LITE SØVN: Den siste uken har Mia Landsem (20) sovet lite. Hun har brukt store deler av døgnet på å spore opp de som deler bilder av andre på nett.
LITE SØVN: Den siste uken har Mia Landsem (20) sovet lite. Hun har brukt store deler av døgnet på å spore opp de som deler bilder av andre på nett. Foto: Dan P. Neegaard/NTB Scanpix

hundrevis har bedt mia om hjelp til å fjerne nakenbilder:

– Nå tar det bare sekunder å finne den skyldige

Mia Landsem (20) har ikke sovet en hel natt den siste uken. Hun jobber døgnet rundt for å hjelpe jenter som får spredt nakenbilder av seg selv på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden sto håndballstjernen Nora Mørk (26) frem på TV 2 og fortalt at hun har opplevd at private bilder av henne har blitt spredt på nettet.

For landslagsspilleren har det vært så tøft at hun vurderte å droppe håndball-VM.

Det var Mia Landsem (20) som oppdaget bildene av Mørk, og som kort tid senere informerte både Nora og familien om overgrepet. For både Mørk og Landsem er kampen mot ulovlig bildedeling så vidt i gang.

Landsem, som til daglig studerer på Norges Idrettshøyskole, har de siste to årene har jobbet konkret opp mot nettsider som deler og sprer private bilder av uskyldige jenter og gutter uten samtykke.

Nesten ingen søvn

Og for 20-åringen har den siste uken vært godt over normalt hektisk. Hun har den siste uken jobbet natt og dag med å spore opp bilder, jakte personene som sprer bilder og få tak i jentene og guttene som er utsatt for det.

– Det har vært utrolig hektisk. Mange hundre jenter har tatt kontakt med meg og bedt oss om hjelp. Natt til mandag er den første natten jeg har sovet ordentlig den siste uken, sier Landsem.

I tillegg forteller 20-åringen at hun har jobbet kontinuerlig med å stanse den ytterligere spredningen av bildene av Mørk.

– Vi har anmeldt over 20 personer som har spredt bildene videre, på ulike nettsider og Facebook. Bildene var overalt, men da vi i løpet av det første døgnet hadde anmeldt 15 stykker til politiet, så roet det seg litt, sier hun.

Hun sier bildene av Mørk ble spredt til nærmere 30 ulike nettsteder i løpet av uken.

– Og det er bare det vi vet. Det er umulig å vite det egentlige omfanget, sier hun.

Den siste uken endte hun med å gå 48 timer uten søvn.

– Det har kommet spørsmål om hjelp hele døgnet. Jeg har stort sett jobbet hele tiden, selv under intervjuer med media og mens jeg gjør skole, sier hun.

Ny metode

Landsem jobber sammen med tre andre – nærmest kontinuerlig, for å spore opp personer som sprer bildene ulovlig. Sammen har de utviklet en metode som gjør at de klarer å spore opp IP-adressene til personene som sprer og deler bilder. Og som følge av det ekstraordinære presset den siste uken, har de også klart å videreutvikle metoden.

– Vi har hatt kontakt med andre datafolk, og jobbet en stund med å forbedre metoden. Det har vi klart, og arbeidet vårt går nå mye raskere. Før kunne det ta flere timer å finne personen som sto bak, men nå kan det ta bare sekunder. Det letter arbeidet vårt enormt, sier Landsem.

Etter at Mørk sto frem, og det ble kjent at Landsem hadde klart å spore opp personer som hadde delt bildene, har mange jenter øynet håp om at også de skal få hjelp.

– Det er først og fremst jenter som har opplevd det samme som Mørk, at private bilder av dem er delt på nett. Men det er også jenter som har opplevd at det er opprettet falske profiler av dem på nett, samt trakassering av anonyme personer, sier Landsem.

Hun sier det er umulig å få hjulpet alle, men alle som har tatt kontakt har fått svar.

– Vi er best på dette med bilder som er delt på nettet og nettsider. Det er vanskelig med falske brukere, men vi har gitt alle som har tatt kontakt tips og råd til hva de kan gjøre videre, sier hun.

– De vet at jeg vet

Mia møter alle jenter og gutter som tar kontakt med henne med stor respekt. Hun vet selv hvor krevende det er å være den som er utsatt for denne type overgrep.

– Jeg er i utgangspunktet vokst opp med en sterk rettferdighetssans, og jeg mener det er viktig å ta denne debatten. Det ble etter hvert en stor gruppe venninner og bekjente som ba meg om hjelp da de ble utsatt for dette. De visste om mine datakunnskaper og spurte meg om bistand, sier Landsem.

Arbeidet hennes er helt frivillig, og hun får ikke betalt.

– Det er veldig mange bilder der ute. De som tar kontakt med meg er stort sett kvinner i alle aldre, men flesteparten er i 20-årene. De går rett på sak når de snakker til meg. Forteller at bildene er delt, hvor de ligger og hvem de tror kan stå bak.

– De trenger ikke si at de er redde, fortvilet og lei seg. Det vet de at jeg vet, sier Landsem.

De tre personene 20-åringen jobber nærmest med vil forbli anonyme. Sammen har de fire funnet tusenvis av IP-adresser, som gjør at kvinner kan anmelde saken til politiet. De sitter hver for seg, i hver sin by.

– Man har lyst til å ta svina. Og så håper jeg jo alltid at politiet ikke henlegger saken, sier hun.

I Norge kan ulovlig spredning av private bilder straffes med bøter eller fengsel inntil to år. Et stort flertall av sakene henlegges. Nå har Mia og nettstedet Slettmeg.no opprettet en Vipps-aksjon sammen med Mørk-familien og Anja og Gro Hammerseng-Edin, som gjør at de kan fortsette det omfattende arbeidet.

– Selv om det er mye, så føles det godt å kunne hjelpe der jeg kan. Og for mange av disse kvinnene er det første gang de opplever at noen tror dem og hjelper dem, sier Landsem