FØRSTE STIKK: Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FØRSTE STIKK: Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe får en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Over 83.000 har tatt gratis HPV-vaksine

For ett år siden åpnet helsemyndighetene opp for at unge kvinner kunne få en forebyggende vaksine mot livmorhalskreft gratis. Massevaksinasjonen har vært en suksess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 1. november i fjor har unge kvinner født i 1991 eller senere fått tilbud om gratis vaksine mot livmorhalskreft.

Siden oppstarten i fjor har over 83.000 kvinner har fått gratis HPV-vaksine, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det er veldig gledelig at så mange unge kvinner har valgt å beskytte seg mot HPV-relatert kreft i livmorhalsen og andre steder, sier Camilla Stoltenberg, direktør i FHI til TV 2.

Forebygger flere kreftformer

Livmorhalskreft forårsakes av viruset humant papillomavirus (HPV), og vaksinen er den eneste forebyggende medisinen som finnes mot kreft. HPV-viruset kan også forårsake kreft i halsen, endetarmen og ytre kjønnsorganer hos kvinner.

Årlig rammes rundt 300 kvinner av livmorhalskreft i Norge. Det dør omlag 70 kvinner årlig av kreftformen.

Siden 2009 har HPV-vaksinen vært en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet hvor jenter på 7. klassetrinn har fått tilbud om gratis vaksine. For å redusere antall kreftrammede kvinner besluttet regjeringen i 2016 å gi vaksinen gratis til flere unge kvinner som ikke fikk vaksinen gjennom skolen.

– Det er veldig bra at så mange har benyttet seg av muligheten, men det er også en klar oppfordring til alle de som ikke har benyttet seg av gratisvaksinen å ta HPV-vaksinen. Dette er en vaksine som er enkelt å ta, man trenger ikke å reise til fastlegen eller hjemkommunen, man kan reise til nærmeste helsestasjon, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til TV 2.

Vaksinasjonen består av tre doser som gis i løpet av 6-12 måneder. Gratistilbudet varer frem til utgangen av 2018.

– Unikt å ha en vaksine som unngår kreft

Kreftforeningen har jobbet lenge med å få på plass opphentingsprogrammet for HPV-vaksinen og er svært fornøyd med det første året.

– Dette har gått over all forventning og det betyr jo at budskapet har nådd frem og at mange unge jenter har skjønt at dette er en billig måte å beskytte seg mot kreft på, sier generalsekretær Anne Lise Ryel og forklarer hvorfor det er så viktig at enda flere unge kvinner vaksinerer seg:

– Kreft er en dødelig sykdom som ofte oppdages sent. Da må man igjennom tøffe behandlinger og overlevelsen er ikke bestandig så god. Men med livmorhalskreft er det helt unikt at vi har en vaksine som gjør at du unngår å få kreft. Det er fantastisk og derfor må vi gjøre alt vi kan for at flest mulig tar vaksinen slik at færre utvikler kreft, sier Ryel.

90 prosent beskyttelse

Vaksinen har vist å gi nærmere 90 prosent beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet av HPV på vaksinasjonstidspunktet.

Av alle seksuelt aktive blir 70 prosent smittet med HPV-viruset, de fleste i ung alder. I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Vaksinen anbefales selv som du ikke har hatt sex.

De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv, men ikke alle. Dersom en HPV-infeksjon blir langvarig, øker faren for å utvikle celleforandringer – som er et forstadium til livmorhalskreft.

– Ikke hør på skremselspropagandaen

Helseministeren har en tydelig beskjed til alle kvinner som er usikre på om de bør ta vaksinen eller ikke:

– Som alle andre vaksiner, så er det også rapporterte bivirkninger av denne, men de er ikke av en sånn art at man bør la være å ta den. Det er viktig å la være å høre på den skremselspropagandaen som enkelte sprer på sosiale medier om vaksinen, sier han.

Regjeringen har jobbet med å innføre HPV-vaksinering av gutter også – ettersom viruset er seksuelt overførbart – og fra skolestart 2018 vil gutter i 7. trinn på barneskolen også få tilbud om vaksinen.

HPV-viruset:

  • HPV er forkortelse for humant papillomavirus. HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen.
  • HPV-smitte er den største årsaken til livmorhalskreft i Norge.
  • Til enhver tid har 20 prosent av den seksuelt aktive delen av Norges befolkning HPV-viruset. I løpet av livet smittes rundt 80 prosent av befolkningen.
  • De som har HPV-viruset får ingen merkbare symptomer.
  • HPV tilhører en gruppe virus som inkluderer mer enn 100 typer. Vel 40 av disse virustypene forekommer i slimhinnen i underlivet.
  • De fleste er ufarlige og gir ingen symptomer. Noen kan forårsake kjønnsvorter og celleforandringer i livmorhalsen, som går tilbake av seg selv eller kan behandles. Noen er kreftfremkallende, de kalles høyrisiko HPV-typer.

Kilde: Kreftregisteret