En 62 år gammel NSB-konduktør ble nylig dømt til fengsel i 90 dager for å ha befølt en ung kvinnelig passasjer på nattoget mellom Oslo og Trondheim.

Episoden skjedde i november 2016, da kvinnen tok nattoget til Trondheim sammen med kjæresten. I løpet av togturen snakket de en del med konduktøren i restaurantvognen, før de gikk til setene sine for å sove.

Kvinnen klarte ikke å sovne, og konduktøren tilbød henne derfor plass i en sovekupé som sto ledig.

«Hysj, dette blir mellom oss»

Ifølge dommen fra Sør-Trøndelag tingrett løftet konduktøren kvinnen og bar henne til kupeen, mens han holdt tak i skrittet hennes. Da de kom inn i kupeen, begynte hun å kle av seg for å legge seg, og da hun satt seg ned på sengen, befølte konduktøren henne i skrittet.

«Hysj, dette blir mellom oss», skal konduktøren ha sagt, før kvinnen sa «Nei, ikke rør meg». Mannen sluttet da, og kvinnen ba om å bli vekket før toget var fremme i Trondheim.

Kvinnen våknet av at konduktøren befølte henne på brystene og i skrittet noen timer senere. Da hun skjønte hva som skjedde, markerte hun igjen tydelig at hun ikke ønsket dette, og etter at konduktøren var ute av kupeen, oppsøkte hun kjæresten og fortalte hva som hadde skjedd.

Kjæresten, som hadde sovet i setet sitt gjennom det hele, konfronterte da mannen, som da skal ha erkjent at han hadde tatt på fornærmede både «nedentil» og «ovenpå». Kvinnens kjæreste spurte da om navnet på konduktøren, men han skal ha skrevet en annens navn på en lapp og gitt det til mannen.

Ble pågrepet da han ikke møtte

Da rettssaken startet tidligere i år, møtte ikke mannen opp. Det ble derfor besluttet at han skulle pågripes og føres til retten, slik at retten fikk høre hans forklaring. Mannen erkjente ikke straffskyld.

Retten var også delt i synet på straff, da fagdommeren mente at mannen burde dømmes til 120 dager i fengsel. Dette var også påstanden fra aktor i saken. Dommeren la blant annet vekt på at tiltaltes oppførsel må anses å være et grovt tillitsbrudd, i tillegg til at det skjedde ved to anledninger. I tillegg mente dommeren at det var straffeskjerpende at den siste handlingen skjedde mens kvinnen sov. Flertallet, de to meddommerne, mente derimot at han kun skulle fengsles i 90 dager.

NSBs pressesjef Åge-Christoffer Lundeby opplyser til Adresseavisen at NSB ser alvorlig på hendelsen og at mannen ikke lenger jobber som konduktør.

– NSB har ikke vært kjent med episoden før vi nå har lest dommen fra Sør-Trøndelag tingrett. Personen det gjelder tjenestegjør ikke lenger som konduktør. Vedkommende har etter avsluttet konduktørtjeneste vært leid inn på timebasis til annen tjeneste. Dette vil nå bli avviklet med umiddelbar virkning, skriver han i en e-post til Adresseavisen.