Pannekaker for enhver smak

Salte, søte, sunne og gode. Wenche viser deg hvordan du lager pannekaker i forskjellige varianter: Enten du vil bruke dem til dessert eller middag, hvis du mangler ingredienser som egg eller melk, eller hvis du vil ha dem med eller uten gluten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pannekaker er alltid populært. Her kommer oppskrifter på pannekaker med og uten egg, melk, laktose og gluten.

Tilbehør til pannekaker kan være salt eller søtt, brunost eller iskrem. Varier ut fra det du liker!

Salt tilbehør: soppstuing, stekt bacon, spekeskinke, pølser, kjøttsaus med tomater, grønnsaksstuing (hvit saus).

Søtt tilbehør: Syltetøy, rørte bær, rømme, iskrem, brunost, honning.

Grove pannekaker:

3 ss smeltet smør eller olje/ rapsolje
5 dl lettmelk evt. ris- eller soyamelk
3 egg
2 dl grovt sammalt hvetemel
1 dl hvetemel
½ ts salt
smør/olje til steking

Slik gjør du:

Pisk sammen til en glatt røre. La røren svelle 10-12 min før du steker pannekaker.

Stek pannekaker i panne med slippbelegg, bruk ev litt nøytral olje eller smør til steking.

Bananpannekaker – glutenfrie:

En fin måte å bruke opp overmodne bananer på.

2 bananer
2 egg
2 dl lettkokte havregryn, glutenfrie
1 ts bakepulver
1 dl melk ev laktosefri eller 1 dl rismelk/soyamelk

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en blender og mos sammen, eller ha alt i en bolle og mos sammen med en stavmikser. Stek små runde pannekaker.

Pannekaker uten egg:

Litt vanskelig å steke, stek litt tykke pannekaker.

140 gram hvetemel
40 g sammalt hvete
1 ts bakepulver
3 ½ dl melk
3 ss smeltet smør

Slik gjør du:

Bland alt det tørre og hell inn melken litt etter litt. Smøret tilsettes til slutt. Stekes som vanlige pannekaker. Stek de gjerne litt tykke, da går de ikke så lett i stykker.

Til søte dessertpannekaker tilsett evt. 1/2 ts kardemomme og ½ ts vaniljesukker.

Amerikanske pannekaker:

Servert med bacon og lønnesirup, eller sløyf det salte og server med lønnesirup, hakkede nøtter og blåbær.

3 dl kulturmelk
4 ss smeltet smør
2 egg
ca 5 dl hvetemel
1/2 ts natron
1 ts salt solsikke- eller maisolje til steking

Slik gjør du:

Pisk lett sammen kulturmelk, smør og egg.

Bland sammen det tørre. Pisk sammen melk, egg og smør, hell over i det tørre og rør lett sammen (trenger ikke piske).

Stek tykke middels store pannekaker på middels varme i pannen med slippbelegg.

Snu pannekakene når de begynner å boble på den øverste siden og undersiden er gyllen, snu og stek (ikke for lenge) på den andre siden.