Ungdom ble mobbet via apper – fikk appene fjernet fra kommunenettet

Ungdommens bystyre i Trondheim syntes nok var nok og fikk stengt ned to «mobbeapper».
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere alarmerende meldinger fra barn og unge inn til Ungdommens bystyre i Trondheim fikk ordfører i Ungdommens bystyre, Gjermund Gorset (16), til å reagere.

– Særlig det at så unge barn helt ned i 10-11 års alder fikk hatmeldinger, gjorde at vi måtte prøve å gjøre noe, forteller Gjermund.

Sammen med kommunens ledelse fikk de stengt ned to app'er, «Sarahah» og «Polly.fun», fra Trondheim kommunes nettverk.

– Positivt

Kommunalråd for oppvekst og utdanning i Trondheim, Camilla Trud Nereid, sier hun skulle ønske at flere gjorde som Gjermund og de andre i Ungdommens bystyre.

– Da de spurte om dette, reagerte jeg positivt. Det er mye bedre at de unge selv gjør jobben, enn at vi ledere på kommunalt nivå skal tre noe ned over hodene på dem.

– Mange blir tøffe i trynet nå de kan skrive ting anonymt, og masse av det som skrives er ikke bra, bekrefter elev Ellinor Hangerhagen (15) på Hoeggen skole.

Hun er ikke selv aktiv på disse to appene, men legger til at det også skrives mye pent om folk der.

– Men det kommer såpass mye stygt at det veier tyngre enn de fine tingene som skrives, mener Ellinor, som selv er elev på en mobilfri skole.

Forbud mot mobil

Ungdomsskoleelevene på Hoeggen skole må legge fra seg mobilen hver dag før de går inn i klasserommet.

– Vi vet jo at unge idag gjerne er 6 til 8 timer daglig på telefon, pc og ipad, sier rektor på Hoeggen skole, Lars Kvendbø. Skolens ledelse fant ut at det kunne være godt med en time out.

I samråd med foreldre og elever ble det besluttet at mobilene skal legges i et skap, og gis tilbake ved skoledagens slutt.

– Vi er opptatt av det menneskelige møtet, og før dette «mobilforbudet» så vi at folk stort sett satt med nesen ned i mobilen. Nå prater de med hverandre, er sosiale, og vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger på dette, forteller rektoren.

En tilleggseffekt er at det da blir mindre nettmobbing også, mener Herman Solås (15) fra elevrådet på Hoeggen.

– Men det er fremdeles viktig at en diskuterer hva mobbing kan føre til for enkeltindividene, sier Herman, og oppfordrer spesielt foreldre til å være bevisste og følge med på hva ungene deres foretar seg på sosiale medier.

Krenkende kommentarer

Både Herman og Ida Strømmen (15), også i elevrådet, har fått med seg de krenkende kommentarene på app'ene Sarahah og Polly.fun.

– Mange har fått ekstremt krenkende kommentarer om seg selv, sier Ida.

Hun roser Trondheim kommune for at de har tatt tak i dette, og fjernet app'ene fra det kommunale nettverket.

– Vi merker godt at ingen går rundt med mobil i hånda på skolen lenger, for vi får snakket mye mer sammen og miljøet er blitt bedre, forteller ungdommene på Hoeggen.

– Håper en bil kjører over deg

– Trist nok, så er det en mulighet for å misbruke de digitale plattformene, og det er en utfordring for oss, svarer talspersoner i Sarahah.com.

– Vi tar dette på alvor, og vi tar også grep for å møte disse utfordringene, og det vil vi fortsette med, skriver talspersonen i en e-post til TV 2 nyhetene.

Ungdommens bystyre sendte et brev til alle foreldrene til barn og unge i Trondheim kommune.

– Foreldre er jo generelt ikke på disse plattformene der en kan være anonym, forklarer Gjermund Gorset.

– Så dette kan være vanskelig for dem å forstå. Vi må forklare at det rett og slett skjer mye hatefull mobbing via app'ene.

16-åringen håper nå på en nasjonal debatt om nettvett.

– Det nytter jo ikke bare å forby nye app'er hele tiden heller, så hver og en kommune må ta diskusjonen om nettvett, oppfordrer Gjermund.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook