Å bruke hårføner som motorvarmer er direkte skummelt, sier Broom-Benny. Illustrasjonsbilde.
Å bruke hårføner som motorvarmer er direkte skummelt, sier Broom-Benny. Illustrasjonsbilde.

Tiner motor med hårføner – kona lurer på om det er lurt...

...og Broom-Benny vet i alle fall hva han mener om saken!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi har en litt eldre Peugeot med dieselmotor som jeg bruker bare 1 - 2 ganger i uka.

Problemet er at når det er kaldt ute (altså noen kuldegrader), så vil den ofte ikke starte. Den tenner liksom ikke.

Da har mannen min pleid å legge min gamle hårfører påslått i motorrommet, med panseret løst oppå i et par timer før start. Det fungerer for så vidt og bilen starter i alle fall (om enn noe motvillig), men jeg er mildt sagt skeptisk til dette og er redd for brann i både bilen og garasjen.

Mannen min sier at ettersom det er dieselmotor i bilen så er det ikke noe farlig, men jeg føler meg ikke helt beroliget. Hadde vært fint å høre dine tanker rundt dette. Hilsen fruen i huset.

Benny svarer:

For å gå rett på sak: En hårføner har ingenting, absolutt ingenting i et motorrom å gjøre. Dieselbil eller ei. Dette er regelrett en brannfelle.

En hårføner som ligger under et lukket panser, påslått i flere timer, er det nærmeste man kommer å være pyroman – uten å nødvendigvis bli det.

Her bør du som fruen i huset nedlegge et bruksforbud med øyeblikkelig virkning. Dette er faktisk noe av det verste jeg har hørt på aldri så lenge ... Dere kan jo risikere å miste både bil og garasje i brann. Ikke tror jeg forsikringsselskapet vil være spesielt vennligsinnet når de får høre historien heller. Så din bekymring er fullt ut berettiget.

Jo da jeg vet at trikset har blitt brukt tidligere men ikke i den samme grad. Jeg har selv tinet opp et dieselfilter på en gammel traktor med hårføner en gang. Men det var utendørs. Jeg var til stede hele tiden og holdt føneren i hånda og hadde slik sett ganske god kontroll. Jeg regner liksom ikke med at gubben sitter to timer i garasjen og ser på at motoren i Peugeoten varmes...

Selv om bilen brukes sjelden, er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at det her vil være verdt å reparere feilen permanent så bilen starter som den skal. Jeg antar at det er noe feil med glødingen ettersom den starter greit når det er varmere i været, så det er neppe noen stor sak heller.

Lov meg å aldri bruke hårføneren som motorvarmer igjen!

Motorvarmer: Ikke la den stå i for lenge

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Video: Her har Jeremy Clarkson fått en "god" ide ...