Den amerikanske alpinstjerna Lindsey Vonn skal kjempe om OL-gull i Sør-Korea med hjelp av norsk teknologi.
Den amerikanske alpinstjerna Lindsey Vonn skal kjempe om OL-gull i Sør-Korea med hjelp av norsk teknologi. Foto: Peter Schneider

Norsk oppfinnelse skal fjerne bakterier hos OL-
favoritt Lindsey Vonn

ÅLESUND (TV 2): En norskprodusert robot skal desinfisere rommene til de amerikanske skistjernene og sørge for at superstjernen Lindsey Vonn holder seg frisk under OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er hyggelig at en skinasjon på størrelse med USA velger å bruke vår kunnskap for å minimere faren for at utdøverne skal bli syke, sier daglig leder Bjørn Platou i Decon-X.

TV 2 fortalte i forrige uke om Platou, som har brukt seks år på å utvikle roboten. Roboten skal primært brukes til å desinfisere rom på sykehus og institusjoner for å unngå sykehusinfeksjoner.

– Roboten fungerer slik at den fjerner alle bakterier, sporer, sopp og virus ved hjelp av en sky av hydrogenperoksid, forteller Platou.

Nytt bruksområde

For nå skal roboten altså rulles inn på rommene til det amerikanske ski- og snowboardlandslaget under OL i Pyeongchang i februar. I tillegg til Lindsey Vonn, skal også stjerner som Ted Ligety og Shaun White nyte godt av norsk teknologi.

– Amerikanerne er opptatt av å prestere best når det virkelig gjelder og det er alltid fare for at utøvere kan bli syke. United States Ski & Snowboard Association (USSA) tok kontakt i høst med tanke på å redusere faren for smitte under OL.

– Hva sier dette om bruksområdene til roboten?

– Det var sykehus, og ikke toppidrett, vi først og fremst hadde i tankene da vi utviklet vår desinfiseringsrobot. Allikevel ser vi nå en stor interesse fra idretten og andre som er opptatt av smittevern og kampen mot farlige bakterier. Gjennom Forskningsrådet har vi flere prosjekter på gang, og resultatene viser at bruksområdene er mye bredere enn vi først antok, sier Platou til TV 2.

Dette er roboten som nå skal fjerne bakterier fra OL-rommene i Sør-Korea. Maskinen er i bruk på 70 helseinstitusjoner i Norge.
Dette er roboten som nå skal fjerne bakterier fra OL-rommene i Sør-Korea. Maskinen er i bruk på 70 helseinstitusjoner i Norge. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

På norske OL-rom også

Bakgrunnen for kontrakten med det amerikanske landslaget er samarbeidet Denon-X har hatt med Olympiatoppen, og de norske utdøverne på ski- og alpinlandslaget skal også få desinfisert sine rom ved hjelp av den samme roboten.

Bjørn Platou står bak en nyuviklet desinfiseringsrobot til å fjerne sjukehusbakterier som nå også skal brukes under OL i Sør-Korea.
Bjørn Platou står bak en nyuviklet desinfiseringsrobot til å fjerne sjukehusbakterier som nå også skal brukes under OL i Sør-Korea. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2

– Klart det er spennende at vår teknologi blir anerkjent i resten av verden. Jeg er opptatt av kampen mot infeksjoner, smitte og multiresistente bakterier, og det er gledelig å se at det er flere som er bevisst på smitte og smittefare, sier administrerende direktør Bjørn Platou.