Retter søkelyset mot mannlige voldsofre

På mannsdagen søndag 19. november ønsker Barne- ungdoms- og familiedirektoratet å sette fokus på vold mot menn. – Det er veldig skambelagt, sier daglig leder i Landsforeningen for voldsofre.

Landsforeningen for voldsofre bistår voldsutsatte og etterlatte i Norge. Daglig leder Margit Lømo forteller at det ikke er like mange menn som kvinner som tar kontakt.

– Det er mer skambelagt, sier hun.

På mannsdagen 19. november ønsker Barne- ungdoms- og familiedirektoratet å spre kunnskap om hvordan vold mot menn kan arte seg.

De har blant annet laget en rekke kampanjefilmer hvor skuespillere forteller fiktive, men typiske historier om vold og overgrep.

– Hvis vi skal få flere menn til å søke hjelp eller være åpne om det de har opplevd, må de først bli klar over at deres erfaringer er å anse som vold, skriver Mari Trommald, direktør i Bufdir i en e-post til TV 2.

Ifølge Bufdir sine tall har én av fem menn opplevd vold eller overgrep som barn. Omtrent 15 prosent oppgir at de har opplevd vold fra en partner som voksen.

Fysisk og psykisk vold

Det finnes både fysiske og psykiske former for vold og både kvinner og menn blir utsatt for begge deler.

De kan trues med at de ikke får se barna sine mer hvis de forlater en voldelig partner, bli fratatt råderetten over egen økonomi eller tvinges til uønskede seksuelle aktiviteter.

– Jeg husker det var en som hadde våknet på natten og følt fare. Da han våknet suste det en øks forbi hodet hans. Kona hadde en stabel med jernstenger under senga. Hun tok en slik da hun ikke lyktes med øksen og prøvde å slå og slå helt til han klarte å flykte fra leiligheten, forteller Margit Lømo fra Landsforeningen for voldsofre.

Kvinnen fikk besøksforbud og Margit måtte være med mannen i Erstatningsnemda for voldsofre.

– Jeg måtte følge han i Erstatningsnemda, for der var kona og han var så redd at jeg måtte stå foran han, forteller hun.

Selv om menn ofte er fysisk større enn kvinner, betyr altså ikke det at de ikke utsettes for fysisk vold.

– Vi har menn som er store og muskuløse som er spesielt utsatt. De blir slått og alle spør dem «hvorfor tar du ikke igjen» men de sier at «hvis jeg slår igjen så blir det brukt mot meg fordi jeg er stor og sterk». Du kan tenke deg en svær mann på to meter som dæljer løs på en kvinne, det går jo ikke, så da finner de seg i det. De blir heller ikke alltid trodd, for de er store og må da klare å hanskes med mindre kvinner, sier Lømo.

Trenger du hjelp?

  • Krisesenter.com: Oversikt over samtlige krisesentre i Norge.
  • Bufdir.no: Oversikt over familievernkontorer, krisesentre og andre nasjonale hjelpetilbud.
  • Voldsoffer.no: Landsforeningen for voldsofre
  • Utsattmann.no: Organisasjon for menn utsatt for seksuelle overgrep
  • Fmso.no: Stiftelsen fellesskap mot seksuelle overgrep
  • Dinutvei.no: Nettportal for hjelpetilbud, informasjon og kunnskap om vold i nære relasjoner
  • Reform.no: Driver Mannstelefonen, en krise og rådgivningstelefon for menn (22 34 09 50)

Kilde: Reform

Menn er overrepresentert

Are Saastad er daglig leder i Reform, som jobber med gutter og menns likestillingsutfordringer i Norge.

Han forteller at menn er overrepresentert i voldsstatistikken.

– Menn er overrepresentert som utøvere, men er også de som blir mest utsatt for vold. De er mye mer voldsutsatt enn kvinner i Norge fordi menn slår menn, men det er et faktum at mange menn også er utsatt for vold fra kvinner. De blir også utsatt for seksuelle overgrep og det er det vanskelig å si fra om. Det er lite oppmerksomhet og mye tabu rundt dette, sier han til TV 2.

Reform har egne tjenester for å hjelpe menn som trenger noen å prate med.

– Vi har en hjelpetjeneste på telefon. Mannstelefonen er bemannet hver eneste ukedag fra klokka 17 til 20. Alle som har behov for en samtale om problemer de står i, kan ringe gratis. Vi tar også i mot henvendelser på kontoret og har noen lavterskeltilbud for menn. Blant annet har vi nå et sinnemestringskurs for menn som utøver vold i utelivet, sier Saastad.

Seksuelle overgrep

Mange menn utsettes også for seksuell vold og flere opplever dette som svært skamfullt.

– Det kommer sjelden frem. Når en voksen mann blir voldtatt går han som regel og bærer på det, sier Jarle Holseter som er daglig leder i Utsattmann.

– Vi er menn. Vi skal være så tøffe og macho og fikse opp i ting og på mange måter er vi opplært til å ikke si noe. Det blir drepen for mange. Mange bukker under og orker ikke mer, legger han til.

Utsattmann er et nettverk av menn over hele Norge som selv er utsatt for seksuelle overgrep og som hjelper menn som trenger hjelp etter vold og overgrep.

– Alle her har en bakgrunn med overgrep. Det betyr at vi kan stå litt støtt og vise vei for andre som sliter, sier Holseter.

Jarle ble selv utsatt for seksuelle overgrep som barn.

– Det var en kjent person som alle likte og som samtidig var den personen som sørget for at faren min alltid hadde brennevin, forteller han.

SKAM: Jarle Holseter forteller at skam fører til store mørketall.
SKAM: Jarle Holseter forteller at skam fører til store mørketall.

Oppsøkte hjelp

Jarle søkte hjelp først i voksen alder. Da var han 37 år gammel og skulle bli far.

– Bare tanken på at jeg skulle ta vare på et lite barn gjorde meg skrekkslagen. Det var en tøff kamp å ta, men jeg har aldri angret og jeg har fått veldig god hjelp, sier han.

Gjennom hjelpetilbudet fikk Jarle hjelp til å finne ut hvilke behov han hadde videre.

– Jeg trengte å gå til psykolog og jeg gikk halvannet år i en sinnemestringsgruppe. Når all gørra kom til overflaten ble jeg fryktelig sinna. Det må også bearbeides og det tok sin tid. Alt i alt brukte jeg vel fire år på prosessen, sier han.

Mange menn som oppsøker hjelp forventer at prosessen skal gå fort, men slik er det ikke.

– Menn som tar tak i sine ting må sette av tid til dette her. Det er store ting som må bearbeides, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook