Her er Theo Ramos på besøk hos en spesialist på transkjønnethet i Miami for to år siden. (AP Photo)
Her er Theo Ramos på besøk hos en spesialist på transkjønnethet i Miami for to år siden. (AP Photo) Foto: Lynne Sladky

Theo (16) føler seg verken som gutt eller jente: – Presenterer meg selv ulikt fra dag til dag

Da han var ti år begynte Theo Ramos å kutte seg selv på skolen. Han klarte ikke akseptere jentekroppen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Theo er bare 16 år. Men det er allerede gått seks år siden han fortalte venner og familie at han ikke ville være jente.

Da han var ti, var kroppens hans i opprør. Han begynte å få bryster, og mens han følte seg mer og mer som en gutt, fikk han menstruasjon og magekramper som ga ham en økende forakt for sin egen kropp.

Han hadde ingen begreper om kjønnsidentitet, men han skjønte at han var annerledes enn klassekameratene. Det var da selvskadingen startet.

Kuttet seg i jentegarderoben

En dag da han var i jentegarderoben på barneskolen i Homestead, Florida, tok han en binders og kuttet seg selv dypt i armen. Han ble oppdaget av en lærer og hastet til sykehus. Da han lå i sykesengen klarte han for første gang å uttrykke at han at han ikke var jente, og at han ville ha et annet navn.

Moren, Lori Ramos (55), forteller om forvirringen de alle følte. Hun hadde ikke fått med seg at Theo hadde slike følelser. Helt siden den gang har Theo vært i en prosess av forandring.

Mamma Lori har hele tiden støttet barnet sitt, men det har vært alt annet enn lett.

– Vi har stunder med latter og glede. Når han har det godt med seg selv, kommuniserer, er bekymringsløs, og forteller meg om dagen sin, er jeg fylt med glede, sier Lori til Associated Press (AP).

Dette bildet av Theo Ramos er tatt for to år siden. Han sier han føler seg som halvt gutt, halvt kjønnsnøytral. (AP Photo/Lynne Sladky)
Dette bildet av Theo Ramos er tatt for to år siden. Han sier han føler seg som halvt gutt, halvt kjønnsnøytral. (AP Photo/Lynne Sladky) Foto: Lynne Sladky

Men Theo har slitt mye med depresjon. Han driver tidvis med alvorlig selvskading. En lang periode gikk det bedre, men i desember 2016 fikk han et kraftig tilbakefall. Han kuttet seg selv så dypt at han endte opp med armer fulle av sting.

Ikke gutt, ikke jente

Når AP er på besøk hos familien, sitter Theo på sengen og klemmer et kosedyr. Han har lakkerte negler, og synger til filmmusikken til Disneys «Moana». Han sier han overrasker seg selv med å like filmen, for han liker vanligvis ikke så «jentete» filmer.

Theo foretrekker kjønnsnøytrale pronomen om seg selv. Noen ganger kaller han seg selv «The boy prince» på sosiale medier. Han aksepterer at han hverken er helt gutt eller helt jente, og hva han føler seg mest som avhenger av dagsformen.

– Jeg er en «semi-gutt». For meg er det en person som ikke definerer seg helt som gutt. Halvveis gutt, halvveis kjønnsnøytral. Sånn definerer jeg meg, sier han.

– Jeg presenterer meg selv ulikt fra dag til dag. Avhengig av hva jeg gjør, eller hvem jeg treffer. Men mine følelser rundt kjønnsidentiteten min er ganske konstant, sier han.

Venter med testosteron

Få år tilbake var transkjønnethet mer tabu enn det var i dag. Selvmordsraten var høy blant de som følte seg fremmed i sin egen kropp. Men tross nyvunnet åpenhet, er det vanskelig å være en transkjønnet tenåring.

Depresjon, angst og usikkerhet preger Theo hver dag. Han og familien forsøker å mestre situasjonen så godt de kan, men noen dager blir det for mye, og da kutter han seg igjen.

Theo Ramos sammen med sin mor Lori. (AP Photo/Lynne Sladky)
Theo Ramos sammen med sin mor Lori. (AP Photo/Lynne Sladky) Foto: Lynne Sladky

Theo har valgt å ikke begynne på hormonbehandling, og det er Lori glad for.

– Han jobber fremdeles med å finne ut hvem han er, og jeg tror ikke testosteronbehandling hadde vært bra for ham følelsesmessig, sier hun.

– Han har allerede masse sinne rettet mot seg selv. Å tilføre mer drivstoff til det, tror jeg ikke vil være bra, sier Lori.

Tanken er likevel at han skal få tilført mannlige hormoner når han blir litt eldre.

Kritisk far

Ikke alle i Theos familie er like støttende som moren. Theos far, har hatt store problemer med å håndtere at, det han anser som sin datter, er transkjønnet. Men det går bedre når Theo ikke prater om kjønn og seksualitet når faren er tilstede.

– Hver gang noen tiltaler meg som jente knyter det seg rundt hjertet mitt, sier han. Han minnes mobbing på skolen der medelever ville kikke ned i buksen hans, og episoder der han utagerte, og ble utvist fra skolen.

Han er diagnostisert med kjønnsdysfori og angstlidelse, men de er ikke lenger så tett knyttet til hverandre som de var før. Theo mener kjønnsdysforien er knyttet til cirka 15 prosent av den angsten og depresjonen han sliter med. Da han var yngre var den relatert til 95 prosent, anslår han.

En forskningsrapport fra Williams Institute ved UCLA, anslår at det finnes 150.000 tenåringer i USA, som identifiserer seg selv om transkjønnet. Hele 1,4 millioner voksne amerikanere ser på seg selv som transkjønnede.