Det er respektløst. Det skader sporten vår

TV 2s ishockeyekspert Erik Follestad Johansen har fått nok av de kontroversielle episodene i Get-ligaen denne sesongen.

Ferdig med landslagsopphold og klare for en ny serierunde i Get-ligaen. Friskt i minnet at alle klubbene har blitt kalt inn til «krisemøte» i forbindelse med mange stygge situasjoner denne sesongen. Det holdes på Gardermoen i morgen.

Likevel tok det oss ikke mer enn 17 minutter før vi fikk servert en idiotisk takling. I ryggen, i full fart og selvsagt tre meter fra vantet. Belønnet kun med en to-minutters utvisning. God jul og godt nytt år!

For meg er ishockey verdens fineste idrett. Det er så nydelig å se på når den spilles på riktig måte. Kraft, presisjon, smidighet og finesse. Alt sammen i en deilig pakke. Dessverre har de pene målene, fintene og samspillet i Get-ligaen blitt overskygget av altfor mange stygge hendelser denne sesongen. Noen svært uheldige, men noen så langt bak mål at jeg rett og slett blir lei meg.

Spillerne er bedre trent nå sammenlignet med for ti år siden. Da går det naturligvis fortere. Når det går fortere, må man være mer oppmerksom, og man må bruke hodet. Noen ganger lurer jeg på om det er sånn at enkelte spillere har trent seg så sterke og raske at spilleforståelse og sunn fornuft henger litt etter. Hvis du ikke har kontroll på pucken, og må til en hver tid se ned på kølla for å sjekke at den er der, da går du jo ikke inn i midten av banen og håper på det beste. Da smeller det.

Men det er også slik at hvis du ser at en spiller gjør nettopp det, da skal du ikke ta fem kjappe skøyteskjær og plante skulderen din i hodet på ham.

Det handler om respekt!

Didrik Svendsen fikk 20 (!) kampers karantene for overfallet på en motspiller. En meget streng straff. Hadde jeg fått det i min tid, er jeg helt sikker på at jeg ville anket umiddelbart. Sparta anker ikke. Det står det respekt av. Det sender signaler.

Ordet respekt er tydeligvis et ord som blir mistolket en god del. Eller heller kanskje det at man skal spille UTEN respekt, blir mistolket.

Jeg tenkte at dette først og fremst bør sies til unge utøvere. De som kommer inn på a-laget og skal gjøre sin første kamp eller første sesong. De som føler de må overbevise, har litt høyt tenningsnivå og så utrolig lyst til å gjøre det bra. Men ved nærmere ettertanke så tror jeg også det gjelder en del eldre spillere.

Les nøye nå:

Å spille kamp UTEN å vise respekt handler om at man ikke skal stå med luen i hånda når du møter antatt bedre og mer meritterte spillere. Du skal prøve på de tingene som har gjort at du har fått muligheten på et høyere nivå. Du skal ta den finten, du skal passere backen på kanten. Du skal prøve på de geniale pasningene, og du skal jobbe livet av deg for at motstanderen ikke skal score mål.

Å spille kamp uten å vise respekt handler IKKE om å prøve å skade folk eller takle folk så de svimer av. Det er respektløst. Det skader sporten vår, og ikke minst skader de som blir utsatt for det.

Jeg elsker det tøffe spillet i hockey. Det har alltid vært sånn, og det skal det også forhåpentligvis fortsette å være. Uten det det tøffe spillet, er det ikke hockey.

Jeg ser gjerne en real slåsskamp i ny og ne. Men la oss slippe taklinger mot hodet og ryggen og overfall av forsvarsløse motspillere. Det ser så dumt ut.

Vi har jobbet for å forbedre hockeyens rykte i mange år. Nå tror snart folk at det bare er tannløse idioter som spiller denne sporten som vi er så glad i.

Folk snakker om hvor kult det var på 70- og 80-tallet. Da spilte man hockey som mannfolk, sies det. Så slenger de gjerne med noen klipp fra YouTube hvor folk blir slått helseløse og taklet i stykker.

Det er ikke så kult. Det er faktisk jævlig kjipt ikke å kunne fungere optimalt i hverdagen fordi man har hatt hodeskader. Bare spør Marius Holtet eller Ole-Kristian Tollefsen.

Spill tøft, spill fair og ha respekt for hverandre. Dette er 2017.