Slovakia - Norge 1-0

Se sammendrag fra kampen i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Norge var ute etter å reise seg etter den svake 0-2-tapet for Makedonia på lørdag, men det ble ingen opptur mot Slovakia.

Det så ut til å ende målløst, men i det siste av de tre tilleggsminuttene vendte Stanislav Lobotka av Jørgen Skjelvik og satte inn 1-0 bak Rune Almening Jarstein.

– Klar forbedring fra kampen mot Makedonia, men totalt sett er vi jo egentlig ikke i nærheten. Vi skaper vel ikke en eneste stor målsjanse, mens Slovakia har et par store før målet, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Vi så et langt mer kompakte og godt organiserte ut om vi sammenligner med det vi så i Skopje, så det vil jeg tro Lagerbäck er fornøyd med. Måten vi slipper inn målet på er igjen altfor enkelt, og vi kommer oss aldri til sluttspill om vi fortsetter på denne måten her, fortsetter kristiansanderen.

Til tider i første omgang var Norge det førende laget, men klarte ikke å skape store målsjanser. Etter pause tok Slovakia over initiativet, og Marek Hamsik hadde to store muligheter i begynnelsen av omgangen, den ene reddet fint av Rune Almenning Jarstein. På overtid kom imidlertid avgjørelsen.

Jørgen Skjelvik var ikke fornøyd med egen involvering på baklengsmålet.

– Jeg selger meg litt. De slår inn på en feilvendt spiller, han får en god vending, jeg stikker ut foten, men han kommer seg forbi og på blankt mål. Hadd jeg bare stått og falt ned, hadde det blitt vanskeligere. Det er surt når laget jobber så bra i 90 minutter, sier midtstopperen til TV 2.

Stopperkollega Tore Reginiussen var tilbake på laget og kom bedre fra det.

– Det var en tøff kamp, der vi fikk forsvare oss mye, men vi holder av. Vi gjør det vanskelig for dem og ligger solid, men det glipper på overtid som mot Zenit med Rosenbog. Det er utrolig kjipt. Nå har det skjedd to ganger på få uker, det bø ikke skje så ofte, sier han til TV 2.

– Almenning Jarstein er strålende helt bakerst, og det er jo han som ser ut til å redde uavgjort for oss. I tillegg synes jeg Reginiussen sper trygghet i de bakre rekker, og han og Nordtveit har vært det stopperparet som har fungert klart best for oss, sier Mathisen.

Norge leverte en positiv avslutning på VM-kvalifiseringen, til tross for at man var sjanseløse på billett til Russland.

– Det har begynt å bli en positiv stemning rundt landslaget igjen, men disse to tapene gjør at vi har tatt steg i feil retning igjen. Selvfølgelig skal vi har med i beregningen at vi mangler Sander Berge og Joshua King, men det skal være fullt mulig å prestere langt bedre enn det som er levert på denne samlingen, sier Jesper Mathisen.

Sjansefattig før pause
Landslagssjef Lars Lagerbäck gjorde seks endringer på laget som tapte 0-2 for Makedonia lørdag. Rune Almenning Jarstein spilte bak Martin Linnes, Tore Reginiussen, Håvard Nordtveit og Birger Meling. På midtbanen startet Mohamed Elyounoussi, Anders Trondsen, Markus Henriksen og Jo Inge Berget, mens Alexander Søderlund og Alexander Sørloth dannet spissparet.

Søderlund fikk den første sjansen etter tre minutters spill, men stussen mot spissen var litt for hardt og spissen fikk ikke avsluttet før keeperen plukket ballen.

Fem minutter senere prøvde Mohamed Elyounoussi seg fra drøyt tjue meter, men han fikk ikke den nødvendige duppen og ballen havnet på nettaket.

Etter den positive staten til Norge tok Slovakia mer over, men de klarte ikke å sette Jarstein, som spilte sin 50. landskamp, på noen store prøver. i stedet fikk Norge en god mulighet da Søderlund ble lagt i bakken av Martin Skrtel på 17 meter, men forsøket fra Håvard Nordtveit gikk i muren.

Tre minutter før pause fikk Adam Nemec en god mulighet fra 14 meters hold, men angriperen fikk ikke ordentlig klem på skuddet og forsøket gikk utenfor.

– Norge er langt mer solide defensivt enn det de var mot Makedonia, men vi klarer ikke å skape noe som helst offensivt. Vi er mye mer kompakte, har kortere avstander og viser en helt annen «attityd». Det er jo ting Lagerbäck er veldig opptatt av, så det er vel det han er mest fornøyd med i første omgang, oppsummerte TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Sen avgjørelse
Lars Lagerbäck gjorde én forandring til andre omgang. Jørgen Skjelvik kom inn for Håvard Nordtveit, mens Toe Reginiussen tok over kapteinsbindet.

Fem minutter ut i andre omgang fikk Alexander Søderlund en god mulighet på Mohamed Elyounoussis innlegg, men ballen ble stoppet i det slovakiske forsvaret. Returen havnet i beina på Søderlund på ti meter, men en en god takling av Ján Durica – som spilte sin siste landskamp – stoppet spissen.

I det 55. spilleminutt fikk Marek Hamsik kampens største mulighet. Napoli-stjernen fikk ballen perfekt servert på ti meter, men han blåste ballen over. To minutter senere prøvde Hamsik seg igjen, og da fikk lagets store profil bedre treff, men Jarstein reddet strålende.

Hertha Berlin-keeperen måtte ut i en ny endring tolv minutter før full tid. Ballen havnet i beina på Ondrej Duda, som ikke fikk ordentlig kraft i avslutningen. Jarstein var fint nede og reddet innbytterens skudd.

På overtid fikk innbytter Ola Kamara en god mulighet, men headingen gikk via en forsvarsspiller og ut, men Norge fikk ikke hjørnespark.

– I internasjonal fotball må man score på den, sier MLS-spissen til TV 2.

Det så ut til å ende målløst, men i det siste av de tre tilleggsminuttene vendte Stanislav Lobotka av Jørgen Skjelvik og satte inn 1-0 bak Jarstein.

– På baklengsmålet er Norge i fullstendig balanse. Meling headet ballen inn i banen først, men Slovakia bruke tid og vi har alle bak ball. Presset sentralt i banen er ikke god nok, og det spilles på én enkel bevegelse mellom Skjelvik og Meling. Skjelvik vendes for lett vekk og scoring. For dårlig press, for sen forflytting, Meling for bredt i banen og elendig av Skjelvik, sier Mathisen.