Voldsomme vannmasser skylte gjennom vestlige deler av Aten.
Voldsomme vannmasser skylte gjennom vestlige deler av Aten. Foto: Petros Giannakouris

Hellas erklærer landesorg etter at minst 15 mistet livet i flom

Mens regnet pøser ned i Aten, leter redningsmannskap etter seks savnede personer. 16 er så langt bekreftet omkommet i flommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– På dette tidspunktet er å erklære landesorg over denne store tragedien det minste vi kan gjøre, sa statsminister Alexis Tsipras i en TV-sendt tale.

– Jeg lover at vi skal støtte familiene til ofrene, fortsatte han.

Flommen skyldtes et kraftig regnvær natt til onsdag, og det beskrives som den verste flommen landet har opplevd på 20 år.

– Det var som en tsunami, sier butikkeieren Evangelos Kolovetzos.

Torsdag morgen bekreftet greske myndigheter at 16 personer har mistet livet i vannmassene. Store nedbørsmengder gjør redningsarbeidet vanskelig, etter at den voldsomme flommen traff Aten.

Redningsmannskap har opplyst at en mann som tidligere var savnet, er funnet i sin egen bil, som han ikke kom seg ut av på grunn av oversvømmelsene. Men seks mennesker er fortsatt ikke gjort rede for.

Venter mer nedbør

Flommen har rammet flere mindre byer rett vest for Aten. 150 brannfolk er ifølge avisen Kathimerini sendt til Mandera og Nea Peramos for å lete etter ofre og pumpe vann ut av boliger, næringslokaler og gater, der det nå ligger tonnevis med vrakgods.

– Vi har aldri måttet håndtere en slik situasjon før, med så mange ofre på så kort tid, sier Constantinos Palaioroutis, direktør i et lokalt sykehus.

Det er meldt mer nedbør de neste dagene, og flere store veier i Aten er stengt på grunn av det usedvanlige uværet.

Skolene i de rammede områdene vest for hovedstaden var torsdag stengt for andre dag på rad.

Dratt flere kilometer ut i havet

Både bolighus, fabrikker og næringslokaler ble oversvømt, samtidig som store vannmasser med jord og vrakgods skyllet nedover gatene i forstedene helt vest i den greske hovedstaden.

De døde er i alderen 35 til over 90. Flere døde i eller i nærheten av sine hjem. To omkomne menn var blitt dratt kilometer ut på havet av de kraftige vannmassene.

Uværet førte onsdag til at skolene holdt stengt i distriktene Mandra, Nea Peramos og Megara. Deler av motorveien mellom Aten og Korint ble dessuten stengt, og brannmannskaper måtte evakuere passasjerer fra en buss som ble stående på dypt vann på en hovedvei.

– Alt er tapt

– Flere millioner tonn vann kom ned fjellsiden, sier viseordfører Stavros Fotiou i Nea Peramos til kringkasteren ERT.

– Veiene våre er totalt ødelagt og en tredel av boligene i byen er blitt oversvømt, fortsetter han.

Personell fra Røde Kors bærer ut en eldre mann fra boligen sin.
Personell fra Røde Kors bærer ut en eldre mann fra boligen sin. Foto: Petros Giannakouris

Beboere i de verst rammede områdene måtte redde seg opp på taket mens vannet slo biler og andre gjenstander inn i husveggene, skriver Reuters. Påtalemyndigheten har bedt om at dødsfallene etterforskes og at mulige brudd mot byggeforskrifter granskes.

Det er meldt regnvær i området fram til lørdag, dog ikke like kraftig som det var foregående døgn.

– Det er en veldig vanskelig situasjon, Niagra Falls kom og kunne ikke bli stoppet. Værmeldingen er dårlig, så vi er i beredskap, sier regionguvernør Yiannis Vassileiou til ERT.

– Alt er tapt, denne katastrofen er av bibelske proporsjoner. Det er folk som er fanget i sine hjem og vi trenger maskineri for å få dem ut, sier ordfører Ioanna Kriekouki i Mandra. Hun er selv sperret inne i sitt hjem.

Gjenoppbygging vil ta tid

Deler av de rammede områdene er uten strøm og vann, og myndighetene sier at mange flomrammede trenger ly for natten. Viseordfører Fotiou sier at reparasjoner kan ta opp til fem dager.

– Noen av de fattigste delene av Aten er rammet, sier politiminister Nikos Toskas. Statsminister Tsipras opplyser at hæren skal hjelpe mange av de hjemløse til å finne ly.

– Det er vanskelig å komme seg fram til området, søppel og andre rester som flommen har dratt med seg er nesten på høyde med boligene, sier talsmann for brannvesenet, Yiannis Kapakis.

Det er hentet inn maskiner for å fjerne avfallet, men de kan ikke starte arbeidet før vannet trekker seg tilbake.

(©NTB)