Nydelig høstsuppe med friske ingredienser

Denne nydelige høstsuppen er like god kald som varm. Lag den sterk eller mild, akkurat som du vil. Gode høst ingredienser pryder retten. Smaker like godt hvis du er sytti eller tretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krydret gulrotsuppe servert med brytebrød

Lettvint brytebrød

3 dl lunken melk (evt. vann for de som ikke tåler melk) + 3 dl lunkent vann
100 g rå potet, finrevet
150 g havregryn
350 g grovt eller fint sammalt hvetemel
ca. 400 g hvetemel
1 ts salt
50 g gjær
1 ss rapsolje til baking

Slik gjør du:

Elt sammen alle ingrediensene til en glatt deig i kjøkkenmaskin i ca. 5 min. Oljen eltes inn helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Hell deigen over i en bakepapirkledd langpanne. Klapp den litt utover, skal ikke dekke hele langpannen. Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett til forheving i ca. 30 min. Etter forheving, klapp/fordel deigen utover i langpannen, smør litt olje på hendene. Når du har fordelt brødet i langpannen, «rut» opp brødet i passende biter (porsjonsbiter). Dekk til på nytt og la heve i ca. 30 min før brødet stekes på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i ca. 30 min.

🌸Glutenfritt brytebrød : Ta utgangspunkt i 1 pose glutenfri melblanding, f.eks Møllerens grove glutenfrie rundstykker eller Focaccia fra Det glutenfrie verksted (tilsett evt. 1- 2 dl glutenfrie havregryn og litt ekstra vann). Jeg tilsatte også 1 mellomstor revet rå potet. Følg fremgangsmåten på posene.

Krydret gulrotsuppe

5-6 gulrøtter
1 liten løk
2 hvitløkfedd
1 ss hakket frisk ingefær
1 rød chili
3 ss olivenolje
1 ts tørket koriander (kan sløyfes)
1 ts tørket spisskum (kan sløyfes)
saft av 1 appelsin
5 dl grønnsaks eller kylling kraft
smak til med salt, pepper og evt. mer krydder
chili og frisk koriander til pynt
evt. kokosmelk

Slik gjør du:

Skrell og skjær gulrøtter i biter eller riv dem grovt opp. Rens og hakk løk, hvitløk og ingefær. Del chilien på langs og skrap ut frøene. Skjær chilien i tynne strimler. Varm olje i en gryte og ”surr” gulrøtter, løk, hvitløk, chili og ingefær et par minutter til løken er blank, rør om slik at det ikke blir brent. Tilsett tørket koriander og spisskum, kraft og appelsinjuice. Kok opp, legg på lokk og la suppen småkoke i ca. 20 minutter til gulrotbitene er møre.

Kjør suppen glatt og jevn i en hurtigmikser eller med en stavmikser og smak til med salt og pepper. Server med frisk korianderog chili.

Vil du ha en litt mildere suppe rør inn litt kokosmelk rett før servering.