SPRINTER: Håvard Holmefjord Lorentzen tok denne helgen sin første verdenscupseier på 500 meter.
SPRINTER: Håvard Holmefjord Lorentzen tok denne helgen sin første verdenscupseier på 500 meter. Foto: Peter Dejong

Lorentzen etter drømmehelgen: – Har en del å gå på

Det norske laget briljerte i Heerenveen. Best var Håvard Holmefjord Lorentzen, som klinket til med to pallplasseringer i verdenscupåpningen.

– Jeg har en del å gå på. Jeg leverer cirka de samme tidene som før, og det var ikke slik at jeg følte meg super-duper, sier Håvard Holmefjord Lorentzen til TV 2.

Fredag tok 25-åringen Norges første verdenscupseier på 15 år på 500 meter. Søndag fulgte han opp med 3. plass på sin vanligvis sterkeste distanse, 1000 meter.

– Har resultatene overrasket deg?

– Både ja og nei. Jeg har levert gode tider på trening i hele sommer og høst, og hadde forventet å gå på disse tidene. Det kommer an på konkurrentene, forklarer han.

– Seieren på 500 meter kom overraskende, legger han til.

Ifølge Lorentzen er det bare at han er nøye med trening og kosthold som ligger bak suksessen. OL-målene blir ikke oppjustert tross helgens knallresultater.

– Et gull er det jeg går for, men målet er fremdeles medalje, fastslår han.

– Helt utrolig

Landslagstrener Sondre Sarli er henrykt over helgens resultater.

– Det har vært helt utrolig, og en drømmestart både for Håvard og resten av laget. At han skulle vinne på 500 meter var over all forventning, sier Skarli.

I løpet av de fire siste vinter-OL har Norge i alt tatt tre bronse, der to av dem kom helt tilbake i 2002. Håvard Bøkkos medalje fra 2010 er den hittil siste. Den kom på 1500 meter i Vancouver-lekene.

– Den statistikken håper vi selvsagt å gjøre noe med, fastslår sprinttreneren.

– Vi jobber godt sammen, og har en god dynamikk i laget. Vi håper vi kan gjenreise norsk skøytesport og vise oss frem. Det er en sport med historie og kultur i Norge, og vi håper vi kan bidra til at skøyteinteressen er høy.

Oppjusterer ikke

Drømmehelgen har imidlertid ikke fått Skarli til å oppjustere målene.

– Det er fort at det kan bli sånn, men målet er fortsatt å ta medaljer uten å si akkurat hvor mange. Nå gjelder det å få beina ned på jorden igjen. Får vi disse resultatene mange helger på rad, kan vi kanskje oppjustere.

– Hvor vi har best sjanser er vanskelig å si, men i lagtempo havner i vanligvis på pallen. Håvard er veldig god, og Sverre er veldig god. Heldigvis har vi flere kort å spille på. Det kommer til å bli tett i OL, påpeker han.

Har spisset

Han mener spissing inn mot OL-sesongen har mye å bety for resultatene, samtidig som han påpeker at det også skyldes hardt arbeid over mange år.

– Veldig mange skøyteløpere driver med veldig tung trening utenfor is – typisk imitasjon av skøyting. Foran denne sesongen har vi gjort mindre av dette for å gjøre mest mulig på is, forklarer han.

– Også har vi stort sett vært på reise hele tiden, og vært på is så å si hele høsten, legger han til.

I fjor prøvde landslaget å toppe formen til VM – uten hell. Skarli er ikke redd for at landslaget denne sesongen brenner kruttet for tidlig.

– Da trente vi kanskje litt feil. Vi gjorde det dårlig i starten, som gjorde at vi hadde dårlig selvtillit hele sesongen. Også inn mot VM. Nå har vi skikkelig høy selvtillit, og kommer til å gjøre en god jobb fremover.

Hyller Bøkko

Håvard Bøkko valgte å ta en pause fra skøytesporten i fjor høst som følge av knetrøbbel og manglende motivasjon. Over nyttår var han innstilt på et comeback, men et beinbrudd i påsken, i tillegg til en sykehusinfeksjon, gjorde at comebacket ble utsatt. Nå er han for fullt tilbake i manesjen.

Han bidro til norsk annenplass på lagtempoen, og han ble nummer sju på 1500-meteren. I tillegg leverte Bøkko solid da han ble toer i B-gruppen på 5000 meter.

– Jeg vil trekke frem comebacket til Bøkko. Han var borte en sesong, har operert tre ganger og gjør comeback nå med sin nest raskeste tid noensinne i Nederland. Han er virkelig på gang igjen. Han er en stor inspirasjon for hele laget, skryter Skarli.