Zekhninis far skal i møte med VM-klare Marokko

Lite spilletid for det norske U21-landslaget styrker Marokkos sjanser for at Rafik Zekhnini (19) skal velge bort Norge.

Se Zekhnini score i Fiorentina-debuten i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Med både mor og far fra Marokko kan Rafik Zekhnini spille for den VM-klare nasjonen. Den norske U21-landslagsspilleren har flere ganger gjort det klart at han ikke har bestemt seg om han vil spille for Norge eller Marokko.

Nå bekrefter Zekhnini overfor TV 2 at Det marokkanske fotballforbundet har forhørt seg med familien med tanke på spill for Marokkos A-landslag.

– Marokko har tatt kontakt med både meg og pappa. Pappa er for tiden på ferie i Marokko, og de har spurt om å ha møter med min far. Så vidt jeg vet har de ikke hatt noe møte ennå, sier han.

– Hva har vært diskutert?

– Det vil jeg ikke gå inn på, men det sier seg selv at interessen er der, sier den lynraske Fiorentina-vingen.

Zekhnini står med fem kamper for U21-landslaget, men har startet bare to av kampene, og han kom ikke inn da Norge jaktet mål i 2-1-seieren mot Irland forrige uke.

– Det er selvfølgelig kjedelig ikke å få mer spilletid, sier han.

– Hva har det å si for valget mellom Norge og Marokko?

– Slike ting spiller inn på valget.

Fristes av VM-spill
Zekhnini sier at han først og fremst konsentrerer seg om klubblaget.

– Det er ikke noe jeg tenker veldig mye på, men tar det som det kommer. Jeg konsentrerer meg om Fiorentina og min egen utvikling, så får landslaget komme etterpå, sier 19-åringen fra Porsgrunn, og fortsetter:

– Som alle vet, så frister det for alle spillere i verden å spille i et VM, noe Marokko er kvalifisert til og ikke Norge. Men igjen, jeg har ikke bestemt meg og konsentrerer meg om Fiorentina.

Zekhnini har fått bare ti minutter Serie A-fotball for Fiorentina denne sesongen. Firenze-klubben, som ligger på niendeplass, hadde ikke det norske stortalentet i troppen da de spilte 1-1 mot SPAL 2013 søndag.

– Hvordan går det i Italia?

– Det går fint. Vi har i dag hatt sprint- og spenttester, hvor jeg slo alle. Jeg utvikler meg som fotballspiller, og trives på og utenfor banen, sier Zekhnini.

Lagerbäck: – Verden har utviklet seg
Landslagssjef Lars Lagerbäck bekreftet i august at de følger Zekhnini.

– Vi skal selvfølgelig være klar over situasjonen, men jeg synes ikke at man skal jobbe slik at man tar ut spillere fordi de har muligheten til å velge to forskjellige landslag. Skal de være med i et landslag, så er det jo fordi de er kvalifisert. Verden og fotballen har utviklet seg slik at vi har slike situasjoner fra tid til annen, sa svensken til NTB.

Truls Dæhli i Norges fotballforbund (NFF) sier følgende om saken:

– Vi ønsker at de beste spillerne vil spille for Norge, og det gjelder også Rafik, men vi har noen kjerneverdier i bunn. Stolthet er én av dem; du må ønske å spille for Norge, sier seksjonsleder for aldersbestemte landslag i Norges Fotballforbund, Truls Dæhli, til TV 2 Sporten.

– Så dere har ingen strategi for at spillere i Rafiks tilfelle - med foreldre fra andre land - skal velge Norge?

– Som jeg sa istad, så har vi noen kjerneverdier i bunn. Du må selv ønske å spille for Norge, sier Dæhli.

Skulle Zekhnini velge å spille for foreldrenes hjemland, vil han gjøre som flere norske spillere har gjort de siste årene, blant andre Adam Larsen Kwarasey for Ghana og Bersant Celina og Valon Berisha for Kosovo.

Marokko er kvalifisert for sitt første VM-sluttspill siden 1998.