For en uke siden sto håndballstjernen Nora Mørk (26) frem på TV 2 og fortalt at hun har opplevd at private bilder av henne har blitt spredt på nettet.
For landslagsspilleren har det vært så tøft at hun vurderte å droppe håndball-VM.
Det var Mia Landsem (20) som oppdaget bildene av Mørk, og som kort tid senere informerte både Nora og familien om overgrepet. For både Mørk og Landsem er kampen mot ulovlig bildedeling så vidt i gang.
Landsem, som til daglig studerer på Norges Idrettshøyskole, har de siste to årene har jobbet konkret opp mot nettsider som deler og sprer private bilder av uskyldige jenter og gutter uten samtykke.
Nesten ingen søvn
Og for 20-åringen har den siste uken vært godt over normalt hektisk. Hun har den siste uken jobbet natt og dag med å spore opp bilder, jakte personene som sprer bilder og få tak i jentene og guttene som er utsatt for det.
– Det har vært utrolig hektisk. Mange hundre jenter har tatt kontakt med meg og bedt oss om hjelp. Natt til mandag er den første natten jeg har sovet ordentlig den siste uken, sier Landsem.
I tillegg forteller 20-åringen at hun har jobbet kontinuerlig med å stanse den ytterligere spredningen av bildene av Mørk.
– Vi har anmeldt over 20 personer som har spredt bildene videre, på ulike nettsider og Facebook. Bildene var overalt, men da vi i løpet av det første døgnet hadde anmeldt 15 stykker til politiet, så roet det seg litt, sier hun.
Hun sier bildene av Mørk ble spredt til nærmere 30 ulike nettsteder i løpet av uken.
– Og det er bare det vi vet. Det er umulig å vite det egentlige omfanget, sier hun.
Den siste uken endte hun med å gå 48 timer uten søvn.
– Det har kommet spørsmål om hjelp hele døgnet. Jeg har stort sett jobbet hele tiden, selv under intervjuer med media og mens jeg gjør skole, sier hun.
Ny metode
Landsem jobber sammen med tre andre – nærmest kontinuerlig, for å spore opp personer som sprer bildene ulovlig. Sammen har de utviklet en metode som gjør at de klarer å spore opp IP-adressene til personene som sprer og deler bilder. Og som følge av det ekstraordinære presset den siste uken, har de også klart å videreutvikle metoden.
– Vi har hatt kontakt med andre datafolk, og jobbet en stund med å forbedre metoden. Det har vi klart, og arbeidet vårt går nå mye raskere. Før kunne det ta flere timer å finne personen som sto bak, men nå kan det ta bare sekunder. Det letter arbeidet vårt enormt, sier Landsem.