Man vet lite omhva plastpartikler gjør med sjødyr og med oss mennesker, men forskerne gjør stadig urovekkende funn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.
Man vet lite omhva plastpartikler gjør med sjødyr og med oss mennesker, men forskerne gjør stadig urovekkende funn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.

Forskere gjorde urovekkende funn 10.000 meter under vann

300 millioner tonn plastavfall forsøpler havene. Nå har det til og med nådd havets bunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere tilknyttet Newcasle University, og mediesamarbeidet «Sky Ocean Rescue», har undersøkt organismer som oppholder seg i seks av de dypeste havområdene i verden. Og det de fant er urovekkende, skriver Sky News.

Nådd dype hav

I alle seks havområdene fant de plastikk i mageinnholdet til et rekelignende sjødyr kalt Lysianossoidea amphipods. Skapningen lever mellom 7000 og 10.000 meters dyp.

– Dette viser at plastikk har nådd de dypeste havdypene på jorda, og de fortæres av sjødyrene som lever der, sier leder for forskningsgruppen, Dr. Alan Jamieson

Jamieson sier videre at observasjonene de gjør viser at det trolig ikke finnes noe marint økosystem som ikke er påvirket av plaststoffer.

– Ingen vet hva det gjør med oss

De aller minste plastbitene tas opp i kroppen til sjødyr og mennesker. Partiklene kommer blant annet fra nedbryting av plast, vask av enkelte tekstiler som nylon og fleeceplagg, samt fra hudpleieprodukter.

Det er estimert at 300 millioner tonn plast befinner seg i verdens hav. Mye av det er mikro- og nanoplast, som spises av sjødyr, og som igjen havner i vårt matfat.

– 99 prosent av plastpartiklene vil passere gjennom menneskekroppen, men den siste lille andelen blir værende i kroppen vår, sier Colin Janssen fra universitetet i Gent i Belgia til Sky News.

Dette bildet er tatt på Midway Atoll i Stillehavet i 2016. FOTO: Damien Leloup.
Dette bildet er tatt på Midway Atoll i Stillehavet i 2016. FOTO: Damien Leloup.

Forskere anslår at europeere i gjennomsnitt konsumerer 11.000 plastbiter hvert år. Ingen vet imidlertid hva plasten som akkumuleres i kroppene våre gjør med helsen vår.

– Hvor blir de av. Blir de innkapslet i kroppsvev og glemt av kroppen, eller forårsaker de betennelser eller andre ting? Kanskje lekker de kjemikalier som forgifter oss. Vi vet ikke, men vi må finne ut av det, sier Janssen til Sky News.

Forsker i norske farvann

Norske forskere ved NIVA jobber med flere internasjonale studier for å finne ut hvor mye mikroplast som finnes i blant annet blåskjell i norsk miljø.

– Det er de aller minste partiklene man er mest bekymret for. Vi vet veldig lite om dette, forteller stipendiat Inger Lise Bråte ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), til TV 2.

Hun sier det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om hvordan det står til i norsk område.

Forskere har tallfestet at 30 prosent av plasten i Europa resirkulert, 25 prosent i Kina og ni prosent i USA. På verdensbasis går resirkuleringen går sakte, men sikkert oppover med rundt 0,7 prosent i året siden 1990. Fortsetter det som i dag, vil rundt 44 prosent av all plasten som produseres blir resirkulert i 2050.