Snart blir det fint, og kaldt

Uværet gir seg i helgen. I bytte får vi flott og kaldt høstvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uværet herjer fortsatt.

Fredag formiddag blåse det liten storm fra vest inn mot Nordvestlandet. Sørover Vestlandskysten er vinden oppe i stiv og sterk kuling nå.

Langøytangen fyr utenfor Larvik og Færder fyr har sterk kuling fra sørvest.

Også fjellet i Sør-Norge har stiv og sterk kuling, og det går snøbyger.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

Problemer i fjellet

Skal du over fjellet mellom vest og øst er Filefjell den eneste åpne fjellovergangen nå. Men selv denne vanligvis så værsikre veien kan bli kolonnekjørt på kort varsel, forteller Vegvesenet.

Haukelifjell, Hemsedalsfjellet og Strynefjellet er kolonnekjørte klokken 11, de andre fjellovergangene mellom øst og vest er stengt.

Nedbørområdet er kommet seg nord til Nordland nå, men fjellovergangene i nord er åpne.

SALTFJELLET nå

DOVREFJELL nå

HAUGASTØL nå

Kamera: Vegvesenet

Skredfare i fjellet

Det er kommet mye nedbør det siste døgnet.

Takle i Sogn og Fjordane topper listen med 62,9 millimeter. Bergen har fått 25,4 millimeter, Ålesund 16,8 millimeter. Alle disse stedene ligger ved sjøen, og alt kommet som regn.

SNØFORHOLDENE nå

Men du skal ikke høyt til fjells før nedbøren er kommet som snø. Vest i fjellet er det kommet mellom 25 og 50 centimeter nysnø bare det siste døgnet. Og det fortsetter å snø.

– Så mye snø sammen med sterk vind gjør at det er betydelig skredfare vest i fjellet nå, advarer Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Det er mer enn dobbelt så mye snø som normalt på denne tiden i fjellområdene i det meste av landet nå. Godt nytt for alle som gleder seg til vinter, snø og ski. Men altså, vil du ha deg en skitur i helgen må du ta hensyn til skredfaren.

For skitur kan du godt planlegge, i løpet av helgen får vi fint og kaldt vær i hele landet. Men først må vi gjøre unna fredagen.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

Heftig fredag

Fredag er en våt dag fra Nordland til vest på Østlandet.

– Bygevær fra Trøndelag til Østlandet, opp i 40-60 millimeter lokalt på Vestlandet sør for Stad, forteller Aabrekk.

I Nordland går den jevne nedbøren over til byger når fronten passerer. Ofoten og Vesterålen slipper unna, og får opphold hele dagen.

– De indre delene av Trøndelag får heller ikke mye nedbør, og på Sør- og Østlandet blir det heller ikke mange bygene, sier Aabrekk.

På Vestlandet og i Trøndelag er det torden og hagl i bygene, snøgrensen ligger på 300-600 meter. I Agder stiger snøgrensen til 900 meter utover dagen.

Vinden holder seg på vestlig stiv og sterk kuling både langs kysten og i fjellet fra Trøndelag til Agder. Lenger øst blåser det liten og stiv kuling.

Troms og Finnmark får en og annen snøbyge langs kysten av Øst-Finnmark, ellers fint vær, få skyer og lite vind.

– Det var minus 26,7 grader i Kautokeino i natt og blir fortsatt kaldt, sier Aabrekk.

Heftig lørdag også

Lørdag går lavtrykket inn over Vestlandet, og videre sørover mot Danmark. Bak det bygger det seg opp en høytrykksrygg, som snur vinden på nord og sørger for bra vær nord for lavtrykket.

– I områdene tett på lavtrykket blir det fortsatt mye vind og kraftige byger, sier Aabrekk.

Natt til lørdag øker vinden til storm langs kysten fra Helgeland og sørover i Trøndelag. Vinden avtar etterhvert som lavtrykket går sørover, lørdag morgen er den minket til bris fra nordøst til øst.

– Lørdag morgen er det Vestlandet som får sterkest vind. Stiv og sterk kuling fra nordvest, liten storm langs kysten av Jæren, advarer Aabrekk.

Agderkysten får vestlig stiv og sterk kuling, fjellet i Sør-Norge får liten kuling fra vest først på dagen.

– Fra Hardangervidda og nordover avtar vinden i løpet av ettermiddagen, samtidig som den øker til stiv og sterk kuling fra nordvest sør for Hardangervidda, sier Aabrekk.

I Nordland og Trøndelag gir nedbøren seg i løpet av formiddagen. Vestlandet får enda en dag med kraftige tordenbyger, opp i 50 millimeter lokalt gjennom døgnet.

– Luften er veldig ustabil, så det kan komme store mengder nedbør på kort tid. Bakken er allerede mettet med vann, så det er fare for lokale oversvømmelser, sier Aabrekk.

På Sør- og Østlandet starter dagen fint, men lavtrykket tar med seg skyer og nedbør sørover.

– Spesielt i vest og nord kan det komme litt snø, sier Aabrekk.

Finnmark og Troms ligger nord for ruskeværet. Det går noen snøbyger langs kysten og vinden kan komme opp i liten kuling fra nordøst, ellers blir det fint og kaldt vær.

Finværet kommer søndag

Søndag er lavtrykket borte, og vi får inn en svak høytrykksrygg fra vest.

– Det kommer til å blåse nordavind i alle fall frem til tirsdag, og vi får opphold og fint vær i hele landet, Aabrekk.

Vinden kommer opp i liten kuling langs Vestlandskysten søndag og mandag. Tirsdag siger høytrykket inn over land, og vinden avtar.

– Nordavinden tar med seg noen snøbyger inn mot Nordvestlandet, og det kommer til å gå noen snøbyger langs kysten av Nord-Norge og Vestlandet også, sier Aabrekk.

Mye kaldere

Snøbyger ja. Nordavind og lite skyer gjør at temperaturen synker, det blir merkbart kaldere allerede fra lørdag.

– Særlig innlandet får det kaldt, sier Aabrekk.

Når det blåser fra nord i flere dager øker sjansen for at det danner seg små lokale lavtrykk ute over havet.

– Vi regner med at det dukker opp noen denne gangen også, men det er umulig å si hvor sterke de blir og hvor de treffer land, sier Aabrekk.

Slik det ser ut nå, varer finværet i alle fall til onsdag.

– Det er nye lavtrykk på vei fra vest inn mot Sør-Norge, med mer nedbør og mildere luft. Men vi er usikre på om det første når frem til oss onsdag eller torsdag, sier Aabrekk.

Se etter stjerneskudd

Vi skulle gjerne hatt klarværet vi får i helgen allerede nå.

Midten av november farer det uvanlig mange stjerneskudd over himmelen.

På denne tiden av året passerer Jorden gjennom halen til kometen Temple-Tuttle.

Når is- og støvkorn fra halen treffer atmosfæren rundt Jorden bremses de kraftig ned. Friksjonsvarmen blir så høy at partiklene tar fyr, og tegner glødende streker over himmelen.

Det er flest å se natten mellom 17-18. november, men det blir stjerneskudd å se også de neste dagene.

Stjerneskuddsvermen nå kalles leonidene, fordi stjerneskuddene ser ut til å komme fra stjernebildet Løven.