Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er bra, vi ønsker jo at flere skal benytte dette tilbudet, sier Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

I januar er det ett år siden helsemyndighetene innførte den hiv-forebyggende PrEP-medisinen på blå resept.

Nå har over fem hundre personer i Norge fått resept på tablettene, som gjør det mulig å ha ubeskyttet sex uten å frykte den alvorlige hiv-infeksjonen.

Kunstneren Ahmed Umar er en av dem.

Angsten for dette viruset har sittet i Ahmeds kropp siden han hørte om det for første gang som liten gutt.

– Jeg fikk veldig dårlig følelse med meg selv. Jeg tenkte jeg er et skittent menneske, forteller han.

Ahmed vokste opp i Sudan, og lærte seg tidlig at homofili var synd og at straffen fra Allah var aids. I mange år ba han Gud om å gjøre ham heterofil.

– Jeg husker det var en som kysset meg engang, og da ble jeg kjempe-paranoid fordi jeg tenkte at nå kommer Allah til å straffe meg ved å gi meg HIV.

Testet seg jevnlig

Først da han kom til Norge som tjueåring ble han akseptert og respektert for den han er. Men frykten for hiv satt godt plantet i plantet i kroppen.

– Det ødelegger alt. Jeg endte opp med å teste meg selv seks syv ganger per år.

Pillene må tas fra 2-24 timer før man har ubeskyttet samleie. De første store studiene viste at PrEP reduserte risikoen for hiv med nesten 90 prosent.

– Senere studier har vist minst like god beskyttelse, kanskje enda høyere, forteller Frank Pettersen. Han er overlege ved Infeksjonsavdelingen og Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner, Olafiaklinikken, ved Oslo universitetssykehus.

Fakta: hiv og aids

  • HIV (humant immunsviktvirus) er et virus som på sikt kan utvikle seg til aids. Hiv medfører svekkelse av immunforsvaret, slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom.
  • Det finnes ingen kurerende behandling for hiv-infeksjon, men med effektiv behandling kan de fleste med hiv leve et langt liv med redusert risiko for alvorlige sykdomskomplikasjoner.
  • Aids (ervervet immunsvikt syndrom) er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner. HIV finnes i kroppsvæsker hos den som er smittet, og viruset kan smitte gjennom kroppsvæsker som blod, sæd, skjedesekret og morsmelk.
  • Seksuell kontakt er den vanligste smittemåten.
  • Totalt er det per slutten av 2016 diag­nostisert 6064 hivpositive i Norge. 4105 menn og 1959 kvinner.
  • I 2015 var det omtrent 36 millioner mennesker i verden som levde med hiv-infeksjon.

Kilde: Helsenorge.no

Bare ved Oslo universitetssykehus har de skrevet ut over 300 resepter hittil i år. Og flere ønsker time for konsultasjon.

– Det står cirka 150 på venteliste foreløpig, sier han. Og føyer til at de ikke visste hvor mange som kom til å be om medisinen, men at etterspørselen har vært god.

– Bruk kondom

Også i Statens legemiddelverk er de svært fornøyde med antallet som har tatt i bruk behandlingen. Fagdirektør Madsen sier at tilfellene av hiv har gått markant ned i London etter at de innførte PrEP. Men han understreker likevel at kondom fremdeles bør være førstevalget.

– Både gonoré og syfilis er blitt mye vanligere i Norge nå de senere årene og det er bekymringsfullt, sier han.

Ett av tiltakene for hindre spredning er at alle som bruker PrEP må teste seg for alle kjønnssykdommer hver tredje måned.

Ahmed har brukt PrEP i lang tid, og er veldig fornøyd. Han sier kondom er problematisk for ham.

– Det er ikke så lett. Jeg taper ereksjon hvis jeg tar på kondom, forteller han.

Ham mener at PrEP har gitt ham et mye bedre liv.

– Det har påvirket mitt liv totalt. God og trygg sex gjør livet litt lykkeligere, sier han og gleder seg over at så mange tar ansvar for egen helse ved å ta i bruk PrEP.

– Som menneske så prøver jeg å passe på helsen min. Jeg røyker ikke, jeg drikker ikke og jeg prøver å gjøre det beste for å holde denne kroppen i god stand lengst mulig. Her har vi en medisin som gir sikker beskyttelse mot en sykdom som har tatt livet av mange, og når har vi sjansen til å redde folk fra smitte og kanskje ta knekken på hele viruset, sier han.