Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kom meldingene om at Zimbabwes president Robert Mugabe (93) hadde sagt seg villig til å gå av. Det var forventet at Mugabe ville bekrefte dette i en tale han holdt tale senere på dagen i går, men i stedet ble det full forvirring.

Under talen nevnte han ingenting om å fratre, og snakket heller om at landet ikke kunne la seg styre av bitterhet eller hevngjerrighet.

Tidligere visepresident tar over

Mandag kom likevel meldingen om at Mugabe, som har styrt Zimbabwe med jernhånd siden 1980, går av som president, ifølge en kilde til CNN.

Vilkårene inkluderer blant annet full immunitet for seg selv og kona Grace og at paret får beholde de private eiendommene sine.

Dette betyr sannsynligvis at den tidligere visepresidenten Emmerson Mnangagwa tar over som Zimbabwes øverste leder. Mnangagwa har tidligere vært en av Mugabes mest betrodde menn, og har jobbet for presidenten gjennom flere tiår.

Alle av partiets provins-lag enige

Mugabes sviktende helse, høye alder og offentlige opptrinn skapte en bitter strid mellom hans kone Grace og Mnangagwa, som til slutt fikk sparken av presidenten. og til slutt hadde folket og de som jobbet rundt Mugabe fått nok.

93-åringen ble derfor utsatt for et statskupp i forrige uke, der han ble satt i husarrest av soldater.

Tidlig på søndag ble Mugabe sparket som leder for Zimbabwes ledende parti ZANU-PF, uten at det betydde at han var ferdig som president. Også Mugabes kone, Grace, ble kastet ut av partiet.

Sentrale personer i ZANU-PF møttes søndag for å diskutere Mugabes skjebne. Etter hvert ble det klart at alle de ti provins-lagene i ZANU-PF stilte seg bak kravet om 93-åringens avgang.