GODE RUTINER: Norsk Tipping er vant til å håndtere nybakte lottomillionærer.
GODE RUTINER: Norsk Tipping er vant til å håndtere nybakte lottomillionærer. Foto: Kallestad, Gorm

Dette skjer hvis du vinner 341 millioner kroner i Vikinglotto

Onsdag vant en norsk kvinne den svimlende summen 341 millioner kroner i Viking Lotto. Hva skjer egentlig når man vinner så mye penger?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den utrolige pengesummen som gikk til en kvinne fra Oslo onsdag kveld er den nest største premien i Norsk Tippings historie.

Vinnersummen var på utrolige 341.285.000 kroner.

– Hun sa det kom til å bli vanskelig å sove godt i natt, men lover at det kommer til å bli en heidundrende jul, fortalte Nina Rundsveen fra Norsk Tipping som tok vinnertelefonen.

Personlig oppfølging

Norsk Tipping er nok vant til mye følelser når de ringer nybakte vinnere. For dem er det også viktig å følge opp millionærene videre.

Ingrid Roterud Mathisen er vinneransvarlig i Norsk Tipping. Hun pratet med den over gjennomsnittlig heldige kvinnen i dag.

– Hun var fortsatt glad. Hun sier at det er godt å ha noen å prate med. Det går litt fra å bare stå der som et spørsmålstegn og lure på om det egentlig har skjedd, til å hoppe opp og ned og være veldig glad. Så hun sa det var litt uvirkelig ennå, sier hun.

Mathisen forteller at reaksjonene varierer fra vinner til vinner.

– Noen tar helt av mens andre er mer rolige, men når jeg prater med dem i etterkant er mønsteret veldig likt. De tør ikke tro at det er sant, sier hun.

Millionær over natten

Men hvordan foregår det egentlig rent praktisk når noen vinner hundrevis av millioner kroner? Det stemmer faktisk at man blir lottomillionær, bokstavelig talt, over natten.

– Premieutbetalingen kjøres allerede samme kveld så fremt vi har fått pratet med vinneren. Så sier vi at det tar én til tre virkedager til det er på vinnerens konto, forteller Ingrid Roterud Mathisen som er vinneransvarlig i Norsk Tipping.

Dermed er det uvisst om Oslo-kvinnen faktisk er lottomillionær riktig enda.

– Jeg pratet med henne i dag og da hadde hun ikke fått pengene enda. Jeg vet ikke om hun har fått dem nå, men jeg er rimelig sikker på at hun har dem på konto i morgen, sier Mathisen.

Kvinnen har ifølge Mathisen planlagt akkurat hva hun skal gjøre når pengene kommer på konto.

– Hun sa at hun skulle ha en andektig stund og ringe kontofonen istedenfor å sjekke nettbanken, forteller hun.

Gode rutiner

Norsk Tipping har gode rutiner for hvordan de formidler premiene og følger opp nybakte lottomillionærer.

– I første omgang var det jo kvelden i går da hun vant og fikk beskjed. Da handler det mye om å bare feire situasjonen og å nyte øyeblikket hvor drømmen går i oppfyllelse. Neste steg er at vi tar noen praktiske opplysninger rundt premien. Så sørger vi for å sette henne raskt i kontakt med våre økonomiske veiledere, forteller Mathisen.

Det er et uavhengig advokatbyrå som veileder vinnerne når pengene er overført.

– Når vi har overført pengene vil vi ha en nøytral part til å veilede i forhold til premien. De prater med vinneren allerede i dag, sier Mathisen.

Individuell oppfølging

Oppfølgingen lottomillionærene får varierer etter deres egne ønsker og behov.

– Det er jo veldig forskjellig ut fra om du vinner fire eller 100 millioner hvilke temaer som er naturlig å ta opp. Men det er en grunnleggende opplæring. De færreste er jo vant til å ha hundrevis av millioner skattefritt på konto helt plutselig, sier Mathisen.

Det er ingen tidsfrist for hvor lenge Norsk Tipping bistår med hjelp.

– Noen er veldig bekvemme med å ha mye dialog med sin lokalbank og er ikke så opptatt av den nøytrale veilederen, så har du andre som har behov for å følges litt lenger. Men det er som sagt individuelt. Når det er de ekstra store premiene strekker vi oss lenger for da er det naturlig nok flere temaer man vil prate om, sier Mathisen.

– En basispakke er at alle vinnere over to millioner får fem timer på vår regning og etter som premien øker bistår vi mer. Vi ønsker jo at dette skal gå bra og bare bli en glede, legger hun til.

De heldige lottomillionærene blir også invitert på millionærlunsjer.

– Alle som vinner millionpremier blir invitert på den lunsjen. Da kommer det en gjeng nyrike veldig fornøyde mennesker, sier Mathisen.

Forsiktige

De fleste nybakte millionærene er svært forsiktige med pengepremiene sine.

– De vil jo gjerne forvalte dem på en god måte, det kan nesten bli litt vel forsiktig, sier Mathisen.

De fleste nyrike fortsetter stort sett å ha beina godt plantet på jorda uten for store omveltninger i livene sine.

– Det er veldig få som slutter i jobben, men kanskje noen reduserer litt på stillingen, eller får seg en annen jobb som de ikke hadde råd til før, forteller Mathisen.

– Så er det litt krydder i hverdagen, at de tar taxi istedenfor buss og sånt.