Om natten tar fiskere fra Bangladesh båtene sine over sundet til Myanmar. Der blir de møtt av tusenvis av flyktninger som håper på hjelp til å flykte over til Bangladesh.

– Vi har ikke spist på lenge, forklarer en av kvinnene til et tv-team som er med for å dokumentere forholdene.

Fiskerne fra Bangladesh prøver å ta med de mest sårbare flyktningene. Det er barn overalt. Flere er født på stranda. Bildene viser et barn som fremdeles har navlestrengen på.

De som venter ved kysten nå flyktet da hæren og milits stormet landsbyene deres i Myanmar. De forteller at soldatene drepte for fote, voldtok og brente alt. Nå kommer de fleste ingen vei. Bak dem venter hæren, og båtene som kommer er alt for få.

Tydelige krav

Mandag møter utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) Myanmars regjeringssjef, Aung San Suy Kyi. TV 2 og annen presse får ikke være med når de to møtes. De får heller ikke dokumentere at møtet finner sted. Men Eriksen Søreide sier til TV 2 at hun har tydelige krav.

– Mitt budskap kommer til å være det det har vært hele veien, nemlig behovet for å få slutt på volden, for å sikre humanitær tilgang, for å bidra til at flyktninger kan returnere trygt.

TV 2s reporter Bent Skjærstad, som er i Myanmar, sier det i realiteten er lite Suu Kyi kan gjøre for flyktningene.

– Landets sikkerhet er det landets hær som har ansvaret for. Og det er det de hevder denne operasjonen inne i Rakhine-provinsen handler om.

Venstres Abid Raja mener Norge må vurdere å stille krav bak bistanden til Myanmar.

– At landet fortsetter systematiske overgrep mot Rohingya-befolkningen, det står ikke i stil med det beløpet Norge gir. Da må vi som en stor giver forvente og kreve at Suu Kyi våger å adressere disse utfordringene, sier han til TV 2.

Eriksen Søreide svarer det ikke er en problemstilling foreløpig, og at det er viktig å fortsette med et langsiktig engasement.

Liten tro på at det hjelper

De omlag hundre Rohingyane som bor i Norge knytter heller ikke særlig håp til utenriksminister Ine Eriksen Søreides møte med Suu Kyi.

Myanmars brutale nedslaktingen av Rohingya-muslimer i landet har ikke blitt stoppet av landets leder, og flere hundre tusener er drevet på flukt.

I den største flyktningleiren i Bangladesh bor det mer enn 600 000 mennesker, og forholdene der er bokstavelig talt livstruende. Drikke- vannet er svært dårlig, og diaré og sykdommer tar liv. Det så Khairul Amin med egne øyne da han besøkte leiren tidligere i år.

– Det bor barn og gamle der, og hver eneste dag dør 10 til femten mennesker i leiren, sier Amin. Han er leder for Norway Rohingya Comunity, som sender hjelp til flyktningene.

TV 2 Nyhetene treffer Amin i boligen hans utenfor Drøbak. Han forteller at han er svært bekymret for søsteren hans, som ikke har klart å flykte fra Myanmar.

– Hun har ikke mulighet til å gå ut av huset sitt. Hun er redd. De er redde for at de blir drept av buddhistiske ekstremister, sier han.

Ikke nok makt

Amin har ikke noen tro på at norsk press mot Suu Kiy vil føre til at hun griper inn i situasjonen. Han mener hun rett og slett ikke har makt over de militære lederne i landet.

– Hun kan like godt si at hun ikke har så mye makt, at hun ikke kan gjøre noe for rohingyane. Men hun vil ikke gjøre det, fordi hun ville ha følt skam om hun gjorde det.

– Så du tror ikke det ville hjelpe noe om Norge krever at dette må stoppes?

– Nei, det ville ikke hjelpe. Det er helt håpløst, helt håpløst sier han hoderystende.