FILMET ILDKULE: Kameraet til Johannes Karhula fanget ildkulen som for over himmelen i Finland torsdag kveld.
FILMET ILDKULE: Kameraet til Johannes Karhula fanget ildkulen som for over himmelen i Finland torsdag kveld. Foto: Johannes Karhula

Telefonstorm til politiet etter massivt lys over Finnmark

Politiet i Finnmark ber om hjelp for å finne ut hva det store, hvite lyset svært mange personer har sett over fylket i dag er. Et kamera i Finland filmet fenomenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Knut Jørgen Røed Ødegaard, ring Finnmark politidistrikt, twitret politiet klokken 18.20.

Da hadde de fått en rekke telefoner fra publikum over hele fylket om et stort, hvitt lys.

– Vi fikk mellom 30 og 35 telefoner om lyset i løpet av få minutter, sier operasjonsleder i Finnmark politidistrikt Jan-Olav Schjølberg til TV 2.

Han forteller at de som ringer forteller at lyset var veldig nært.

– De fleste sier at det var veldig nært, men de ringer jo fra begge ender av vårt store fylke, så vi vet ikke hva det kan være, sier Schjølberg til TV 2.

Ifølge politiet har de ikke fått melding om noen ulykke.

(Det har ikke lyktes TV 2 å få kontakt med astronom Ødegaard torsdag kveld.)

Lyset er ikke et mysterium, for i følge Himmelkalenderen.no er meteorsvermen Leonidene over Norge akkurat nå.

– Helt sinnsykt

Stian Mathisen fra Lakselv var en av de som så lyset ved 17-tiden torsdag ettermiddag.

– Det var helt sinnsykt. Det så først ut som et vanlig stjerneskudd. så ble det lysglimt i alle slags farger, sier han til Ifinnmark.no som først omtalte saken.

Til TV 2 utdyper han det som skjedde:

– Vi hadde vært på et besøk og gikk hjemover. Plutselig så vi et stjernskudd, som bevegde seg sakte over himmelen, sier Mathisen.

I Finland ble det samme fenomenet trolig filmet med kameraet til Johannes Karhula. I videoen ser man hvordan hele himmelen lyser opp like etter at en ildkule beveger seg over himmelen.

Har du bilder eller video av lyset? Ta kontakt med TV 2!

– Det ble helt lyst

Mathisen forteller at han har sett stjerneskudd, men ikke det som så skjedde.

– Plutselig slo himmelen ut i alle farger og det ble helt lyst. Det ble en blanding av grønt, oransje og nesten lilla, og veldig fascinerende, sier Mathisen.

Ifølge Mathisen varte lyset i mellom tre til fem sekunder.

– Har du noen formening om hva det kan ha vært?

– Man har jo hørt om den meteoritten som slo ned i Russland, og jeg tenkte i de baner. Men det var ingen lyd, det var helt stille, sier han til TV 2.

Trolig en ildkule

Tor Einar Aslesen, pressetalsmann i meteornettverket i Norge, sier til TV 2 at han ikke kan være sikker før han har sett et bilde av fenomenet, men ut ifra beskrivelsene mener han det er snakk om en meteoritt som har truffet atmosfæren, og blitt til en ildkule.

– Akkurat i natt er Leonidene på et maksimum, forklarer han.

Leonidene er meteoritter i sverm, og det er de raskeste meteorittene vi kjenner. De kan ha en fart på rundt 70 kilometer i sekundet og lyset fra dem blir veldig kraftig når blir slått i stykker i møtet med atmosfæren.

– De gir fra seg voldsomt med energi når de går i oppløsning, og det er trolig gassene de møter i atmosfæren som gir kraftig lys i ulike farger, sier han til TV 2.