TØFFERE PRIORITERINGER: Marit Bjørgens treningshverdag har endret seg drastisk etter at Marius kom til verden.
TØFFERE PRIORITERINGER: Marit Bjørgens treningshverdag har endret seg drastisk etter at Marius kom til verden.

– Kan telle på én hånd de ukene jeg har fått gjort det jeg hadde tenkt å gjøre

Til tross for færre treningstimer er Marit Bjørgen er like godt trent som for ti år siden.

Dagens åpningsrenn på Beitostølen viste at Marit Bjørgen har trent godt i sommer og høst. 37-åringen slo Heidi Weng med 29 sekunder.

Bjørgen har justert litt på treningsarbeidet med lille Marius på hjemmebane, men formen og kapasiteten har ikke endret seg.

– Man får ikke alltid gjort det man har planlagt. Jeg kan telle på én hånd de ukene jeg har fått gjort det jeg hadde tenkt å gjøre. Det er veldig viktig å ha et avslappet forhold til det. Det tror jeg er sunt. Jeg prøver å ha kvalitet når jeg først trener. Det er viktig å hvile og å lytte til kroppen, sier Bjørgen til TV 2.

Travle hverdager på hjemmebane gjør at logistikken ikke alltid går opp.

– Jeg kan planlegge å trene to økter i løpet av en dag, men så er det en som vil leke resten av dagen. Da er det ikke alltid jeg har overskudd til den andre økten. Hvis man skal være ute i tre timer mellom øktene har man ikke like bra kvalitet på andreøkten, sier Bjørgen.

– Trener du mindre enn før?

– Jeg trener bra, men jeg trener jo mindre enn før. Jeg har hatt mye mengde i sommer og flere hardøkter utover høsten, sier Bjørgen.

Testresultater viser at hun er like godt trent til tross for at hun trener mindre.

– Kapasiteten er den samme. Jeg hadde en O2-test i sommer, og den var den samme som i 2010. Den er ikke blitt noe dårligere. Jo bedre teknikk du får, jo bedre arbeidsøkonomi får du, sier Bjørgen, som tok igjen og gikk samtidig i mål med Weng.

– Hvor høy var O2-testen for ti år siden?

– Det var på 70. Det er ikke noe å skryte av, men så er jeg en stor dame. Ut fra min kapasitet er det på samme nivå som i 2010.