Rundt klokken 9 torsdag 2. november reiste Tom Fagerland fra Kalvåg utenfor Florø i skøyta «Fram».

«Fram» er en 33 fot trefarget skøyte fra 1940-tallet, med nyere dieselmotor, som Fagerland akkurat hadde kjøpt.

Planen var å kjøre skøyta hjem igjen fra Kalvåg til Leirvik på Stord. Men 58-åringen kom aldri hjem.

Siste sikre observasjon av skøyta er gjort i Byfjorden ved Askøy utenfor Bergen samme dag i 15-tiden. Her stopper alle spor.

Store styrker

Hovedredningssentralen satte inn store ressurser på letingen – både båter, småfly og helikopter lette etter «Fram» over et stort område.

– Til slutt hadde vi lett både innaskjærs og utaskjærs over hele området fra Kalvåg til Stord. Alle havner ble undersøkt, men vi fant ingenting, sier redningsinspektør Ståle Jamtli ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Hovedredningssentralen har ingen teorier, men Jamtli presiserer at 58-åringen ikke ble meldt savnet, og at søket dermed ikke ble satt i gang, før 7. november. Altså hele fem dager etter han sist ble observert.

Søndag avsluttet Hovedredningssentralen søket. Politiet i Stord jobber fortsatt med å finne ut hva som kan ha skjedd med Fagerland, som var en erfaren styrmann og kaptein.

Mysterium

Etterforskningsleder ved Stord lensmannskontor, Egil Espeland, jobber fortsatt aktivt med å løse mysteriet. Men til tross for flere tips fra publikum, har ingen av tipsene vist seg å hjelpe politiet nærmere en løsning.

– Det er et mysterium. Hvor har han blitt av? lurer Espeland på.

Han forklarer at det var fint vær dagen Fagerland forsvant. I tillegg skal han ha hatt mer enn nok diesel til reisen. Ikke bare hadde den erfarne sjømannen nesten full tank, men han hadde også 85 liter ekstra diesel med seg i dunker.

– Så kan han jo ha overnattet et sted. Men det er ingen observasjoner om at han har stoppet, og det bor jo folk langs hele veien, sier etterforskningslederen.

Hjelp fra pårørende

Espeland påpeker at politiet ikke vet hva Fagerland har tenkt, og at de ikke har elektroniske spor siden dagen han siste ble observert.

To timer før han sist ble sett ved Askøy utenfor Bergen, gikk han trolig tom for strøm på mobilen. Politiet har fått mange meldinger fra publikum som har sett skøyter, men ingen av disse kan bevises å være «Fram».

Politiet har sjekket telefonloggen og vært i kontakt med folk, som bekrefter at 58-åringen ikke hadde andre planer enn å hente båten og kjøre den hjem.

Etterforskninglederen forteller også at de pårørende har samarbeidet med politiet, og kommer med konkrete innspill som politiet jobber ut fra.

Håpet forsvinner

– De har det tungt, og de har håp. Men det forsvinner litt. De er takknemlige for å få flere svar, sier han.

Akkurat nå ser politiet på muligheter for å sikre kameraovervåking der det er mulig, etter innspill fra familien.

– Vi snur fortsatt noen steiner. Men vi må trappe ned etter hvert. Vi er helt uten konkrete spor, og ser jo at håpet for at båten fortsatt flyter forsvinner litt, sier Espeland.