Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark sikret VM-spill etter en imponerende 5-1 seier i Irland, Sverige ble klar for mandag etter å ha slått ut Italia, mens Island sikret seg billett til Russland for over en måned siden som gruppevinner.

Norge har derimot ikke spilt mesterskapfotball siden EM i 2000, og har tap mot Makedonia og Slovakia på samvittigheten de siste dagene.

Langt bak

I mesterskapsammenheng er Norge helt klart Skandinavias lilleputt. Siden 1990 har det vært mulig å kvalifisere seg til 15 mesterskap (2018 inkludert), og av de skandinaviske landene er Sverige klart best. Sverige har kvalifisert seg elleve ganger, Danmark ni ganger og bakerst er Norge med tre kvalifiseringer.

TV 2s fotballekspert og tidligere landslagskaptein Brede Hangeland synes det er vanskelig å vurdere hvor mye bedre spillere Sverige, Danmark og Island har, men er klar på én ting.

– Alle tre har en tydeligere identitet enn Norge har for øyeblikket. Når du ser et av lagene spille, så hadde du visst hvem det var selv om lagene hadde spilt med nøytrale drakter. Den filosofien gjelder i alle ungdomsklassene også, sier Hangeland.

Må ut for å bli god

I Sveriges siste kamp mot Italia var det 14 spillere involvert, og av dem er det kun FC København-keeper Robin Olsen som spiller i en skandinavisk liga. I Danmarks kamp mot Irland var det tre spillere som holder til i en skandinavisk liga, med to spillere i FCK og Bendtner i Rosenborg.

Hangeland er tydelig på at man må utenfor Norges grenser dersom man skal få mesterskap suksess i fremtiden.

– Det er ingen tvil om at det å spille i store europeiske ligaer utenfor Skandinavia er en kjempefordel. Én ting Sverige, Danmark og Island har er at de har flere spillere i det beste europeiske ligaene, derfor er spillerne på et høyere nivå enn i Norge.

Komplekst

Hangeland mener at dersom Norge skal få frem spillere som kan prestere på A-landslaget i fremtiden, er samhandlingen med ungdomslandslagene viktig.

– Hvis du ser på de siste kampene til U21-laget, så spiller de med en annen formasjon og er spillemessig annerledes enn A-laget. Jeg tror det er best å fastlegge en stil så tidlig som mulig. Det ser ut som en suksessfaktor ellers i Skandinavia, sier tidligere landslagskapteinen.

– Hvordan skal Norge komme seg til et mesterskap?

– Det er et stort og komplekst spørsmål. Det er viktig å få opp så mange gode fotballspillere som mulig. Men ser man på landslaget nå, er forskjeller på Norge og Sverige. Landslaget må være en resultatarena, ingen tvil om at vi på sikt må produsere bedre spillere, avslutter Hangeland.