir fryktelig dyrt og vil ta tid, sier Steffensen.

Både autonome båter og lastebiler er under utvikling. Første nestleder i Transportforbundet, Terje Samuelsen, er overbevist om at roboter med kunstig intelligens vil sette jobben til yrkessjåfører i fare.

– Helt opplagt. Det vil være tap av arbeidsplasser, sier Samuelsen, som er opptatt av å erkjenne endringene og heller møte fremtiden med positiv innstilling.

Han mener det er viktig å være en del av utviklingen, og sier Transportforbundet har et nært og godt politisk samarbeid med transportkomiteer og Samferdselsdepartementet.

– Mennesker må ha kontroll på dette. Jobbene som forsvinner må omstilles, for roboter betaler ikke skatt, sier Samuelsen.

– Norge er gode til å omstille seg

Mye av ansvaret for at overgangen til et enda mer digitalt jobbmarked skal gå bra, ligger hos politikerne. Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier til TV 2 at regjeringen har digitalisering høyt på den politiske agendaen.

Arbeids- og sosialminister, Anniken Hauglie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Arbeids- og sosialminister, Anniken Hauglie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Når omstillingene skjer raskere enn vi har vært vant til, vil behovet for å tilegne seg ny kunnskap gjennom arbeidslivet øke. Utdanning, etterutdanning og livslang læring er viktige stikkord, sier Hauglie.

Ministeren har levert en stortingsmelding om livslang læring og jobber også med finansiering av voksenopplæring. Hun har også planer om å sette ned et sysselsettingsutvalg hvor ny teknologi og kompetanse vil være naturlige temaer. Ministeren sier historien hittil har vist at Norge klarer å omstille seg til ny teknologi.

– Internasjonalt er økonomene er delt i synet på hva denne digitale revolusjonen vil bety for arbeidsplasser, men jeg er teknologioptimist og er overbevist om at vi vil se nye yrker og nye arbeidsoppgaver ettersom behovene og etterspørselen endres.

Roboter i arbeidslivet også er tema i fredagens episode av Underhuset! Se episoden på TV2 Sumo eller på TV 2 Nyhetskanalen klokken 18, 19 eller 21.40.