Svensk VM-sjokk – første VM uten Italia på 60 år

Sverige er klare for VM etter å ha holdt nullen på San Siro.

Italia - Sverige 0-0 (0-1 sammenlagt)

Se sammendrag fra kampen i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Italia hadde presset på seg etter å ha tapt overraskende 0-1 for Sverige på Friends Arena fredag, og Sverige fikk tidvis kjørt seg i returoppgjøet på San Siro mandag, men svenskene holdt unna og spilte 0-0.

Det gjorde at Sverige siket seg VM-billetten på bekostning av Italia. For første gang siden 1958 går et VM-sluttspill uten italienerne, som har blitt verdensmestere hele fire ganger. Det er bare Brasil har flere triumfer i VM med sine fem seire.

– Italia, dette er apokalypsen. Vi er ute av VM, er tittelen på toppsaken hos den italienske sportavisen La Gazzetta dello Sport like etter kampslutt.

– Jeg kan ikke beskrive med ord hvor glad jeg er. Vi har kjempet så hardt i hele år og i disse to kampene, sier midtstopper Victor Lindelöf til Max.

Sverige vant den første kampen etter Jakob Johanssons mål. Skuddet etter en times spill gikk via Daniele De Rossi og bak Gianluigi Buffon.

– Det er vanskelig å beskrive. Dette bety alt. Å spille for landslaget så lenge, og at det skulle ta 96 jævla landskamper å ta seg til VM... Det er sykt, sa Hull-spiller Sebastian Larsson i et intervju vist på Max.

Flere rop om straffespark
Sverige ble presset lavt av Italia, som etter få minutters spill ropte på straffespark da Marco Parolo ble lagt i bakken av Ludwig Augustinsson, men den spanske dommer Antonio Mateu Lahoz vinket spillet videre.

Etter et kvarters spill var det Sveriges tur til å rope på straffespark. Marcus Berg tar med seg ballen, som går borti armen til Matteo Darmian. Svenskene vil ha straffe, men nok en gang lot Lahoz spillet gå.

I det 27. spilleminutt var Ciro Immobile nær ved å finne Manolo Gabbiadini foran mål, men ballen gikk forbi Southampton-spissen og til Antonio Candreva, men skuddet fra Inter-spilleren gikk like over tverrliggeren.

Etter en snau halvtime var det Emil Forsberg som ville ha straffespark, denne gang etter at ballen hadde vært borti hånden til Andrea Barzagli.

Ti minutter senere kunne Sverige være lettet over at det fremdeles sto 0-0. Immobile kom alene med Robin Olsen. Den svenske målvakten fikk en hanske på ballen, slik at Andreas Granqvist akkurat rakk å stoppe ballen før streken. Granqvist leverte en fantastisk blokkering få minutter senere.

Sverige fikk overganger
Italia fortsatte å presse Sverige og skapte flere gode muligheter, men Sverige holdt unna til pause. Ande omgang hadde knapt startet før Italia ropte på nok en straffespark da Matteo Darmian gikk i bakken, men dommeren dømte frispark mot Manchester United-spilleren for hands.

Svenskene fikk også noen gode muligheter på overgang, men Italia var raskt tilbake og sørget for at VM-håpet levde på San Siro frem til siste slutt.

Der Italia bombarderte det svenske forsvaret i siste halvdel av andre omgang, hadde Sverige bede kontroll i andre omgang. Fire minutter før slutt fikk innbytter Lorenzo Insigne en stor mulighet, men Olsen reddet strålende.

Italia fortsatte å presse svenskene i sluttminuttene, men klarte ikke å overliste Robin Olsen. Dermed spilles VM uten Italia for første gang siden 1958.