UT MOT SERIESKAPER: Hilarie Burton forteller om seksuell trakassering på settet til ungdomsserien «One Tree Hill»
UT MOT SERIESKAPER: Hilarie Burton forteller om seksuell trakassering på settet til ungdomsserien «One Tree Hill» Foto: Peter Kramer/NTB scanpix

Snakker ut om seksuell trakassering på One Tree Hill-settet

Skuespilleren Hilarie Burton (35) forteller om grov seksuell trakassering under innspillingen av den populære ungdomsserien «One Tree Hill».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettstedet Variety publiserte i forrige uke et brev der 18 kvinnelige skuespillere fra den populære ungdomsserien «One Tree Hill» anklager serierskaperen Mark Schwahn for seksuell trakassering.

I brevet skriver kvinnene at de ble manipulert både psykisk og følelsesmessig av Schwahn.

«Mer enn en av oss blir fortsatt behandlet for posttraumatisk stress. Mange av oss ble satt i ubehagelige situasjoner, og vi måtte raskt lære oss å kjempe tilbake», står det i brevet som er signert av blant annet Sophia Bush og Hilarie Burton.

Brevet ble skrevet og publisert etter at Audrey Wauchope, en av seriens manusforfattere, gikk ut på Twitter med sin historie om Schwahn.

Puttet hånden i ned i buksa

Nå forteller også en av seriens største stjerner, Hilarie Burton (35), detaljert om selvopplevde hendelser med serieskaperen.

I seks sesonger spilte Burton rollen som den musikk- og kunstinteresserte Peyton Sawyer i ungdomsdramaet.

Til Variety forteller skuespilleren at Schwahn tvang seg selv på henne og kysset henne på munnen uten verken forvarsel eller tillatelse.

Burton sier videre at serieskaperen skal ha satt kvinnene i serien opp mot hverandre. Flere skal ha blitt verbalt fornærmet av Schwahn. Han skal også ha spredt falske rykter om fysiske relasjoner han hevdet å ha hatt med flere av de kvinnelige skuespillerne.

I 2006 ble hun invitert med på en utekonsert sammen med Schwahn og kona.

– Jeg tenkte: «Kona kommer, så bra. Da er det sikkert ikke farlig, og jeg er bare paranoid», forklarer Burton.

Videre står det skrevet at Schwahn, med en arm rundt kona, klarte å putte den andre hånden ned i buksa på Burton. Hun forteller til nettstedet at hun fikk fjernet seg fra situasjonen ved å si at hun måtte hente seg noe drikke.

SUSPENDERT: Mark Schwahn ble suspendert fra tv-serien «The Royals». Foto: Stella Pictures.
SUSPENDERT: Mark Schwahn ble suspendert fra tv-serien «The Royals». Foto: Stella Pictures.

Suspendert

Schwahn ble onsdag forrige uke suspendert fra sin nye serie «The Royals», som nå er i innspillingen av fjerde sesong. I en uttalelse fra blant annet filmproduksjonsselskapet Lionsgate står det at seksuell trakassering er noe de slår hardt ned på og undersøker grundig.

Schwahn har selv ikke kommentert saken.

Etter suspensjonen gikk også en skuespiller fra «The Royals» ut og støttet «One Tree Hill»-stjernene.

– Jeg er lei meg for å måtte innrømme for meg selv, kollegene mine og bransjen, at jeg også har vært utsatt for denne forkastelige oppførselen, skrev «The Royals»-stjernen Alexandra Park på Twitter.

Den populære TV-serien «One Tree Hill» rullet over skjermen i nesten ti år, fra 2003. Den ble av kritikerne sammenlignet med Dawsons Creek og The O.C, og fikk raskt en lojal fanskare verden over.

Her hjemme gikk serien på TVNorge, og siste episode ble sendt i USA i april 2012.