Et flertall på Stortinget har stemt for Arbeiderpartiets fire forslag rundt vurderingen av sakene til mindreårige asylsøkere fra Afghanistan.

De asylsøkerne forslaget gjelder skal ikke returneres før sakene deres er vurdert på nytt.

Nederlaget for regjeringen skjedde ikke uten dramatikk. Tautrekkingen om Aps forslag pågikk nærmest helt fram til stortingsmøtets start tirsdag formiddag.

Etter at ordlyden i det siste av fire punkter ble endret, sluttet også Senterpartiet seg til vedtaket som innebærer at noen av de såkalte oktoberbarna som kom til Norge fra Afghanistan i 2015, nå vil få søknaden sin behandlet på nytt.

Etter en hard debatt på Stortinget støttet både Venstre og KrF opp om Aps forslag, noe som betyr at Høyre/Frp-regjeringen må endre kursen noe.

Forslaget vil gjelde mange av de såkalte «oktoberbarna», mindreårige, enslige asylsøkere som har fått midlertidig opphold fram til de fyller 18, og som nå skal sendes tilbake til Afghanistan, men ikke nødvendigvis alle eller bare disse, presiserer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Tirsdag morgen sa stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) at partiet ville støtte Aps forslag om de såkalte «Oktoberbarna».

– Dette er ingen endring i asylpolitikken. Sakene må vurderes ut i fra sårbarhetskriterier, sa Greni fra Stortingets talerstol.

Listhaug advarer

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) advarte fra talerstolen mot å støtte Aps forslag. Hun er i utgangspunktet skeptisk til at forslagene ikke er behandlet av verken departementet eller i Stortingets komiteer.

– Nå står vi ved nok en korsvei. Når Ap myker opp, så er det en oppfordring om å sende barn til Europa og Norge.

– Forslaget innebærer at voksne menn vil bli vurdert på nytt, ikke bare de mellom 16 og 18, sa Listhaug.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet vendte forrige uke tommelen ned for et forslag fra SV om umiddelbar midlertidig stans i all asylretur til Afghanistan. Det fikk mange Ap- og Sp-veteraner til å reagere.

Har blitt skjult av norske hjelpere

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier bakgrunnen for forslagene er den store økningen i antallet mindreårige asylsøkere som har fått innvilget midlertidig opphold siden det såkalte rimelighetsvilkåret ble fjernet 1. oktober i fjor.

Rimelighetsvilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

TV 2 har i en serie reportasjer tatt opp den dramatiske situasjonen disse ungdommene befinner seg i. Flere har valgt å flykte til andre europeiske land der de gjemmer seg for myndighetene. Andre holdes skjult av norske hjelpere, som ikke har samvittighet til å la dem bli sendt ut av landet.

(©NTB/TV 2)