ØNSKER ÅPENHET: The Voice-deltaker Agnes Stock (23) råder alle til å være åpen om sykdom.
ØNSKER ÅPENHET: The Voice-deltaker Agnes Stock (23) råder alle til å være åpen om sykdom. Foto: Kristine Bonstad / Privat

the voice-agnes:

Moren fortalte ikke at hun skulle dø: – Jeg skulle ønske at vi snakket om det

Agnes Stock (23) visste ikke at moren hadde fått dødsdommen av legene. Nå understreker hun viktigheten av å være åpen med sine nærmeste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kun fire livesendinger gjenstår før én deltaker kan smykke seg med tittelen «Norges beste stemme». 23 år gamle Agnes Stock fra Tønsberg er blant de sju gjenværende som kan vinne årets sesong av The Voice.

Da hun møtte opp på blind audition tidligere i år, var hun bombesikker på at dette ville bli den eneste opptredenen hennes i konkurransen.

– Jeg trodde jo ikke mentorene skulle snu seg. Hver gang jeg går videre gir en like utrolig følelse, og jeg prøver å nyte hver eneste opptreden jeg får, forteller hun til TV 2.

– Lene er en god venn

Lene Marlin (37) har siden begynnelsen vært Stocks mentor, noe som ifølge 23-åringen har vært trygt både musikalsk og personlig.

– Hun har hjulpet meg med å kunne formidle tekster bedre – det å gå inn og finne betydningen i dem før en opptreden. Dessuten har hun vært en god venn, sier hun før hun fortsetter:

– Jeg har kunnet snakke med henne om ting som har vært vanskelige, også om livet utenfor The Voice. Det har gitt meg trygghet. Jeg er mer trygg på det jeg gjør og at jeg faktisk har noe å tilby, sier Tønsberg-jenta.

Mistet moren

Stock forteller at Lene Marlin har fått en plass blant hennes viktigste forbilder. Sammen med henne finner man det hun beskriver som fantastiske venner og søsken. Øverst troner mamma.

Agnes' mor døde av lungekreft for sju år siden.

– Jeg var i et kjempesjokk. Jeg ble veldig deprimert i flere år, og er vel til en viss grad det fortsatt. Det var veldig tøft. Jeg mistet jo min beste venn, sier hun åpenhjertig.

Moren hadde fått diagnosen ett og et halvt år tidligere, og Agnes – som på det tidspunktet bodde alene med moren – minnes godt at beskjeden var tøff å takle.

– Det var veldig skremmende og vanskelig. Mamma fikk jo beskjed om at hun ikke ville overleve det, men vi visste ikke. Overfor oss var hun veldig bestemt på at hun skulle overleve, og hun kjempet så lenge hun klarte.

– Det var nok godt ment, men jeg skulle ønske at hun hadde vært åpen om hvor alvorlig det var. Det hadde gitt oss mulighet til å bearbeide det lettere, og få sagt de viktige tingene før det ble for sent. Å få en slags avslutning. Det hadde kanskje også vært lettere for henne, slik at hun ikke bar alt alene.

Savnet åpenhet

For Stock var det ikke naturlig å snakke i fortrolighet med noen om sykdommen og dødsfallet.

– Det var helt unaturlig for meg å ta initiativ til å snakke om det med noen profesjonelle, eller familien for den saks skyld. Jeg hadde jo venner jeg kunne ha snakket med, men jeg ville ikke være til bry, sier hun og legger til:

– Kanskje var det noe av det mamma følte på. Jeg synes det var vanskelig at det ikke ble snakket om. Jeg følte meg veldig alene i det hele, selv om jeg ikke var det. Jeg lot ingen komme helt inn på meg, og det angrer jeg på. For jeg var ikke alene, og jeg hadde ikke vært til bry. Det er så viktig å snakke om, og det finnes alltid noen å snakke med, man må ikke bære alt alene.

Følger drømmen

Det var ikke slik at folk ikke brydde seg, for det gjorde de. Likevel savnet Agnes en god dialog.

– Jeg følte vel at det var mange som syntes synd på meg og at det ble litt «stakkars meg». Jeg husker at jeg tenkte: «Det er da ikke meg det er synd på, det var jo ikke jeg som var syk», selv om jeg hadde det veldig vondt. Jeg fortrengte det nok litt i stedet for å bearbeide det ordentlig, forteller hun.

Ord som «sjenert», «stille» og «usikker» har derfor hatt en tendens til å dukke opp i beskrivelsen av henne, men Agnes ser det annerledes.

– Selv om mammas bortgang selvfølgelig har vært med på å forme meg til den jeg er, og jeg fortsatt er preget av det, så føler jeg kanskje at folk tror jeg er mer skjør enn jeg er. Men jeg føler jeg har vært gjennom ganske mye vondt som jeg har kommet meg gjennom og blitt sterkere av. Enkelte ting har jeg klart bedre enn andre, men like fullt tør jeg nå å gå ut av komfortsonen og å følge drømmen min, avslutter hun med et smil.

Fredag kveld skal hun synge Eva Cassidys versjon av Sting-låten «Fields Of Gold», og medgir at låten nok vil få henne til å tenke litt ekstra på mamma.

Se The Voice live fredag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.