Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jannicke Engan, regiondirektør NRK Øst, sier til God morgen Norge at hun har opplevd sex-trakassering flere ganger i løpet av sin yrkeskarriere.

– Den siste episoden var ikke mer enn et par år tilbake. Jeg var på bransjesamling hvor en bransjekollega plutselig valgte å stikke neven opp under skjørtet på meg for å sjekke om jeg hadde på meg truse, sier Engan.

Episoden skjedde i påsyn av andre kolleger, forteller hun.

– Heldigvis så hadde jeg vett der og da til å parkere ham. Jeg ble veldig, veldig sint. Etterpå følte jeg ikke at episoden var så alvorlig at jeg hadde overskuddet og kanskje motet til å si fra, gjøre det formelt riktig og klage det inn til vedkommendes arbeidsgiver. I ettertid ser jeg at jeg burde ha gjort det. Jeg burde vært et tydelig forbilde for andre, sier NRK-toppen.

TV- og radioprofilen Aleksander Schau utløste en flodbølge da han la ut følelsesladde meldinger om seksuell trakassering i ulike bransjer på Twitter.

De fleste av de 11 konkrete hendelsene han peker til, skal ha skjedd i TV 2 hvor Schau jobbet fra 2010 til 2016. TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør har tatt kontakt med Schau for å høre mer om eksemplene på trakassering han trekker frem.

– Satte fingeren på problemet

Det var den lange rekken meldinger fra Schau som inspirerte Jannicke Engan.

Hun la merke til at Aleksander Schau også hadde kritisert lederne i Twitter-meldingene, og det fikk henne til å tenke på at hun som leder måtte gjøre noe.

– Jeg skal være tøffere, og må være tøffere som leder, sier Jannicke Engan.

Hun mener at det måtte en frittalende og modig person til, og berømmer Schau for Twitter-meldingene.

– Når han gjør det, treffer han jo ikke bare TV 2, men hele bransjen. Han satte fingeren på problemet for oss alle. Etter å ha lest meldingene, må jeg innrømme at jeg ble veldig «fan», sier Engan.

Schau har også fått støtte politisk, og både på venstre- og høyresiden i norsk politikk mener man at flere menn bør komme på banen og ta kampen mot trakassering, for å få bukt med denne ukulturen.