Her får Johaug vite at OL-drømmen ryker:
– Nei! Er det sant?

TV 2-dokumentar med unikt innblikk i skistjernens indre krets i dagene da dommen falt.

Se «Therese Johaug: Sjokket» på TV 2 og Sumo kl. 22.40

Helt siden Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket Therese Johaugs dopingutestengelse på 13 måneder for bruk av en leppekrem med et forbudt stoff, har 29-åringen levd med usikkerhet rundt sin egen fremtid som skiløper.

I mandagens TV 2-sendte dokumentar får man servert et unikt innblikk på innsiden når teamet rundt Johaug slipper TV 2s dokumentarteam til i de intense dagene da Idrettens voldgiftsrett (CAS) bestemmer seg for å øke straffen.

Kameraene går når Johaug får servert den endelige straffen på 18 måneder. Tydelig preget tar Johaug til tårene og støtter seg til sin manager Jørn Ernst. Også Johaugs nærmeste familie er i Sveits når hun forteller dem om utestengelsen.

– Saken har preget hele familien, sier mamma Gro Johaug i dokumentaren.

Straffen på 18 måneder ble et endelig punktum for Johaug, som i august måtte innse at hun ikke ble tilstrekkelig trodd av idrettens øverste rettsorgan i sveitsiske Lausanne. Og at det til syvende og sist var hennes «eget» forbund som satte ned foten for OL i Sør-Korea i februar.

«FIS mener sanksjonen ikke gjenspeiler det faktum at utøveren ikke klarte å se doping-advarselen i rødt, som var skrevet på pakken. Dette til tross for at medisinen var ukjent for henne og ble kjøpt i et fremmed land», skrev FIS om sin anke 7. mars i år.

Det førte fem måneder senere til at CAS konkluderte med at det mer enn nok tid til å sjekke om stoffene i salven var på dopinglisten til WADA.

En av de kritiske røstene i dokumentaren er den svenske journalisten Tomas Pettersson. Han sliter fortsatt med å forstå at Norge som land ikke virker å ha tatt innover seg at Johaug faktisk er dømt.

– Ja, hun var dopet. Ja, hun var skyldig. Det er fascinerende at man innenfor Norges grenser kan tvile på den oppsummeringen av det hele. For de fleste i Sverige er dette krystallklart, svart på hvitt, sier Pettersson i dokumentaren.

STRIDENS KJERNE: Therese Johaug sier hun aldri så advarslene på esken med den forbudte kremen.
STRIDENS KJERNE: Therese Johaug sier hun aldri så advarslene på esken med den forbudte kremen. Foto: Poppe, Cornelius

– Ja, 18 måneder er tøft, men ikke urimelig. Den er tvert imot rimelig. Den er midt på skalaen for hva et slikt brudd skal gi i straff, mener den svenske sportskommentatoren.

– Det som har rørt meg med denne prosessen, er hennes unnvikende av eget ansvar. Allerede første dag én brukte hun ordet null skyld. Jeg har ikke gjort noe feil, sa hun på en pressekonferanse. Jo, du har gjort en feil. I alle regler står det tydelig at dette er utøverens eget ansvar, sier Pettersson.

I dokumentaren står Johaug fast på at hun stolte på det hennes lege Fredrik Bendiksen fortalte henne om innholdet i den famøse leppekremen.

– Jeg følte i min gitte situasjon at jeg tok ansvar ved å forhøre meg med landslagslegen. Det har jeg lært at jeg skal gjøre. Spesielt når vi er i utlandet og ikke skal handle på egenhånd. Men menneskelige glipper det skjer. I ettertid ser jeg at det er mitt personlige ansvar, sier Johaug i dokumentaren.

Og får støtte fra profiler som Marit Bjørgen og Petter Northug.

– Vi har vært på lag i 20 år og hatt de samme rutinene hele veien. Har vi medisiner, går vi til landslagslegen og spør ham. Står dette på Wada-listen? Når man får beskjed om nei, stoler man på det. Slik har det foregått i alle de årene jeg har vært på laget, sier Bjørgen i dokumentaren.

Landslagskollega Petter Northug sier at nyheten slo ned som en bombe i miljøet.

– Jeg tror de fleste i miljøet var enige om at denne dommen var hard nok fra før. Derfor ble jeg, som mange andre, sjokkert, sier Northug.

Se «Therese Johaug: Sjokket» på TV 2 og Sumo kl. 22.40

Lik TV 2 Sporten på Facebook