Netthandelsbutikkene i Norge solgte varer for 9,5 milliarder kroner det første halvåret av 2017, noe som tilsvarer en vekst på 14 prosent fra tilsvarende periode i fjor, viser tall fra Statstisk sentralbyrå.

Stadig flere handler også fra utenlandske nettbutikker, og i forbindelse med julegavehandelen ber Tolletaten norske forbrukere om å være obs på flere faktorer man bør være kjent med ved handel på nett.

MVA-grensen

For hva er egentlig momspliktig når man handler fra utenlandske nettbutikker? Den lovfestede beløpsgrensen er 350 kroner, men dette beløpet betyr ikke at varer som koster 350 eller mindre er fritatt for merverdiavgiften (mva) på 25 prosent.

Beløpet inkluderer også frakt og eventuelle forsikringer du betaler for hos den utenlandske nettbutikken, skriver Tolletaten i sin veileder «Sju ting du bør vite når du skal handle julegaver på nett».

Fritaket for mva og toll på sendinger under 350 kroner gjelder alle varer unntatt alkohol- og tobakksvarer.

Dersom beløpet du betaler for forsendelsen overstiger 350 kroner, må du altså betale 25 prosent i merverdiavgift. Eventuelle tollavgifter kommer i tillegg.

Klær er ifølge Tolletaten en av få varetyper som du kan risikere at det kommer tollavgifter på, i tillegg til moms hvis du bestiller fra utlandet.

Les alt om reglene for merverdiavgift og toll hos Tolletaten.

Hvor betales tollavgiften?

Det er transportøren eller speditøren av forsendelsen din som krever inn betaling for mottak, håndtering og utlevering av varen. Tolletaten tar ikke betaling eller gebyrer for fortolling av varer, og anbefaler derfor at den enkelte forbruker kontakter transportøren for å få klarhet i hva som skal betales.

Norsk eller utenlandsk nettside?

Ifølge Tolletaten kan flere nettsider som egentlig opereres fra utlandet fremstå som eller være norske.

Dersom du bestiller varer fra en slik nettside, slik at varen blir sendt til deg fra utlandet, blir forsendelsen også gjenstand for et 25 prosents påslag på totalprisen og eventuelle tollavgifter.

Sjekk derfor alltid kjøpsvilkårene der det skal fremgå om varene kommer fra utlandet.

Lurer du på hva du må betale i toll og mva for varer fra utlandet, kan du sjekke ut Tolletatens importkalkulator her.