Gro Hammerseng-Edin skriver om sin støtte til Nora Mørk og ber alle tenke seg om dersom de får se private bilder som ikke er ment for dem.
Gro Hammerseng-Edin skriver om sin støtte til Nora Mørk og ber alle tenke seg om dersom de får se private bilder som ikke er ment for dem. Foto: Pedersen, Terje

Hva slags samfunn har du lyst til å være en del av?

Det spør Gro Hammerseng-Edin om etter at Nora Mørk avslørte at hun i høst ble hacket og fikk private bilder spredt på internett.

På trappen foran Stortinget.

Målrettet.

På vei inn til en annen type «kamp». En som er langt viktigere enn de fleste andre vi har spilt.

Vi skal bruke stemmene våre. Jeg står opp for Nora og for alle andre jenter som har opplevd å bli utsatt for hacking og krenkelse av privatlivets fred. Jeg står opp og jeg står ved siden av. Å stjele private bilder fra mennesker er en kriminell handling. Å distribuere andres private bilder online er en kriminell handling.

Hva sier det om deg som menneske når du bidrar til å spre bildene videre? Du kikker på dem med kameratene dine i garderoben? På hotellrommet? Bak lukkede dører. I skjul fordi du vet at du egentlig ikke burde. Er det også kriminelt eller er det bare karakterløst? Eller begge deler? Er du en av dem som ser med eller er du han som stopper opp og sier: nei, gutta, det her er vi for gode for. Beskytter du gjengen din framfor å ta et oppgjør med en ukultur?

Hva slags samfunn har du lyst til å være en del av? Tar du din del av ansvaret for å forhindre at mennesker utsettes for slike alvorlige krenkelser? Må det ramme datteren din eller lillesøsteren din for at du skal forstå og få innsikt i hvor hardt det rammer?

Hvem skammer seg?

Vi voksne må sette standarden for hva som er greit. Lære barna våre hva som er innafor. Lovverket må beskytte ofrene. Ledere må gå i front. Hvordan møter vi den som er utsatt for krenkelsen? Hvordan adresserer vi utfordringer innad i kulturen vår?

Jeg er ikke leder. Jeg er ikke politiker. Jeg er mamma. Venn. Et medmenneske som velger å bruke stemmen min for å belyse et økende samfunnsproblem. Nora Mørk er bare en av mange jenter som opplever hacking og at private bilder sirkulerer på «lukkede» nettsteder. Hun er modig som tar et offentlig oppgjør med problemet og jeg er stolt av å stå ved hennes side. Jeg er på lag. Geriljakriger. Klar for angrep.

Hvis man opplever at private bilder eller opplysninger man har lagt ut om seg selv blir misbrukt på nettet, kan man gå på nettstedet www.slettmeg.no. Der finnes informasjon, råd og veiledning.

#sharingisNOTcaring

Artikkelen er publisert etter avtale. Den ble først lagt ut på Gro Hammerseng-Edins instagram-konto.