Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På taxiregninger fra hovedstadsområdet finnes noe som heter Oslopakke 3-tillegg, et fast beløp som dekker drosjenes bompasseringer.

Selv når turen ikke går gjennom en bom, må passasjeren i mange tilfeller betale tillegget.

Ifølge VG som først omtalte saken tar Oslo Taxi, Scandinavian Taxi, Asker og Bærum Taxi og Christiania Taxi betalt for bompengetillegg uansett om man kjører gjennom bomringen eller ei.

Summen varierer fra 12 kroner per tur hos Oslo Taxi til 20 kroner per tur hos Scandinavian Taxi.

Enklere for kundene

Kommunikasjonssjef i Oslo Taxi, Maja Høgstad sier til TV 2 at ordningen ikke er ny. Selskapet har hatt fast bompengetillegg siden 2008 – 2009.

– Vi har løst det sånn at vi har fordelt det på alle turene og det har mye å gjøre med at det er enkelt å løse det teknisk med takstberegningen i bilen, og med at takstsystemet blir enkelt og tydelig for kundene, sier hun til TV 2.

1. oktober i år økte bompengesatsen i Oslo-området. Med det ble også bompengetillegget hevet. Ifølge Høgstad innebar den generelle takstøkningen mye for drosjenæringen av to grunner.

– Den ene er selvfølgelig at vi har veldig mye passeringer og det andre er at regulativt er vi egentlig en del av kollektivtrafikken, men vi er ikke unntatt bompenger slik resten av kollektivtrafikken er, sier hun.

TILLEGG: Oslopakke 3-tillegg på tolv kroner fra Oslo Taxi.
TILLEGG: Oslopakke 3-tillegg på tolv kroner fra Oslo Taxi. Foto: Silje Lunde Krosby

– Det er på en måte en liten kampsak for oss, vi jobber med å få en mulighet for å slippe det, legger hun til.

Skal ikke tjene penger

Satsene til Oslo Taxi økes med bakgrunn i beregninger av passeringer per bil og aktuell kostnadsøkning.

– Vi skal ikke tjene penger på dette. Det er bare for å dekke en reell kostnad og ikke noe vi gjør for å øke prisen til kundene, sier Høgstad.

Hun legger til at det i desember skal evalueres om de tolv kronene som utgjør tillegget er korrekt.

– Vi har ikke noen interesse av å ta mer enn det som må til for å dekke det, sier hun.

Få reaksjoner

Daglig leder i Taxus Akershus, Tom Romen forteller at noen av kundene til Nedre Romerike Taxi har reagert på tillegget.

– Noen skjønner at det er en ekstra kostnad og noen blir litt overrasket over det, sier han til TV 2.

Også Nedre Romerike Taxi hevet tillegget som en følge av at prisene økte 1. oktober. Deres bompengetillegg ligger på 35 kroner. I stedet for å bake summen inn i prisen har også dette selskapet valgt å ha et eget tillegg.

– Det er på en måte for å synliggjøre det og være bevisst på det. Når vi blir pålagt en slik avgift så er det andre aktører som kan slippe unna. Det er greit å være bevisst på det og påvirke det vi kan, sier Romen.

Også Nedre Romerike Taxi er i en vurderingsprosess.

– Vi må løpende vurdere hvordan dette slår ut for kundene våre, som vi er veldig opptatt av og selvsagt løyveinnehaverne. Dette er de to hensynene vi må balansere, sier han.