Det ble stor ståhei da det ble kjent at den verdensberømte hvite elgen i Gunnarskog i Värmland i Sverige skulle skytes. Årsaken var at elgen flere ganger har opptrådt aggressivt overfor mennesker, opplyste politiet.

Men nå gjør politiet helomvending. På sine nettsider har politiet i Värmland publisert det de beskriver som viktig informasjon.

– Viktig informasjon! Politiets beslutning tatt 06.11 om å drepe den aktuelle elgen gjelder ikke lenger. Det var etter publikums anbefaling at beslutningen ble tatt om lisensfelling, jamfør §9 jaktlov, da elgen oppførte seg aggressivt og farlig mot mennesker. Siden 06.11 har det ikke kommet noen opplysninger om at elgen har opptrådt aggressivt, noe som er årsaken til at beslutningen ikke lenger gjelder, skriver politiet.

Kvinne fikk skulderen ut av ledd

Den hvite elgen ble verdensberømt da svenske Hans Nilsson filmet den i Koppom i Värmland.

Klippet gikk verden rundt, og turister har siden strømmet til området. Politisjef i Arvika, Christer Lööf, mener at dette i stor grad har bidratt til at elgen er blitt for godt vant med folk.

– Dette er ikke et husdyr, selv om det virker som om mange tror det. Elgen kan oppleves som tam, men den har naturlige instinkter. Det kan oppstå situasjoner der dyret føler seg truet og utagerer, sa han til det svenske jaktbladet Svensk Jakt.

I ett av tilfellene fikk en kvinne skulderen ut av ledd etter et ublidt møte med skogens hvite konge.

Kun flaks gjorde at elgen til slutt ble skremt bort.

– Det var en kvinne som var ute og gikk med hundene sine, med lenker rundt midjen. En av hundene bjeffet, og da kom elgen løpende mot henne og hundene, og kvinnen ble kastet rundt og skadet seg. En beboer i nærheten så alt og løp ut og skrek helt til elgen løp derfra, sa politisjefen.

Ifølge han har flere som bor i området blitt redde for å gå ut.

– Wow! Er det sant?

Avgjørelsen om skyte elgen vakte sterke reaksjoner. Mannen bak videoen som gjorde elgen verdensberømt, Hans Nilsson, startet en underskriftskampanje på nett for å redde den hvite elgen. På under ett døgn har 10.000 skrevet under, ifølge Expressen.

– Wow! Er det sant? Fantastisk! utbryter han når avisen ringer for å fortelle at elgen får leve.

– Det er en enorm lettelse, at de forsto at den ikke er farlig. Det er jo det jeg har sagt hele tiden, at det er en snill elg. Så lykkelig jeg blir, fortsetter Nilsson, som også er ordfører i nabokommunen Eda.