politikere Oppfordrer til å si ifra:

– Dette kan vi ikke tåle

Flere kvinnelige politikere sier de opplever uønsket seksuell oppmerksomhet når de er på jobb.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka har over 1300 kvinnelige svenske politikere signert et opprop mot seksuell trakassering, i lys av #metoo kampanjen.

Nå forteller norske kvinnelige politikere om historier der de opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering.

– Reagerte kraftig

Venstre-politiker Guri Melby mottok SMS med innhold om utseende sitt. Dette skjedde under et bystyremøte i Trondheim og meldingene kom fra en bystyrerepresentant fra et annet parti. Hun valgte etterhvert å fortelle sin historie.

– Det her var meldinger jeg reagerte kraftig på som jeg mener ikke hører hjemme i en slik setting. Det bidrar til å undergrave meg som kvinne der jeg sitter som kvinne i et politisk valgt organ. Jeg innså at jeg var nødt til å bidra jeg og, for å stoppe en sånn mann men for å stoppe en kultur, sier Melby.

– Naivt å tro at det ikke skjer i politikken også

Høyre samlet i dag alle kvinnepolitiske ledere for å sette #metoo kampanjen på dagsorden. Leder for kvinneforumet, Tina Bru opplevde selv uønsket seksuell oppmerksomhet på en konferanse og følte det var vanskelig å håndtere.

– Det er rart man ikke har hatt så mange historier fra politikken i Norge enda, og jeg tror det er naivt å tro at det ikke skjer og. Jeg har i kraft av å være politiker vært i situasjoner hvor jeg har opplevd slike ting, for eksempel vært på konferanse, der jeg sitter i baren sent på kvelden og noe ubehagelig skjer. Jeg ender da opp med å fjerne meg fra situasjonen fordi det ble ubehagelig. Jeg henvendte meg ikke til noen når det skjedde og det angrer jeg på, sier Bru.

– Det er akkurat som om det har bristet en demning over hele verden samtidig og nå flommer vannet og historiene ut, og på mange måter er det utrolig trist at dette har foregått hele veien uten at noe har skjedd men samtidig er det også godt å få det opp og frem i lyset, for det er eneste måten vi kan få en endring, sier Bru.

– Vi må tørre å si fra

Frp-leder Siv Jensen har flere ganger måttet håndtere saker om trakassering og overgrep. Rundt 2012 og 2013 kom det fram alvorlige anklager om seksuell trakassering og overgrep i flere partier. Det har ført til at både hennes parti og andre partier har fått retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres.

– Her har det vært avdekket mange saker gjennom åprene som har fått mye oppmerksomhet. Forskjellen er at mediene er veldig raske på å navngi politikere mens de skjermer sine egne, sier Jensen

Siv Jensen har måttet håndtere alvorlige overgrepssaker i eget parti.
Siv Jensen har måttet håndtere alvorlige overgrepssaker i eget parti. Foto: Junge, Heiko

Jensen tror det er enklere å være ung kvinne i politikken idag.

– Jeg tror det er mye bedre men det betyr ikke at det kan forekomme ubehageligheter, de fleste av oss har hatt hendelser som ikke bare har vært opplevd som ubehagelige. Men vi må stå opp, si ifra om hva som ikke er greit.

Leder for Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Akershus, Tonje Brenna har selv vært en varsler om maktmisbruk.

– Min oppfordring er at hvis du har opplevd noe eller at noen kommer til deg, så må du ta det alvorlig. Gå til noen du stoler på, og ikke tenk at dette kommer bare til å gå over men ta det på største alvor, sier Brenna.

Hyller de som står frem

Venstres Guri Melby hyller de som står frem.

– Jeg har lyst til å gi honnør til alle dem som har stått frem med sine historier enten anonymt, eller med fullt navn. Det bidrar til å senke terskelen for alle andre kvinner som har vært utsatt for lignende ting. Dem viser at det er er ikke din skyld. Dette er ikke bagateller som skal avfeies, dette er noe vi ikke kan tåle.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook