FULL STØTTE: Komiker Cecilie Steinmann Neess sier til TV 2 at hele liv kan bli ødelagt på grunn av spredning av private bilder.
FULL STØTTE: Komiker Cecilie Steinmann Neess sier til TV 2 at hele liv kan bli ødelagt på grunn av spredning av private bilder. Foto: Scanpix

Norske kjendiser slår ring rundt Nora Mørk:

– Nok er nok! Dette er en usmakelig trend

Komikerne Cecilie Steinmann Neess (30) og Vegard Harm (21) takker håndballproffen for å ha fortalt om de lekkede privatbildene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15 menn er anmeldt etter at håndballkjendis Nora Mørk (26) denne uka stod frem i TV 2 og fortalte at private bilder av henne var lagt ut på nett.

I etterkant har Mørk fått massiv støtte, blant annet fra en rekke håndballkolleger.

Komikerne Cecilie Steinmann Neess (30) og Vegard Harm (21) går nå ut med sin støtte til Oslo-kvinnen.

– Nok er nok. Dette har blitt en usmakelig trend. Alvorlig talt. Når ble det «innafor» å fritt dele og distribuere andres private bilder? Uskyldige jenter blir hacket og krenket på det groveste. Det er ikke greit, sier Cecilie til TV 2.

Og:

– Det er så viktig å få frem at det ikke bare hackeren her som er den kriminelle, men idét du trykker send – hvorfor? – så er du medskyldig.

Ba om unnskyldning

TV 2 møtte onsdag en mann i 20-årene som tilstår å ha delt bildene av Mørk, slik at de ble spredt på internett.

Det er ikke samme mann som sto bak hackingen av telefonen til Nora Mørk.

ÅPEN: Nora Mørk avslørte tirsdag at hun er blitt offer for mobilhacking, og at private bilder av henne er blitt delt på nett.
ÅPEN: Nora Mørk avslørte tirsdag at hun er blitt offer for mobilhacking, og at private bilder av henne er blitt delt på nett. Foto: Tom Rune Orset

Han forklarte at han ikke tenkte over konsekvensene, men på spørsmål fra TV 2 om han angret, svarte han dette:

– Det kan jeg egentlig ikke gjøre, for tiden går framover. Men var det dumt?, ja absolutt.

– Vil du si unnskyld?

– Ja, unnskyld for at jeg delte bilder, sier han til TV 2.

– Hele liv blir ødelagt

Steinmann Neess sier at liv kan bli ødelagt når bilder av denne typen blir spredt på nett.

– Dette skjer hver dag med uskyldige jenter, hvor bilder blir delt på Snapchat og andre forum. Ungdomstiden, selvbildet, hele liv blir ødelagt. Dette må få konsekvenser nå, sier hun.

Nora Mørk ble frastjålet private bilder:
– Jenter må tørre å si fra, for det er ikke greit

Steinmann Neess sier at det er modig av Mørk å stå frem.

– Nora er en stor idrettsutøver – hele Norges håndballjente, men først og fremst er hun et menneske. En veldig privat person. At hun velger å bruke sin stemme nå til å ta makten tilbake er beundringsverdig. Det vonde her er at det er hun som offer som sitter med ubehaget, sier hun, og understreker at det er den som har delt bildene som skal sitte igjen med den følelsen.

Vegard Harm sier at han er glad for at Mørk snakker offentlig om det hun har opplevd.

– Jeg er så glad for at politikerne ser at dette er noe som må snakkes om, og det må utvikles mye bedre metoder for hvordan dette skal håndteres. Jeg støtter Nora 100 prosent, og står klar til å kjempe en kamp mot spredning av private bilder, hevnporno og mobbing i sosiale medier, sier han.

Holder ikke å bare «like»

Steinmann Neess understreker at det ikke bare holder å like innlegg på sosiale medier for å støtte personen som har opplevd dette.

Slik avslører Mia (20) personer som sprer private bilder:

– Flere må stå frem og anmelde dersom de opplever noe lignende, slik at disse stakkarslige menneskene blir tatt og de overtar den samme ubehagelige følelsen som offeret har, sier hun.

På spørsmål om hva som må til for at folk forstår hva spredning av bilder kan gjøre med en person, svarer Harm dette:

– Folk må se hva de som blir rammet av dette går igjennom. Derfor er det så bra at Nora Mørk setter seg foran et kamera og lat tårene trille og viser Norge en redsel og en sårbarhet som folk har så godt av å se, slik at de kanskje skjønner hva dette innebærer.