LITE SUKSESS: Ingen av David Moyes' tre oppdrag siden han forlot Merseyside har gått veien.
LITE SUKSESS: Ingen av David Moyes' tre oppdrag siden han forlot Merseyside har gått veien. Foto: Lindsey Parnaby

Utskjelt og latterliggjort: – Jeg er sjokkert over hvor rasende folk ble

David Moyes-ansettelsen ble dårlig mottatt blant West Ham-supporterne. – Jeg rangerer ham lavere nå, sier TV 2s fotballekspert.

– Det er ingen tvil om at han har alle kvalitetene vi ser etter i en manager, sa Sir Alex Ferguson da Moyes ble ansatt, ifølge The Guardian.

I de tre siste klubbene han har ledet – Manchester United, Real Sociedad og Sunderland – har dratt innen et år, og på ingen måte fulgt opp Sir Alex' ros.

Se Watford – West Ham på TV 2 Sport Premium og Sumo 17.00!

Fiaskoen har gjort West Ham-supporterne skeptiske, forteller Erik Thoresen Dammen, leder i «Scandinavian Hammers».

– Da nyheten kom forrige uke, ble jeg sjokkert over hvor rasende veldig mange var på sosiale medier. Omdømmet hans var ekstremt godt. Nå har han istedenfor blitt et symbol på noe som er traust, humørløst og dårlig, sier Dammen, og utdyper:

– Mye av sinnet blant West Ham-supporterne baserer seg på at de ikke har fått det de ble lovet etter vi flyttet til London Stadium. Så ansetter de Moyes, som ikke høres så sexy ut – da blir det frustrasjon, konstaterer han, som selv er positiv til ansettelsen.

– Jeg er usikker

TV 2s fotballekspert Petter Myhre er usikker på om West Ham-ledelsen tok rett avgjørelse.

– Jeg rangerte ham som en av de dyktigste managere i Premier League da han var i Everton. Han fikk betalt for langsiktighet i klubben. Nå, både grunn av konkurransen og at han har mislyktes i de andre klubbene, rangerer jeg ham lavere, sier Myhre.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er usikker. Faglig er han nok minst like sterk som i Everton, men det går på om han er klar mentalt, påpeker han.

Latterliggjort og utskjelt

På Old Trafford var skotten aldri i nærheten av å følge opp seriegullet Ferguson tok i hans siste sesong. Istedenfor endte han opp med å bli latterliggjort av motstandernes supportere.

Blant annet er klippet der Manchester United-supporter Andy Tate uttrykker sitt raseri overfor manageren er sett 2,7 millioner ganger.

Da han var manager for Real Sociedad, ble hans komiske uttalelse av Asier Illaramendis navn en viral hit.

Dagene før han fikk sparken var fansen rasende, skriver BBC. Moyes hadde fått det største overgangsbudsjettet i den baskiske klubbens historie. Riktignok ikke en veldig ressurssterk klubb, men målet var å kvalifisere seg til Europa League.

Flere supportere var så misfornøyde at de rettet kritikken mot mannen som ansatte Moyes, Jokin Aperribay, heller enn å kritisere manageren, ifølge BBC.

Forrige sesong styrte han Sunderland rett ned i Championship, og hadde så mye som 16 poeng opp til trygg grunn. Etter spørsmål om egen jobbsikkerhet, truet han den kvinnelige reporteren Vicki Sparks.

– Det ble litt stygt på slutten, så pass deg. Du kan få et fik, selv om du er kvinne. Vær forsiktig neste gang, sa Moyes til den kvinnelige reporteren etter at intervjuet var over.

Ved sesongslutt trakk han seg i Sunderland. Han sa med det fra seg kompensasjonen, skriver The Guardian. Telegraph skriver at han de siste ukene havnet på kant med flere av spillerne og folk i støtteapparatet.

– Det sprer usikkerhet

Myhre tror den bagasjen Moyes tar med seg til London kan påvirke oppholdet negativt.

– Hvis den bagasjen er positive opplevelser og suksess, kan det være smittende. Du kan henvise til at «der gjorde vi sånn», og spillerne vet at det ga resultater. Nå kommer han med det stikk motsatte, konstaterer Myhre.

– Nedturen i Manchester United var på en måte litt varslet. Han tok over på et ugunstig tidspunkt etter Ferguson. Han har større ansvar for det som skjedde i Sunderland og Sociedad – riktignok har Sunderland gjort det meste galt de siste årene, men det var han som satt ved roret da de gikk ned.

– Raseriet har roet seg

Etter å ha fått litt over en uke på å fordøye ansettelsen, forteller West Hams supporterleder at raseriet er i ferd med å roe seg blant fansen.

– Det virker som folk har fått tenkt seg litt om. Nå ser de fleste på dette som et ålreit alternativ ut sesongen, men han skal prestere ekstremt godt for at supporterne skal akseptere at dette er mannen som skal ta oss videre, sier Dammen.

Personlig er han positiv til den skotske manageren.

– Hvis du tenker deg litt om, ble han vurdert som rett person til å ta over etter verdens desidert beste manager. Jeg er veldig optimistisk. På kort sikt kan han gjøre en god jobb i denne situasjonen. Han har tross alt elleve solide sesonger bak seg i Everton, som du kanskje kan sammenligne med West Ham ressursmessig, påpeker supporterlederen.

Moyes' forklaring

Selv har den nå utskjelte manageren lettet på sløret rundt oppholdene i Manchester og Baskerland.

For Manchester United-fadesen skyldte han på at han ikke fikk sine to fremste overgangsmål – Gareth Bale og Cesc Fábregas, skriver Daily Mail.

– Å signere dem ville vært den perfekte starten på å fornye stallen jeg arvet, sa han ifølge avisen.

– Jeg aksepterer at du må vinne trofeer når du er manager for Manchester United. Du må vinne, og jeg vant ikke nok. Samtidig tror jeg ikke det finnes en manager som kunne gjort det bedre eller raskere på den tiden jeg fikk etter Sir Alex. Det var små marginer, mente Moyes.

I Spania ble han beskyldt for å ikke beherske språket eller kulturen, og for å ikke være dedikert nok, ifølge Daily Mail. Den påstanden slo han hardt tilbake mot.

– Jeg kjenner stedet så godt at jeg kunne jobbet som turistguide der. Jeg holdt seminarer for trenere i regionen, jeg dro i begravelser til supportere og så sikkert flere La Liga-kamper enn noen annen manager, sa han.

– Jeg tok en sjanse. Jeg kunne ha tatt Premier League-jobber da jeg forlot United, men jeg ønsket å jobbe utenlands. Jeg håper denne erfaringen faktisk kan ha vært godt for ryktet mitt blant spanske spillere, fordi jeg kjenner spillestilen mye bedre nå.

I dag starter det neste kapittelet i David Moyes' managerkarriere. Watford – West Ham kan du se på TV 2 Sport Premium og Sumo 17.00.