22 år siden 8000 menn ble massakert – Ratko Mladic dømt til livstid

Den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen, kalt «slakteren fra Bosnia», ble onsdag dømt til livstid for folkemord. Selv måtte han forlate rettssalen etter et sinneutbrudd.

I RETTEN: Ratko Mladic møtte i retten i Haag onsdag - med tommelen opp. Foto: Pool
I RETTEN: Ratko Mladic møtte i retten i Haag onsdag - med tommelen opp. Foto: Pool

74 år gamle Ratko Mladic møtte onsdag formiddag krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) og viste tommelen opp for fotografene.

Opplesingen av den omfattende tiltalen og dommen startet klokken 10.

To timer senere, rundt klokken 12, ble den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen dømt til livstid for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Mladics advokat opplyser at den tidligere hær-sjefen vil anke livstidsdommen, melder Reuters.

Under opplesningen reiste Mladic seg opp og begynte å rope mot dommeren. Han ble så fjernet fra rettssalen.

Dette skal ha skjedd da dommerpanelet ikke ville gå med på å korte ned opplesningen eller utsette den, etter forsvarsadvokatens ønske. Ifølge advokaten skal en sykepleier ha målt drastisk forhøyet blodtrykk på Mladic.

Påstand om livstid

Det var i desember i fjor at påtalemyndigheten la fram påstand om at den nå 74 år gamle tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen må dømmes til livstid for krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia.

På Mladics rulleblad står blant annet Srebrenica-massakren. Anslagsvis 8.000 muslimske gutter og menn ble massakrert av bosnisk-serbiske soldater i Srebrenica mellom 11. og 19. juli 1995.

Dette er regnet som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

Tortur

Ratko Mladic viste total mangel på respekt for ofrene, sa dommeren, og ga eksempler på noen av grusomhetene.

For eksempel ble en gruppe muslimske bosniere tvunget til å hoppe i elven én etter én, hvor de deretter ble beskutt. Bare én av mennene skal ha overlevd.

Det ble også fortalt en episode om transport av fanger, der 32 døde av kvelning. Under en ni timer lang transport i stor varme, fikk fangene ikke vann. Noen av dem var blitt tvunget til å spise salt før reisen. Mange drakk sin egen urin for å overleve, mens andre forsøkte å lage hull i kjøretøyet for å få luft, men stanset da de ble truet av vakter.

Da de var kommet fram til leiren, ble de avvist av lederen som sa: «Ta tilbake denne dritten, jeg trenger ikke døde mennesker». Dommeren ga også eksempler på rutinemessige massevoldtekter av kvinner og barn.

Folkemord

Både ICTY og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har tidligere fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

Mladic var den kanskje mest kjente militærlederen under den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics styre. Mladic ble filmet da han var i gang med forberedelser til det som skulle bli massakren på de 8.000 muslimene.

Rettssaken mot Ratko Mladic startet i 2011, etter at han hadde vært tiltalt og ettersøkt for krigsforbrytelser siden 1995. Den svært omfattende rettssaken har gått over 530 dager. Mladic har selv hele tiden ment at han er uskyldig.

(TV 2/NTB)