VIL TIL RUKA: Didrik Tønseth håper fredagens 15-kilometer er nok til at han får verdenscup-plass.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL TIL RUKA: Didrik Tønseth håper fredagens 15-kilometer er nok til at han får verdenscup-plass. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Jeg leste at Northug var frisk. Så får vi se hva ledelsen velger

Didrik Tønseth vil ikke svare på om han synes Petter Northug er kvalifisert til verdenscupen.

Fem mann er allerede forhåndsuttatt til verdenscupåpningen i Ruka. De fem er Emil Iversen, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby. Den norske kvoten til Ruka er ti løpere totalt.

Trolig vil Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund og Eirik Brandsdal også få klarsignal etter helgen. Det betyr at to plasser står åpen.

Landslagstrener Tor Arne Hetland er svært fornøyd med det han har sett i åpningshelgen.

– Jeg har sett tre spennende skirenn. Det er en voldsom bredde, og toppen er blitt enda litt skarpere. Det er morsomt å se utøvere utenfor elitelandslaget som slår gjennom og banker på døren, sier Hetland.

– Hvordan synes du de forhåndsuttatte utøverne klarte seg?

– Stort sett bra. Og det er den tilliten vi må gi til de løperne som presterte aller best i forrige sesong. De som er forhåndsuttatte skal selvsagt gå i Ruka.

– Har skjønt at det var viktig å gå i dag
Hetland har lenge understreket viktigheten av å gå renn på Beitostølen for å være med i verdenscup-diskusjonen. Det har Didrik Tønseth, som er en av utøverne som ligger på vippen, bitt seg merke i.

– Jeg leste at Northug var frisk. Det er bra. Så får vi se hva ledelsen velger i morgen. Jeg er glad jeg ikke skal plukke ut laget.

– Har du kvalifisert deg til å gå?

– Det er på håret. I dag var det en veldig dårlig dag.

– Er Northug kvalifisert?

– Nei, jaja. På tidligere meritter skal man aldri avskrive ham. Som jeg har skjønt det var det viktig å gå i dag. Så får vi se hva de velger.

Golberg og Krogh skuffet
Klæbo og Sundby gikk til topps på henholdvis sprinten og 15 km klassisk. Iversen ble nummer sju på 15 km klassisk og endte sist i sprintfinalen. Krogh ble nummer 19 på sprinten og fem på 15 km fri teknikk. Golberg ble nummer 40 fredag og 26 på sprinten.

– Jeg er ikke bekymret for formen. Jeg er den heldige i år, men jeg føler det er riktig at de som gikk fortest i forrige sesong får sjansen i starten av sesongen. Nå får jeg sjansen i Ruka. Hvis jeg ikke går fort der åpner det seg muligheter for andre, sa Golberg etter sprint-exiten lørdag.

– Det er greit å bruke opp uflaksen på Beitostølen, sier Krogh.

Northug, Tønseth, Sjur Røthe og Sindre Turvoll Fossli kjemper trolig om de to siste plassene.

Northug sendte Hetland en sms lørdag morgen. Da kunne skikongen fortelle at han var frisk igjen. Det gir Hetland hodebry.

– Det er kanskje greit å få noen dager med trening i kroppen. Vi vet hva Petter kan når han er i form. Det er en lang sesong. Nå skal vi få disse skirennene litt på avstand, og så tar vi ut laget til Ruka.

– Er han god nok til å gå for Norge i Ruka?

– Jeg har stor tillit til at Petter er god nok til å gå for Norge i mange verdenscuphelger i vinter.

– Men ikke i Ruka?

– Det får du tolke som du vil.