Lag på lag med sminke som skal gi en skyggeeffekt.
Lag på lag med sminke som skal gi en skyggeeffekt.

Hudlege: Sminke-
trend kan gi kreft

Helsekontrollen (TV2): Lag på lag på lag på lag. Etter at Kim Kardashian twitret om sminkemetoden contouring har mange kastet seg over trenden. Men overdreven bruk av sminke kan gi alvorlige konsekvenser.

Sminketrenden hvor flere lag påføres huden for å gi ulike skyggeeffekter er på ingen måte ny.

Allerede på 1500-tallet smurte skuespillere kull og sot i ansiktet for å fremheve ansiktstrekk for å bli godt synlige i lokaler med dårlig lysforhold. Teknikkene og produktene som brukes har endret seg gjennom historien, men prinsippene er i stor grad bevart.

Lenge var sminkemetoden forbeholdt profesjonelle, men det tok av da Kim Kardashian i 2012 twitret et bilde av hvordan hun brukte contouring til sin sminke. Prosjektleder for make up – teamet til Adam og Eva, Steven Pimjang Moldskred, har lagt merke til hvordan mange unge jenter har fanget opp teknikken.

– Sosiale medier spredte ordet om contouring veldig fort. For mange handler det nå om å få mange følgere på youtube, og det som skjer da er at mange bruker metoden for å utvikle en egen teknikk som de kan vise frem.

Kim Kardashian gjorde contouring populært i 2012. Foto: Celebrity Photo/colourpress.com
Kim Kardashian gjorde contouring populært i 2012. Foto: Celebrity Photo/colourpress.com

Aner ikke hva de driver med

Ønsket om å gjøre det bra i sosiale medier kan også føre til at mange gir tips og råd som rett og slett ikke er så bra. Moldskred mener at contouring ofte egner seg godt til show, filming og ekstravagante anledninger. Det kan fort bli feil når flere lag med sminke blir en del av hverdagsrutinen.

– De overdriver og vet ikke så mye om produktene de bruker. Og når de gir feil informasjon kan det resultere i at de bruker alt for mye – og det kan være skadelig for huden.

Kan få kreft

Hudlege Michael Zangani får vondt i magen når han ser videoklipp av unge jenter som viser frem hvordan de legger sminke i flere lag for å oppnå den effekten de ønsker.

– Jeg tenker virkelig på huden, og hvor ille den blir behandlet. Huden er et organ som skal beskytte deg. Men disse stoffene trekker inn i huden, og her vet vi jo ikke hvor mye av det som går inn i kroppen og hva det kan gjøre med andre organer i kroppen.

Og med flere lag sminke over tid kan konsekvensene bli ganske alvorlige.

– Det er visse stoffer der som er forbundet med eggstokk-kreft for eksempel. Visse stoffer kan også gi allergiske reaksjoner, men i verste fall kan du ende med å få kreft.

Helsekontrollens ekspertpanel: Marte sammen med prosjektleder for make up – teamet til Adam og Eva, Steven Pimjang Moldskred og hudlege Michael Zangani.
Helsekontrollens ekspertpanel: Marte sammen med prosjektleder for make up – teamet til Adam og Eva, Steven Pimjang Moldskred og hudlege Michael Zangani.

Unødvendig dyrt

Helsekontrollens ekspertpanel mener det er dumt at mange vil kopiere uttrykket til kjendiser fremfor å jobbe for å bli den beste versjonen av seg selv. Moldskred forteller at mange får dårligere hud når de bruker sminke, og at de derfor bruker ekstra mye for å dekke over. Med lag på lag med sminke vil de få det til å se ut som at de har en sunn og frisk hud. De ville oppnådd samme resultat om de brukte mindre sminke i utgangspunktet, og passet på å rense huden godt hver kveld. Flere lag med kostbare sminkeprodukter kan bli ganske dyrt, og når det kan bli like fint dersom du bruker mye mindre er det unødvendig å bruke så mye penger på det.

– Du kan oppnå mer hvis du tar godt vare på huden din, for da er den naturlig pen. Så slipper du å bruke penger på en fake hud som ser naturlig ut.

Strenge regler

Administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, Finn Rasmussen, presiserer at kosmetiske produkter ikke skal medføre helsefare ved normal og påregnelig bruk.

– Produktene er underlagt et strengt internasjonalt regelverk som skal garantere sikkerheten til forbrukeren. Før et produkt kan settes på markedet skal det gjennomføres en grundig sikkerhetsvurdering som skal dokumenteres, sier han i en epost til Helsekontrollen.