OVERGREP PÅ SCENEN: Norske skuespillere deler nå historier om seksuell trakassering og overgrep, blant annet under prøvene til teateroppsetninger.
OVERGREP PÅ SCENEN: Norske skuespillere deler nå historier om seksuell trakassering og overgrep, blant annet under prøvene til teateroppsetninger. Foto: Illustrasjonsbilde

Nesten 500 kvinnelige skuespillere med opprop:

Nå står norske skuespillere fram med sine historier

På en lukket Facebook-gruppe har 487 norske skuespillere samlet seg om et opprop mot ukulturen som rammer kvinnelige skuespillere. De har delt flere titalls historier om overgrep i bransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av to døgn har nesten 500 norske skuespillere samlet seg i en gruppe på Facebook. Der har de utvekslet sine historier, noe som har resultert i et opprop der flere av historiene som kom fram deles, skriver Aftenposten.

– Som vi fryktet, viste det seg at det også i vår bransje finnes en struktur som har feilet i å forhindre, fange opp og få en slutt på seksuell trakassering, maktmisbruk og – i enkelte tilfeller – overgrep, skriver skuespillerne bak oppropet, som har fått navnet #stilleforopptak.

En av historiene som deles, høres slik ut:

Jeg var 19–20 år og hadde fått praksisplass på et stort teater og fulgte en produksjon der. Etter noen dager ble jeg kontaktet av skuespilleren som hadde en av de største rollene i produksjonen. Han spurte om jeg kunne sitte barnevakt for barna hans som betaling for at han skulle lese med meg.

Da jeg kom dit, var det bare han der. Han begynte å kysse meg og kle av meg. Etterpå sa han: «Vi må få deg på p-piller, for jeg kan ikke få et barn til. Det hadde vært skandale.»

Jeg ble fysisk dårlig, men hadde samtidig tanker som «ikke vær vanskelig. Han hjelper deg jo.»

En annen deler følgende historie:

Jeg er 22 år gammel og spiller hovedrollen i en musikal på hovedscenen på et stort teater. Min mannlige motspiller er den store musikalstjernen på den tiden og rundt 15 år eldre enn meg.

I stykkets elskovsscene får han ereksjon. Kveld etter kveld trykker han det harde kjønnet sitt mellom beina mine. Jo større avsky vi føler for hverandre, jo sterkere blir ereksjonen hans og han blir voldsommere i elskovsscenen.

– Vi har visst at dette forekommer

Forbundsleder i skuespillerforbundet, Knut Alfsen sier til TV 2 at han blir like kvalm av de historiene som andre blir, men at det er bra å få eksemplene opp på bordet.

– Vi har visst at dette forekommer, men det er vanskelig å få gjort noe når vi ikke kjenner konkrete saker. Så det at de som blir utsatt for det sier ifra, det tror og håper vi skal føre til en endring i bransjen. Det har vi jobbet for lenge, sier han.

Han forteller at skuespillere kan være spesielt utsatt for trakassering og overgrep og at det kan være ekstra vanskelig å melde ifra i den bransjen.

– Grunnen er at man har korte ansettelsesforhold. Man jobber for en arbeidsgiver i bare noen dager. Da er man ikke en del av et miljø, og man rekker ikke å bli kjent med noen varslingslinje. I tillegg er man er jo alltid som skuespiller på jakt etter ny jobb, og det blir høy terskel for å si ifra, fordi du ikke vil bli omtalt som «vanskelig», sier han.

Det kommer tydelig fram i en av historiene Aftenposten omtaler:

En gang sto han bak meg og trykket seg helt inntil meg, med det som var en veldig tydelig erigert penis. Han hvisket at han ville vise meg den virkelige kuken sin.

Jeg gikk direkte til tillitsvalgt for produksjonen og ba om å få snakke med produsentene. I et møte med sa de bare: «Å nei, ikke enda en gang. Ta det med ro. Vi skal snakke med ham igjen».

– Ikke stille lenger

40 historier deles i Aftenposten, både fra etablerte og ferske kvinnelige skuespillere. De skriver at de har utspilt seg på både filmsett, på teatre, i castingsituasjoner, lydinnspillinger og i det sosiale miljøet rundt norsk underholdningsbransje.

– Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva, er ikke poenget. Det viktige er å komme ukulturen til livs. For å komme dit, må vi begynne å snakke om det som skjer, skriver de.

Etter å ha gått inn på noen av grunnene til at det har vært stille så lenge, sier kvinnene at det er noe det nå er slutt på. Sammen med #metoo-kampanjen viser Facebook-siden nettopp hvor utbredt seksuell trakassering er, skriver de.

Ikke alle som har undertegnet oppropet har selv blitt utsatt for overgrep. Før oppropet rundes av med navnene til alle som har undertegnet, fremmes det også en rekke krav til alle i bransjen.

Kulturministeren berømmer kvinnene

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har lest noen av historiene. Til Aftenposten sier hun det står stor respekt av kvinnene som snakker ut.

– Det er vondt å tenke på hva disse kvinnene opplever på det som skal være trygge arbeidsplasser. De er blitt behandlet som objekter og utsatt for maktmisbruk. Jeg tror det er helt nødvendig at dette kommer fram i lyset hvis vi skal få slutt på denne ukulturen, sier Helleland.

I starten av november varslet Helleland i VG at hun vil stille nye krav til kulturinstitusjoner etter #metoo-avsløringer.

#metoo

Emneknaggen #metoo ble først tatt i bruk av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano på Twitter i oktober, etter at en rekke kvinner hadde stått fram og fortalt at de var blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

I Norge har blant andre radio- og TV-profilen Aleksander Schau kommet med flere konkrete eksempler på overgrep og misbruk i norsk mediebransje og kulturliv.

Han nevnte ikke navn, men sa at han har sett episodene gjennom sin tid som ansatt i henholdsvis TV 2 og NRK. Søndag bekreftet TV 2 at det hos dem dreier seg om fem slike tilfeller, og at flere av disse har ført til avskjedigelser eller advarsler.

(NTB/TV 2)