– U21-landslaget har vist at de er helt i europatoppen

Egil Drillo Olsen er sikker på at mange av spillerne tar steget opp på A-landslaget i årene som kommer.

Seieren satt langt inne for det norske U21-landslaget i tirsdagens møte med Irland, men på overtid banket kaptein Iver Fossum inn det avgjørende 2-1-målet.

Se sammendrag i videovinduet øverst!

– Scoringen var det høy kvalitet på, det å presse den ned under tverrliggeren. De fleste ville banket den over. Det var til de grader fortjent, for de hadde hatt tre-fie store sjanser, sa TV 2s fotballekspert Egil Drillo Olsen etter kampslutt i Drammen.

Men mannen som førte det norske A-landslaget til to VM-sluttspill på 1990-tallet er ikke ferdig med å rose U21-landslaget.

– Nå har vi et lag som i et par kamper har vist at de er helt i europatoppen på U21-nivå, og er du blant de beste de beste spillerne der, er veien veldig kort til å bli en habil A-lagsspiller. Her er det veldig mange som blir A-landslagsspillere, sier Drillo, som tidligere ikke har vært like imponert over U21-landslaget.

– Jeg har sett dem i flere kamper og de startet veldig dårlig, de så ikke imponerende ut, men nå har de høyere balltempo, spiller ut lag i balanse og defensivt er de raskere oppi ballfører. Det er i det hele tatt større tempo begge veier, mener han.

Nok en gang var Heerenveen-spillerne Martin Ødegaard og Morten Thorsby blant de mest toneangivende spillerne, og Drillo lot seg imponere av duoen.

– Han har også tatt skritt defensivt, sammenlignet med hvordan han spilte tidligere, uttalte Drillo om Ødegaard under kampen på Marienlyst.

Ødegaard var selv iskald da han satte inn 1-0, og kunne fort hatt en målgivende pasning da han spilte frem Thorsby. Den tidligere Stabæk-spilleren gjorde alt rett helt frem til avslutningsøyeblikket.

– Vi har et bra samspill og vi finner hverandre godt, så det hadde vært kult om det ble scoring. Nå vant vi uansett, så det gjorde ikke så mye, sier Ødegaard, men lagkameraten i både klubb- og landslag tok ikke like lett på sjansemissen.

– Problemet var at jeg så ballen i mål før jeg hadde skutt. Jeg gjorde alt riktig; førsteberøringen var ba, men jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å bomme der. Det var en så fin pasning, jeg skal bare sette den i lengste.

– For min del var scoringen til Iver en utrolig lettelse. Jeg følte hele kampen at jeg måtte gjøre det godt igjen. Jeg var nær også i første omgang, men jeg trengte hjelp av en ringrev fra Strømsgodset. Det var også veldig fortjent for Iver, som spilte en god match, fortsetter Thorsby.

Situasjonen lignet på den da Thorsby scoret mot Tyskland tidligere i høst. Den løpssterke midtbanespilleren tok ballen ned på brystet før han avsluttet.

– Jeg har sagt det før, han er best i verden på å dempe på brystet. Det er bare å lempe opp der om vi har trøbbel. Han er en liten ventil når vi får trøbbel, sier Ødegaard.

Det norske U21-landslagets EM-sjanser er fremdeles tilstede etter seks spilte kamper av ti. Tyskland er gruppeleder med tolv poeng, mens Norge er tredjeplassert med åtte poeng, mens andreplasserte Irland har ti poeng. Norge må bli nummer to for å ha et EM-håp.