DÅRLIG FØRE: En bil havnet på taket på Romerike, på E16 ved Nybakk, onsdag morgen.
DÅRLIG FØRE: En bil havnet på taket på Romerike, på E16 ved Nybakk, onsdag morgen. Foto: Presttun Media

Uvær og snøfall fører til trafikkulykker i flere fylker

Onsdag skaper snø, is og glatte veier store problemer for bilister i Sør-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kraftig snø, regn og vind fører til vanskelige kjøreforhold i store deler av landet onsdag. Vegtrafikksentralen oppfordrer folk til å kjøre etter forholdene.

Du må regne med vanskelige kjøreforhold hele onsdag, hele veien fra oppe i høyfjellet og ut til kysten.

– Agder og Rogaland får mest nedbør, kan hende 50-60 millimeter gjennom døgnet, sier Storm-meteorolog Lillian Bergheim.

Også Østlandet og Sørlandet vil oppleve kraftig nedbør i form av snø og regn. I Telemark og på Østlandet går snøværet raskt over til regn.

– I Oslo regner vi med at det legger seg sånn ti centimeter snø før det går over til regn. Litt mindre lenger sør, og opp i 15 centimeter litt lenger nord, sier Bergheim.

Utforkjøringer

Allerede natt til onsdag førte glatte veier til trafikale utfordringer, blant annet på E39 i Vest-Agder. Politiet i Agder melder også om glatte veier på E18 mellom Grimstad og Arendal.

På E16 ved avkjøring Algarheim havnet en personbil på taket. Bilen havnet ut på et jorde, og det var ingen personskade, melder politiet på Romerike.

På riksvei 4 Åneby kolliderte en bil og en buss onsdag formiddag. Det er store materielle skader på personbilen, men ikke alvorlige personskader, opplyser operasjonsleder Jens Peter Braaten i Øst politidistrikt.

– Politiet er ennå ikke fremme på stedet. To personer har meldt om smerter i rygg og knær, sa Braaten til TV 2 klokken 10:20.

Klokken 10:24 fikk politiet i Innlandet melding om at en lastebil hadde kjørt inn i en forankjørende lastebil på riksvei 3 i Elverum. Det var ingen personskader, og politiet måtte rekvirere en tungberger for vogntogene.

Det er også meldt om utforkjøringer i Telemark, Buskerud, Trøndelag, Hordaland og Rogaland, opplyser politiet. Det er ikke meldt om alvorlige personskader.

I morgentimene opplyser Vegtrafikksentralen at store deler av veiene på Sørlandet har varierende kjøreforhold på grunn av snø og sludd som legger seg i veibanen.

– Vi har kalt ut alt av mannskap og har biler på alle veier som kan brøytes og tar imot henvendelser fra publikum, sier trafikkoperatør Andreas Larsen til NTB klokken 5.15.

Stengte fjelloverganger

Larsen anbefaler folk som ikke må ut på veiene, å holde seg inne.

E134 Haukelifjell klokken 07:08 onsdag morgen.
E134 Haukelifjell klokken 07:08 onsdag morgen. Foto: Vegtrafikksentralen

– Jeg ville nok drøyd butikkturen litt. Men hvis du må ut og kjøre, vær oppmerksom, vis hensyn til andre trafikanter og kjør etter forholdene, sier Larsen.

I vest gjør uvær at riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn, mens det er kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn.

– E134 over Haukelifjell er helt stengt, sier Larsen.

Oversvømmelser

På Sørlandsbanen og Arendalbanen har Bane Nor høynet beredskapen mellom Kristiansand og Neslandsvatn, og mellom Nelaug og Arendal på grunn av kraftig vind.

På Flesland lufthavn er det problemer med snøfreseren. Det vil føre til forsinkelser i løpet av morgenen, tross at reservefreseren er satt inn, melder Avinor ifølge NRK. Reisende rådes til å ta forbehold om forsinkelser til og fra Oslo lufthavn og Flesland lufthavn.

Også torsdag blir det mye vær, og Troms og Finnmark vil få storm. Samtidig vil Oslo-området oppleve varmegrader, men mildværet holder seg ikke. (NTB/TV 2)

Riksvei 13, Vangsnes ferjekai klokken 07:20 onsdag morgen.
Riksvei 13, Vangsnes ferjekai klokken 07:20 onsdag morgen. Foto: Vegtrafikksentralen