FALSKE FILMER: Barnefavoritten Peppa Gris er en av de mest populære filmene for barn. Men på YouTube finnes mange falske filmer med skremmende innhold for barn. Foto: Skjermdump/YouTube.
FALSKE FILMER: Barnefavoritten Peppa Gris er en av de mest populære filmene for barn. Men på YouTube finnes mange falske filmer med skremmende innhold for barn. Foto: Skjermdump/YouTube.

ADVARER ALLE FORELDRE:

– YouTube terroriserer en hel generasjon barn

– Tusenvis av monstre er bare et tastetrykk unna. Foreldre må våkne, advarer sosiale medier-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har den siste tiden haglet kritikk mot YouTube. Årsaken er at man på videonettstedet finner en rekke rekke kanaler som publiserer video som er svært upassende for barn - til tross for en barnevennlig innpakning.

Torsdag meldte Buzzfeed at YouTube har stanset over femti kanaler, og siden juni stanset annonser knyttet til mer enn 3,5 millioner videoer.

Visepresident Johanna Wright sa i en uttalelse at innsatsen mot upassende materiale med og rettet mot barn er kraftig styrket.

– Tusenvis av personer jobber døgnet rundt for å overvåke, vurdere og ta de rette beslutningene knyttet til våre annonser og retningslinjer for innhold.

Spørsmålet er om dette er nok.

– Ikke i det hele tatt, sier den britiske forfatteren og kunstneren James Bridle til TV 2.

Falsk Peppa Gris

I en lengre artikkel business- og teknologinettstedet Quartz tok han et oppgjør med utviklingen. Et av eksemplene Bridle brukte, var barnefavoritten Peppa Gris. De 218 autentiske episodene om Peppa og familien er tilgjengelig på både Netflix, NRK og Sumo.

Dette er ufarlige og kvalitetssikrede korte filmer, men på YouTube har Peppa og mange andre kjente figurer helt andre liv.

I snuttene spiser Peppa spise sine foreldre og hun blir torturert hos tannlegen. Det er også flere ekte episoder som har blitt dubbet med grovt språk og banneord.

Dette gjelder ikke bare Peppa, men hundrevis av kjente figurer for barn. Aladdin, Donald Duck og den lille havfruen Ariel har blitt fornyet i mer eller mindre upassende versjoner på videonettstedet. Flere av episodene er direkte voldelige.

Ingen tro på at de rydder opp

Når TV 2 tar kontakt med Bridle etter YouTubes kunngjøring om at de sletter kanaler, har han ingen tro på at dette vil gjøre nettstedet tryggere.

– Det er på ingen måte slik at YouTube kan rette opp i dette omfattende problemet uten at de gjør en fundamental endring i deres egen business-modell. Alt annet er løgn, og bør bli behandlet på det måten, sier Bridle til TV 2.

Han mener mye burde vært slettet og at det uten tvil er mennesker med dårlige hensikter imvolvert i millionindustrien - reklameinntektene er enorme for de mest sette klippene.

Også den britiske tabloidavisen The Sun har tidligere omtalt de falske klippene, og hvilke skader det kan påføre barn. Ifølge avisen tok det bare et par minutter for et barn i treårsalderen å finne vidoene, selv om innstillingene var satt til å kun vise innhold passende for førskolebarn. Videoene de omtalte lå i appen «Kids YouTube».

Sosiale medier-ekspert Magnus Brøyn i Coxit er selv småbarnsfar og sier det er all grunn til å være forsiktig med YouTube.

– Det er ikke rart at et lite barn blir fascinert av ipaden. Det oppleves spennende når de oppdager hvordan de selv kan sveipe seg rundt og selv ha kontroll på hva de vil se. Men det er her det vanskelige starter, advarer Brøyn.

Han sier at det utfordrende er algoritmene på nettsiden som leverer forslag til hva man skal se. Det kan begynne veldig enkelt og forsiktig. Men raskt kan innholdet endre seg og bli noe helt annet enn det foreldrene tror.

– Før sto TVen på i stua og alle kunne se hva som ble sendt. Nå er skjermene små, og alle har hver sin.

Økonomi

Som Bridle er Brøyn opptatt av økonomien som ligger bak.

– Det er internettøkomoni i bunn her som ikke bare er godartet. Trafikk og seere gir klingene mynt i kassen til de som står bak. Det fører til at produksjonen av illegalt og upedagogisk innhold øker, og strikken tøyes stadig lenger.

Magnus Brøyn sier det er mange fordeler med at barn er digitale, men foreldre må passe på.
Magnus Brøyn sier det er mange fordeler med at barn er digitale, men foreldre må passe på. Foto: Privat

Brøyn viser til at mange er helautomatiske både i produksjon og i måten de distribueres på.

– Gjør YouTube nok for å luke ut det som ikke er bra?

– Spørsmålet er om det prioriteres nok, og om de ønsker å bruke nok penger på å rydde opp. Utfordringen er de enorme mengdene som blir lastet opp hvert minutt – det er krevende å ha kontroll.

Han sier at vi voksne ikke må bli overhysteriske.

– Ja, det er forskjell på labbetussgenerasjonen og dagens digitale verden. Men jeg vil ikke be folk om å knuse ipaden og be ungene holde seg til trelekene. Men bruken må være gjennomtenkt og foreldre må følge med, uten at vi lar vår egen bakgrunn og oppveksten med én tv-kanal styre den digitale reisen barna skal ut på.

Han påpeker at det er begrenset hvor mange monstre det var under senga på barnerommet. Nå er tusenvis av monstre bare tastetrykk unna.

– Det er viktig å etablere gode rutiner. Barna må si i fra til voksne eller si i fra om det blir skummelt. Det er rett og slett en digital tsunami som kommer - og når den treffer en strand nær deg må barna ha lært å surfe.