NAKENSPREDNING: Nok en gang er nakenbilder av flere kjendiser blitt spredt på nett. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
NAKENSPREDNING: Nok en gang er nakenbilder av flere kjendiser blitt spredt på nett. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

ekspertenes beste tips:

Slik unngår du at dine private bilder spres på nettet

Dette må du gjøre hvis du er utsatt for ufrivillig spredning av bilder på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hacking og spredning av private bilder på nett har blitt dagligdags i Norge. Barn, voksne og offentlige personer opplever å bli krenket på det groveste – og har null kontroll over den ufrivillige spredningen.

At private feriebilder, barnebilder og nakenbilder blir stjålet og delt, er manges verste mareritt.

Den siste tiden har flere norske kjendiser blitt utsatt for hacking. Noen av dem har valgt å stå frem for å ta et oppgjør.

Senest håndballstjernen Nora Mørk.

– Det er én som har vært inne i mitt privatliv, stjålet noe fra meg og valgt å dele det med alle. Det har knekt meg, sier Mørk i et åpenhjertig intervju med TV 2.

Telefon var blitt hacket via en app. En mann i tjueårene har tilstått å ha delt bildene videre på nett.

De siste månedene har den verdenskjente håndballstjernen vært langt nede. Det å ikke ha kontroll på de private bildene og på hvem som ser dem, har vært tøft for Mørk. Opplevelsen var så fysisk belastende at hun vurderte å droppe VM.

Frastjålet, hacket eller utsatt for hevnporno

Private bilder kan komme på avveie enten ved at telefonen eller datamaskin blir stjålet, ved å bli hacket eller ved at du sender et bilde til noen som velger å spre det videre uten ditt samtykke.

– Hvis du for eksempel har en iPhone og synkroniserer med iCloud, så er ikke bildene bedre beskyttet enn brukernavnet og passordet, har Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), tidlige uttalt til TV 2.

Sandland tror at mange nordmenn ikke er klar over at telefonen deres synkroniseres med en skytjeneste.

– Det kan forklare årsaken til at bilder er på avveie, fortsetter han.

Slik lurer de til seg passordet ditt

Ifølge Sandland kan man for eksempel bli lurt til å gi fra seg brukernavn og passord, ofte omtalt som «phishing».

– Noen kan for eksempel sette opp en falsk Facebook- eller iCloud-side som ser helt identisk ut med de ekte sidene, så gir du fra deg brukernavnet og passordet ditt, sier Sandland.

NorSIS driver tjenesten Slettmeg.no, som i 2015 hadde 238 saker hvor en profil hadde blitt «hacket». I majoriteten av sakene skyldtes dette at passord og brukernavn hadde kommet på avveie, ifølge deres siste tilgjengelige årsrapport. Ifølge rapporten ser det også ut til å være en kultur blant unge å dele passord med venner.

To-trinns bekreftelse

Sandland har ett godt råd som kan sikre at bilder og annen privat informasjon ikke kommer på avveie fordi noen har fått tak i passordet ditt.

– Det viktigste du kan gjøre, er å skru på det som kalles to-trinns bekreftelse, fortsetter han.

To-trinns bekreftelse er et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging. Med denne sikkerhetsfunksjonen logger du deg inn med passord på vanlig måte, før du for eksempel må taste inn en kode du mottar på mobilen din. Mange populære tjenester tilbyr dette. Nettvett.no har laget en guide for hvordan du aktiverer funksjonen.

– Brukernavn og passord kommer på avveie, du vet bare ikke når og hvor, advarer seniorrådgiveren.

Sandland anbefaler også å skru på to-trinns bekreftelse hvis du har en mistanke om at passordet ditt er kommet på avveie.

Per Thorsheim gir råd om datasikkerhet. Foto: Privat
Per Thorsheim gir råd om datasikkerhet. Foto: Privat

I tillegg bør du bytte passord.

Slik lager du et sterkt passord

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim støtter oppfordringen om å ta i bruk to-trinns bekreftelse. Han påpeker imidlertid at personer med onde hensikter kan bruke andre metoder enn bare «phishing». Tidligere er passord blitt tilbakestilt ved at hackeren har benyttet «glemt passord»-funksjonen og besvart sikkerhetsspørsmålene.

I tillegg har Per Thorsheim et annet råd:

– Ikke bruk samme passord på tvers av ulike tjenester. Det er veldig farlig og dumt, sier Thorsheim, som også er sikkerhetssjef i Nordic Choice Hotels.

Han anbefaler å bruke lange passord, gjerne en setning som er enkel å huske.

– Skriv passordet ned på papir om nødvendig, og ha det i «den hemmelige skuffen hjemme», råder han.

Hacket Sturlas Facebook på sekunder

– «Jeg bodde i Haugesund da jeg var liten.» er enkelt å huske. Bare skriv en setning, så vil du begynne med stor bokstav, avslutte med punktum og bruke mellomrom mellom ordene. Da har du automatisk både store og små bokstaver, samt spesialtegn, legger han til.

– Ikke send nakenbilder

Ifølge Thorsheim har alle har informasjon, bilder, tekst eller video som ikke bør komme på avveie. Noe som er morsomt i dag, kan være flaut eller ha ødeleggende virkning om noen år.

– Selv en filleting kan få konsekvenser for deg når det blir satt i helt feil kontekst. Det gjelder også helt uskyldige puppebilder, eller overkroppbilder som du har sendt til dama, sier han.

Thorsheim forteller at han har holdt foredrag for både unge og voksne, hvor han har advart mot å sende nakenbilder.

– Min viktigste oppfordring er å ikke sende slike bilder. Skal du på død og liv sende slike bilder, ikke ta bilde av en naken kropp og ansikt på samme bilde. Da er et lettere «å nekte for at dette er min tissefant eller pupp», råder han.

Dette gjør du hvis du er blitt utsatt

Råd- og veiledningstjenesten Slettmeg.no oppfordrer alle til å søke hjelp så fort som mulig, dersom de har private bilder på avveie.

– Blir man utsatt for at noen sprer private bilder av deg på nett, så er det viktig at man affære. Et godt tips å søke hjelp, for eksempel hos oss, har Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Slettmeg.no, sagt til TV 2 tidligere.

Politiet i Norge går hardt ut mot denne typen kriminalitet, og seksjonssleder i Kripos sier til TV 2 at straffen for deling av andres intimbilder er streng.

– Konsekvensen av å dele bilder, eller laste ned til eget bruk, kan i verste fall være fengselsstraff. Det er ingen forskjell på å dele bilder av privatpersoner eller kjendiser, forteller Charlotte Pettersen, seksjonsleder for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.

Hjelp politiet med å sikre bevis

Politiet oppfordrer alle som opplever noe slikt om å anmelde forholdet. Her er deres råd om hvordan du bør gå fram for å sikre bevisene for å øke sjansen for domfellelse:

  • Ta skjermdump av sidene der bildet er publisert. Det er mulig å identifisere internett-brukere, derfor er det viktig å dokumentere brukernavn/kallenavn, webadresser og nettsider. Mistenkte har mulighet til å slette sine spor på nettet, derfor er det viktig å sikre dette raskt.
  • Ta skjermdump eller print av tidspunkt bildet/videoen er publisert. I sosiale medier vil publisert materiale ofte være merket med klokkeslett eller hvor mange timer det er siden publiseringen. Hold musepekeren over dette tallet, da vil man etter hvert se et klokkeslett som er nøyaktig.
  • Hvis du printer ut, eller lagrer nettsiden som en fil, er PDF ofte det beste formatet.
  • Du kan også sikre innholdet du ønsker å anmelde ved å kopiere webadressen fra adressefeltet i nettleseren til datamaskinen. Klipp ut adressen og lim den inn i et tekstdokument, som du lagrer. Det er helt greit å skrive adressen ned på papir.
  • Hvis webadressen lagres på datamaskinen vil politiet få mer og bedre informasjon om mistenkte enn hvis det publiserte materialet lagres ved et skjermbilde.
  • Meld fra om forholdet til gjeldende nettsamfunn eller applikasjonstjeneste. Disse kan fjerne innhold, deaktivere brukerkontoer hvis nødvendig og samarbeide med politiet dersom det blir aktuelt.

Mister kontroll

Ung.no har spurt sine lesere om de har vist seg naken eller lettkledd på nettet. Undersøkelsen viste at godt over 40 prosent svarer at de har vist seg i intime situasjoner på nett.

Noen deler bilder selv med noen de stoler på, mens andre blir avbildet uten deres tillatelse. Når bilder først er ute på internett, er det stor fare for at de før eller siden kan deles videre. Ofte skjer det i høy hastighet, og det kan være umulig å få kontroll på de private bildene igjen.

Straffbart

Etter åndsverkloven § 45c kan ikke et fotografi som avbilder en person gjengis eller vises offentlig uten samtykke fra den avbildede.

Etter åndsverkloven § 54b, kan man straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder hvis man bryter disse reglene. Hvis bildene inneholder ting som krenket privatlivets fred, kunne det også vært i strid med straffeloven § 267 å legge ut bildene på nett. Etter denne bestemmelsen kan man straffes med bot eller fengsel i inntil 1 år.

All befatning med materiale som seksualiserer barn, som å produsere, dele, lagre eller distribuere, er straffbart ifølge straffeloven § 311.

I straffeloven regnes alle under 18 år som barn. Selv om den seksuelle lavalder er 16 år. Deler noen et intimt bilde av en person under 18 år, kan man bøtlegges, eller straffes med fengsel inntil tre år.

Mange opplever at sakene deres henlegges, og opplever det som at politiet og andre ikke tror på det de forteller.

Politiet presiserer at det ikke nødvendigvis betyr at ofrene ikke blir trodd, men at bevisene ikke holder til å gå videre med saken.

Tidlig bevissikring kan styrke etterforskingsarbeidet. Dessuten kan en anmeldelse bidra til at andre nordmenn som anmelder kan få sin sak oppklart, presiserer politiet.